Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

‘Dit is geen klaarkomcola!’

Elke zondagochtend delen we een klassieker uit het blad. Voor vandaag hebben we het volgende pareltje van redacteur Jarr...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Elke zondagochtend delen we een klassieker uit het blad. Voor vandaag hebben we het volgende pareltje van redacteur Jarry Popelier uit editie 47 van 2015 geplukt.

Lekker of niet: de light-varianten van Coca Cola en Pepsi lijken op de ‘echte’ cola als een verre achterneef. Maar hoe zit het met de gezondere – of minder ongezonde – zero’s en de Max? En de dit jaar geïntroduceerde groene cola’s? Panorama test het voor u.

Van een vriendin die werkt in een café hoorde ik eens dat klanten eerst informeren welk merk cola er wordt geschonken. Als ze dan Pepsi als antwoord krijgen, zijn er mannen die teleurgesteld iets heel anders dan cola bestellen. Ik kon het moeilijk geloven. Ieder zijn voorkeur, maar als je zin hebt in cola drink je toch liever Pepsi dan sinas of cassis? Blijkbaar niet. In het testpanel van vandaag zitten ook Coca Cola-fans die een glas Pepsi drinken eenzelfde vorm van verraad vinden als het overlopen van Feyenoord naar Ajax. Of andersom. Dat doe je gewoon niet. Marcel Miller, zwager van beeldredacteur Freddy Leenders, is de fanatiekste. Hij drinkt alleen bier, Jägermeister of de pure variant van Coca Cola. Zijn verslaving is hij te boven, maar hij is nog wel een gelegenheidsgebruiker. “Ik dronk twee liter op een dag,” zegt Marcel. “Ik stond ermee op en ging ermee naar bed. Als ik moet kiezen tussen bier en cola, ga ik altijd voor cola.” Marcel gaat vandaag vreemd, hij gaat Pepsi drinken. Maar álleen om voor eens en altijd aan te tonen dat Coca Cola de lekkerste is.

Hoofdredacteur Frans Lomans: “Je drinkt thuis alleen uit een blikje? Dat vind ik verwend.” Marcel: “Nee, uit een blikje is het veel lekkerder. Dan gaat er helemaal geen smaak verloren.” Zijn zwager Freddy noemt cola de enige frisdrank die ergens op slaat. “Als het warm is, zijn er maar twee dingen die echt helpen tegen de dorst. Bier en cola.” En dan heb je de categorie light-drinkers, met Lomans als aanvoerder. “Het is begonnen uit nood. Ik woog 110 kilo en stopte eerst met alcohol. Daarna ging de suiker uit de koffie en toen ben ik overgestapt naar light.” “Daar is het dus misgegaan,” zegt Marcel. Frans drinkt alleen nog koffie en Coca Cola Light. “Dat wissel ik de hele dag af. Ik neem ook een glas mee naar bed, voor als ik ’s nachts wakker word.”

Verslaggever Jochem Davidse wilde eigenlijk niet switchen naar light. Hij deed het uit solidariteit met zijn vriendin. Hij weet alleen niet meer welke. “Eigenlijk ben ik tegen light-producten. Behalve bij cola. Laatst had ik per ongeluk light-chips gekocht. Helemaal kut.” Chef-redactie Vico Olling neemt iedere dag een blikje mee voor bij de lunch. Freeway Light van de Lidl. Dat is uit kostenoverwegingen, maar ook uit liefde voor de goedkopere supermarkt. “Ik hou van de Lidl. In de Bonus bij Albert Heijn koop ik soms Coca Cola, maar Freeway is prima. Ik proef het verschil niet.”

Lees en zie ook: Panorama's dikke vette mayo-test (VIDEO)

De test staat op het punt van beginnen. Het panel weet welke acht varianten er voorbij komen, maar niet in welke volgorde. Marcel wist net nog drieduizend procent zeker dat hij Coca Cola er zo uit haalt, maar hij heeft nu toch wat last van wedstrijdspanning. “Straks heb ik het toch fout. Dan kan ik me thuis niet meer vertonen.”

1. Coca Cola Zero

Suiker: geen. Calorieën: 1 (per 0,33 liter).

Vico heeft weinig tijd nodig voor zijn oordeel. “Dit is niet lekker. Ik denk dat dit een groene cola is.”

Jochem: “Zou kunnen. Ik vind ’m flauw.”

Vico: “Het smaakt naar bloemen!”

Jochem: “De charme van cola drinken is toch ook dat je een beetje zondigt? Het hoeft toch niet gezond te zijn?” Best een aardig betoog, maar uit de mond van een light-drinker klinkt het niet heel geloofwaardig. Ook Marcel is niet enthousiast, maar de mening van Frans, die tot dan in stilte aan het genieten was, betekent een breuk in het panel. “Ik vind het lekker!”

Cijfers: Jochem: 5, Freddy: 5, Vico: 5, Marcel: 5,5, Frans: 8-

Gemiddeld: 5,66

2. Pepsi Next

Suiker: 24 gram. Calorieën: 99.

De nieuwe ronde is nog maar net geserveerd, of de minachting vliegt al over tafel. De groene Pepsi is binnen een paar seconden al kansloos voor het podium.

Marcel: “NEE! BAH! Dit is iets van Pepsi, dat weet ik zeker. En dan heb ik er nog niet eens aan geroken.”

Vico: “Dit is geen light, 100%.”

Frans: “Nee, niet lekker.”

Vico: “Het smaakt naar zeepsop.”

Freddy: “Ik vind ’m wel oké.”

Jochem: “Ik niet. Dit smaakt heel anders dan de vorige cola. Ik denk dat dit Pepsi uit de fles is, zo aan het schuimgedrag te zien.”

Frans: “We lijken wel een stel wijven, zoals wij over cola praten.”

Cijfers: Jochem: 3, Freddy: 7, Vico: 5, Marcel: 3, Frans: 4

Gemiddeld: 4,40

3. Coca Cola

Suiker: 35 gram. Calorieën: 139.

Marcel weet het natuurlijk niet, maar dit is zijn moment. Nu moet hij laten zien dat Freddy hem niet voor niets mee naar deze test heeft genomen. Nou ja, test. Dat is het voor de rest. Marcel is bezig met een wedstrijd. Verliezen oftewel falen is geen optie. Dat kan hij niet maken naar zichzelf, naar de andere testers en helemaal niet naar zijn grote liefde waarover hij niet uitgepraat raakt: Coca Cola. Een fout oordeel bij dit glas en we hoeven Marcel Miller nooit meer serieus te nemen.

Het panel nipt. Marcel zwijgt nog, Frans is de eerste die iets zegt. “Dit is een verdomd lekker colaatje! Hier is niks mis mee.” En dan, na twee slokjes, laat Coca Cola-adept Marcel zich horen. “Ik denk dat dit ’m is. Ja, dit is de bite! Kun je nagaan als we uit een blikje mochten drinken, dan was de bite nog lekkerder geweest.”

Het regent complimenten. Vico: “Coca Cola, kan niet anders. Ik voel het meteen aan mijn tanden.” 

Frans: “Ik dacht dat ik cola met suiker niet meer lekker zou vinden, maar dat is dus wel zo.”

Marcel: “Dit is ’m. Ik word gek als het niet zo is.”

Jochem: “Zo stellig durf ik niet te zijn, maar dit is echt cola. Lekker!”

Cijfers: Jochem: 8,5, Freddy: 8,5, Vico: 9, Marcel: 9+, Frans: 8,5

Gemiddeld: 8,74

4. Pepsi Max

Suiker: geen. Calorieën: 1,3

Freddy: “Dit is een Pepsi, ik denk de gewone.”

Marcel: “Gatver! Dit is zeep.”

Vico: “Ik vind het moeilijk.”

Frans: “Ik wil geen onvoldoendes blijven geven, maar...”

Freddy: “Nee. Niet lekker.”

Vico: “Ja, toch wel lekker. Lijkt wel een beetje op Freeway.”

Jochem: “Ik vind dit niet de smerigste. Zeker niet. Is dit een light?”

Frans: “Ik krijg hier een droge mond van.”

Freddy: “Vies. Dit is de eerste die ik niet opdrink.”

Cijfers: Jochem: 7, Freddy: 4, Vico: 7, Marcel: 3, Frans: 6-

Gemiddeld: 5,36

5. Coca Cola Light

Suiker: geen. Calorieën: 1

Ze zijn niet zo uitgesproken fanatiek als Marcel, maar dit is het drankje van Frans en Jochem. Die vissen ze er graag uit, maar bij een eventuele foute beoordeling ligt er geen depressie op de loer. Ze zullen er even van balen. Meer niet. Maar al snel blijkt dat dat nergens voor nodig is.

De eerste reactie is van Frans. “Dit is heel goed!”

Freddy: “Dit is Cola light.”

Vico weet het zo net nog niet. “Door de geur denk ik aan Stevia. Het is in ieder geval geen suikercola.”

Jochem: “Dit is lekker! Dit is wat ik altijd drink!”

Marcel: “Ook dit heeft een bite. Dat maakt het lekker.”

Voor de zekerheid laat Freddy een boer en dan weet hij het zeker. “Ja hoor, Coca Cola light!”

Jochem: “Light kun je blijven drinken. Daarom krijg je er ook zo’n dikke buik van.”

Frans: “Toch smaakt alles totaal verschillend.”

Freddy: “Inderdaad, dat had ik niet verwacht! Ik moet trouwens scheten laten.”

Jochem: “Niet doen. Dat kan de test beïnvloeden.”

Cijfers: Jochem: 9,5, Freddy: 8+, Vico: 7, Marcel: 7, Frans: 9

Gemiddeld: 8,14

6. Pepsi Light

Suiker: geen. Calorieën: 0,66.

Marcel: “Dit is een Pepsi!”

Jochem: “Dit heeft een nare bijsmaak.”

Marcel: “Ranzig!”

Freddy: “Ik vind het wel oké.”

Jochem: “Dit is de tweede cola die ik echt vies vind. Je moet eens een slok nemen en door je neus uitademen. Het lijkt wel geparfumeerd.”

Frans: “Zo kun je overal wel chocola van maken!”

Vico: “Ik weet het niet meer. Wel lekker, niet lekker, het is allemaal cola.”

Frans: “Ik heb hier geen mening over. Het is niet lekker, niet vies. Het is niks. Onbestemd. Het is trouwens Pepsi Light.”

Jochem: “Ik denk dat het een groene is.”

Frans: “Jullie hebben helemaal niet door wat jullie drinken!”

Nu de Pepsi Light langer op zijn tong ligt, heeft Frans toch een mening. “Het wordt per seconde minder. Ik begon met een 7 maar ga naar een 5.”

Marcel: “Maar Coca Cola was de derde toch?”

Cijfers: Jochem: 3, Freddy: 6, Vico: 6, Marcel: 3, Frans: 5

Gemiddeld: 4,60

7. Coca Cola Life

Suiker: 22 gram. Calorieën: 89.

Voor aanvang van de test keek Jochem vol afschuw naar de groene cola’s. De Pepsi-variant gaf hij een drie, maar uitgerekend hij is nu het meest enthousiast over de groene Coca Cola. “Ik vind deze ook wel lekker.” 

Marcel wantrouwt dit glas. “Dit is een Pepsi.”

Frans: “Dit is volgens jou al de zesde Pepsi die we drinken!”

Vico: “Door de geur denk ik ook aan Pepsi.”

Frans: “Dit is meer een vrouwendrankje.”

Freddy: “Ik vind het een lekker drankje, maar het smaakt niet naar cola. Dit is trouwens Coca Cola Zero. Honderd procent, schrijf maar op.”

Jochem: “Het is minder smaakvol, maar wel lekker.”

Marcel: “Het is: OOOHHH, OOOHHH, en dan... nee. Je kijkt er enorm naar uit en dan is het ’m net niet. Een anticlimax.”

Freddy: “Geen klaarkomcola dus.”

Cijfers: Jochem: 8, Freddy: 7, Vico: 6, Marcel: 6, Frans: 5

Gemiddeld: 6,40

8. Pepsi

Suiker: 36 gram. Calorieën: 145.

Wat zou het mooi zijn als Marcel dit tot de lekkerste cola van de dag uitroept. Zwager Freddy brengt hem onbewust op een dwaalspoor. “Ik weet niet welke variant, maar dit is iets van Coca Cola.”

Marcel: “Dit neigt naar Coca Cola, meer dan naar Pepsi.” 

Freddy laat opnieuw een harde boer. Vanuit het kantoor hiernaast verzoekt Diane Beijer van hetsecretariaat schreeuwend om daarmee op te houden. Uit het niets vertelt Jochem dat hij als kind cola van 3ES dronk.

Freddy: “Mocht je dat iedere dag drinken?”

Jochem: “Nee, nee, alleen in het weekend. En woensdagmiddag een blikje.”

Marcel: “Dit is een groene cola.”

Jochem: “Ik denk een light.”

Vico: “Ik weet het echt niet meer. Freeway is sowieso beter.”

Jochem: “Het heeft iets zurigs.”

Freddy: “Ik vind het lekker, Top 3 hoor.”

Frans: “Dit heeft iets te veel smaak voor een cola.”

Jochem: “Vind je het dan ook een te vrolijke cola?”

Freddy geeft antwoord voor Frans. “Dit was wel genoeg cola.”

Daar is het panel het in ieder geval over eens. “Ik ga vanavond maar eens aan de Spa blauw,” zegt Marcel. Zijn handen gaan de lucht in als hij hoort dat hij Coca Cola het hoogste cijfer heeft gegeven en dat zijn grote liefde de test heeft gewonnen. Hij is glansrijk geslaagd voor de test. “Gelukkig. Anders had ik echt niet thuis kunnen komen.”

Cijfers: Jochem: 7, Freddy: 7,5, Vico: 6, Marcel: 5, Frans: 5

Gemiddeld: 6,10

De Eindstand

1. Coca Cola 8,74

2. Coca Cola Light 8,14

3. Coca Cola Life 6,40

4. Pepsi 6,10

5. Coca Cola Zero 5,66

6. Pepsi Max 5,36

7. Pepsi Light 4,60

8. Pepsi Next 4,40