Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Rick Nieman: ‘Als Trump wint, eet ik mijn boek op’

De 50-jarige Rick Nieman, voormalig anchorman van RTL Nieuws, is gek van Amerika. Zo gek zelfs dat hij het boek Wat...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De 50-jarige Rick Nieman, voormalig anchorman van RTL Nieuws, is gek van Amerika. Zo gek zelfs dat hij het boek Wat wij van Amerika kunnen leren schreef. “De media geven een vertekend beeld van de VS.”

Hoezo kunnen wij iets leren van Amerika?

“Door de negatieve berichtgeving denkt iedereen dat het slecht gaat met Amerika. En natuurlijk, het gaat ook niet goed met alles. Zelfs het machtige Amerika laat steken vallen, zoals de wapenwet en de kloof tussen arm en rijk. Maar elke keer als ik daar kom – en dat is vaak – merk ik dat er ook heel veel goed gaat. Sterker nog, er gaan in Amerika zoveel meer dingen goed dan slecht dat ik dacht: daar moeten we een voorbeeld aan nemen!”

Zoals?

“Denk aan het tegenaan van de hufterigheid. Of het bestrijden van racisme en het waarborgen van de democratie. Daar kunnen we in Nederland echt wel een voorbeeld aan nemen. En wat denk je van de vriendelijkheid. Oké, de douaniers zijn doorgaans onbeleefd, zeker die op de vliegvelden, maar de rest? Hoe Amerikanen met je omgaan, dat is de vriendelijkheid ten top! Stap een willekeurig restaurant binnen en de serveerster spreekt je direct aan met lieverd. Dat is toch mooi? Net zoals ik het mooi vind hoe trots Amerikanen op hun land zijn. Het is altijd USA, USA, USA! Zo van: wij zijn de beste!”

Lees ook: Frank Lammers: 'Ik ben een artiest op 't slappe koord'

Is dat niet gewoon arrogantie?

“Zeker niet. Dat heet vaderlandsliefde. Ik vind het juist mooi om te zien dat dat bij de Amerikanen heel diep zit. In Nederland uiten we dat niet zo. Eigenlijk doen we dat alleen bij een EK of WK voetbal, als Oranje speelt. De Amerikanen hebben daar beduidend minder moeite mee. Die zijn juist trots op hun land, patriottistisch als ze zijn. Ik kan dat alleen maar waarderen.”

Als Niemand vertelt dat de Amerikanen Obama toch wel zullen gaan missen, is het inkoppertje snel gemaakt.

Omdat Donald Trump dan op zijn stoel zit?

“Echt, ik eet mijn boek op als Trump de presidentsverkiezingen wint. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat hij Hillary verslaat. Ik weet wel: ze zeiden destijds ook over Ronald Reagan en George Bush dat die geen president konden worden, maar Trump is Bush 2.0. Nog iets gekker, nog iets uitgesprokener. Ik mag hopen dat dit de laatste stuiptrekking is van de mensen die boos en gefrustreerd zijn en dat de stemming alsnog omslaat.”

Ben je bang voor Trump?

“Nee, want als hij wint, overleeft Amerika dat makkelijk.”

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete interview met Rick Nieman? Je vindt het gesprek met onze verslaggever Vincent de Vries in editie 39 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het magazine ook via onze website bestellen of op Blendle lezen.