Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Supermarkteigenaar en scheidsrechter Björn Kuipers

Voor een scheidsrechter is nog nooit iemand naar het stadion gekomen. Toch rekent Björn Kuipers (45) op volle zalen bij zijn theatercolleges

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Voor een scheidsrechter is nog nooit iemand naar het stadion gekomen. Toch rekent Björn Kuipers (45) op volle zalen bij zijn theatercolleges waarmee hij de komende maanden langs de Nederlandse schouwburgen trekt. “Mijn zoontje heeft een poster van mij op zijn kamer hangen. Is dat gek?”

Een scheidsrechter met een eigen theatervoorstelling. Gekker moet het niet worden.

“Zo gek is dat toch niet? Ik geef zeventig lezingen per jaar. Door het hele land. Het enige verschil is dat ik dat nu in het theater ga doen. Ik heb veel internationale finales en andere grote wedstrijden mogen leiden. Dat komt allemaal niet vanzelf. Ik ga vertellen hoe je dat soort doelen bereikt.”

In scheidsrechterstenue?

“Niet in scheidsrechterstenue. Het verhaal is veel breder dan dat. Ook voor niet-voetballiefhebbers is het de moeite waard. Aan de hand van beeld- en geluidsfragmenten uit mijn eigen carrière vertel ik een verhaal over maximaal presteren, over het maximale uit jezelf halen en uit je team. Het gaat over omgaan met verantwoordelijkheid, over presteren onder druk, en wat te doen als het toch misgaat, over ondernemerschap, over competenties, over mentale weerbaarheid, over fit zijn in die bovenkamer, en daar ook fit blijven...”

Als je een gezellig avondje uit wil, kun je dus beter iets anders gaan doen?

“Dat kunnen volgens mij hele gezellige avonden worden, maar dat is in eerste instantie niet het doel.”

Wat is dan wel het doel, een beter mens worden?

“Misschien wel, ja. Ik wil mensen inspireren. Ik vertel het verhaal vanuit mijn ervaringen als scheidsrechter, maar ook vanuit mijn ervaringen als supermarkteigenaar en ondernemer. Ik denk dat die te projecteren zijn op iedereen. Ik hoop in elk geval dat mensen er iets van opsteken.”

Je gaat toch niet zingen, hè?

“Ik ga niet zingen. Dat zal ik de mensen besparen.”

Krijg je in je supermarkt in Oldenzaal wel eens commentaar op je optreden als scheidsrechter?

“Natuurlijk gebeurt dat. We hebben een behoorlijk vast klantenbestand. De meeste klanten kennen mij al jaren. Ze zijn hartstikke trots op me, dat weet ik, maar ze houden zich ook niet in wanneer ze vinden dat ik geblunderd heb. Zo gaat dat in Twente, wij winden er geen doekjes om. Maar dat zijn vaak leuke gesprekken. Dan sta je daar op de afdeling groente en fruit hele spelsituaties terug te halen en uit te leggen waarom je precies welke afweging hebt gemaakt. En een moment later leg ik de bloemkolen recht. Dat is toch prachtig?”

Even checken: wat is er deze week in de aanbieding?

“Bockbier. 25% korting. En daarnaast hebben we natuurlijk onze vaste lage prijsgarantie. Vind je hetzelfde product ergens anders goedkoper dan....”

Jij hebt vroeger zelf ook gevoetbald, toch?

“Mijn hele jeugd en daarna nog een jaar of twee bij de senioren. Ik was een leuke middenvelder maar ik was niets bijzonders.”

Klopt het dat je binnen de lijnen een heetgebakerd mannetje was?

“Klopt. Een heethoofd, een lastpak, hoe je het noemen wilt. Op vrijwel elke beslissing van de scheidsrechter had ik commentaar. Soms op zo’n manier dat ik uit het veld werd gestuurd. Totdat mijn vader, die zelf ook scheidsrechter was, mij op mijn 16de naar een scheidsrechterscursus stuurde om de dingen ook eens van de andere kant te bekijken. Dat vond ik direct gaaf.”

Er is toch geen enkele 16-jarige die scheidsrechter wil worden?

“Natuurlijk zijn die er wel! Die zijn er zat. Zeker nu, nu de Nederlandse arbitrage er internationaal zo goed op staat. Net zoals je dat bij het vrouwenvoetbal ziet, waar steeds meer meisjes gingen voetballen nadat Oranje Europees kampioen werd, zo zie je dat ook bij de scheidsrechterscursussen. Daar loopt steeds meer jong talent rond. Steeds meer jongens en meiden willen gaan fluiten. Dat is geweldig om te zien.”

Wil je het hele interview met Björn Kuipers lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois! Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..