Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Onderzoek: zo werkt het brein van criminele psychopaten

Onderzoekers van de Radboud-universiteit in Nijmegen legden 34 mensen onder een hersenscanner, waaronder veertien v...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Onderzoekers van de Radboud-universiteit in Nijmegen legden 34 mensen onder een hersenscanner, waaronder veertien veroordeelde psychopaten. Dit leverde interessante inzichten op over het boevenbrein. 

Wetenschappers van het Donders Instituut en de afdeling psychiatrie van het RadboudUMC wilden weten of de werking van het brein van psychopaten significant verschilt met het brein van niet-psychopaten. Hiervoor maakten ze hersenscans van veertien veroordeelde criminelen met psychopathische trekken, tien participanten met psychopathische trekken zonder crimineel verleden en tien 'gewone' mensen, terwijl ze verschillende opdrachten uitvoerden.

Lees ook: Doodnormale man heeft amper hersenen [FOTO]

Bij de 24 participanten met psychopathische trekken werd het beloningscentrum in het brein sterker geactiveerd dan bij de andere deelnemers. Onderzoekers concluderen dat psychopaten dus veel meer denken aan wat voor beloning een handeling op korte termijn oplevert, dan anderen. 

Ook werd een verschil gevonden tussen de criminele participanten en niet-criminele participanten. Bij de criminele participanten was er een andere communicatie tussen het beloningscentrum en de voorhersenen te zien. Dit duidt volgens de onderzoekers aan dat criminele breinen minder zelfbeheersing hebben. Goh, verrassend.

Het is de eerste keer dat er veroordeelde misdadigers gebruikt zijn voor hersenonderzoek. De toepassing van het onderzoek is nog niet heel concreet. 'Daarvoor moet er eerst meer onderzoek gedaan worden', aldus een woordvoerder van het onderzoeksteam.