Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Alternatieve straf' voor Twente-supporter (16) die Ajacied Brobbey racistisch bejegende

Na afloop van de wedstrijd FC Twente - Ajax op 17 september werd voetballer Brian Brobbey racistisch bejegend door een 16-jarige Twente-supporter. Niet alleen schold de jongen de Ajacied uit, ook maakte hij daarbij oerwoudgeluiden. Hij werd direct aangehouden en kreeg een stadionverbod.

Brian Brobbey

Volgens het OM heeft de 16-jarige jongen zich schuldig gemaakt aan "belediging met een discriminatoir karakter". Naast een stadionverbod, hoorde de supporter woensdag zijn andere straf.

Straf

De officier van justitie heeft bij het bepalen van een gepaste straf verschillende belangen tegen elkaar afgewogen. Zo zorgde de gebeurtenis voor veel verontwaarding binnen de samenleving, maar is de jongen nog nooit eerder in aanraking gekomen met de politie. Daarnaast zou de 16-jarige supporter hebben gehandeld onder groepsdruk. "De impact van zijn daad heeft hij niet kunnen overzien", aldus het Openbaar Ministerie.

Via een excuusbrief heeft de supporter zijn excuses aangeboden aan Brobbey, Ajax en FC Twente. De 16-jarige jongen krijgt een 'alternatieve straf', namelijk een werk- en/of leeropdracht. Vanwege zijn leeftijd doet het OM geen verdere uitspraken over de definitieve straf.

Misdaad
  • De Telegraaf, NU.nl
  • NL Beeld / Proshots