Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

FC Twente chanteert gemeente met faillissement

FC Twente is door de degradatie uit de Eredivisie nog verder in de financiële problemen geraakt. De club heeft snel geld nodig en wil hiervoor een garantstelling van de gemeente. Zo niet, dan dreigt de club de stekker er uit te trekken.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Degradatie

De voetbalclub uit Enschede heeft te weinig geld om een selectie samen te stellen om direct te promoveren naar de Eredivisie. Hiervoor wil de club 25% van de aandelen verkopen aan sponsoren. Zij zijn bereid daar €14 miljoen voor te betalen, mits zij de zekerheid hebben dat hun geld niet rechtstreeks naar de fiscus of gemeente gaat, waar de club schulden heeft, meldt de krant Tubantia. Hiervoor zou de gemeente een garantstelling moeten geven van €7 miljoen.  Dat betekent wanneer Twente de rekeningen niet meer kan betalen, de gemeente dat moet doen.

Gemeente

De lokale overheid wil de club best helpen. Zo hoeft de club voorlopig geen rente te betalen op de lening die het heeft lopen, maar de garantstelling gaat veel politici te ver. “Ongelofelijk wat er nu weer aan de hand is”, vertelt toekomstig wethouder Niels van den Berg aan de krant. Ze zijn dan ook verbijsterd dat de club met een faillissement dreigt als de gemeente de garantstelling niet wil afgeven. Eerder kreeg Twente al hulp van  de lokale overheid om schulden te herstructureren. Zo heeft de club een lening van €17 miljoen bij de gemeente en al een garantstelling van €8,4 miljoen. Mocht de club zichzelf failliet verklaren dan verliest de gemeente dus €25 miljoen, waardoor het dus gechanteerd wordt.

Schulden

FC Twente kwam de afgelopen weken in het nieuws over de schulden die het moet betalen. Zo heeft de fiscus nog €4,4 miljoen tegoed van de club en moet de Enschedese vereniging aan een zaakwaarnemer nog €6,3 miljoen betalen vanwege de transfer van Jesus Corona.

 

FC Twente

De club uit Enschede ontkent de berichtgeving van de krant. "Het moge duidelijk zijn dat er van onze kant geen sprake is van dreiging richting de politiek. De gesprekken zijn constructief en vinden in goede harmonie plaats. We zullen u hiervan zo goed mogelijk op de hoogte houden", laat de club in een persbericht aan de fans weten.