Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Opnieuw 12 jaar cel geëist tegen voormalig No Surrender-leider 'Captain Henk Kuipers'

Tegen Henk Kuipers (57) is opnieuw tot twaalf jaar cel geëist. De oud No-Surrender-captain zou zich volgens het OM onder andere schuldig hebben gemaakt aan leidinggeven aan een criminele organisatie en verschillende gewelds- en vermogensdelicten. Kuipers werd in 2020 al veroordeeld tot 10 jaar celstraf, maar ging in hoger beroep omdat hij naar eigen zeggen onschuldig is.

Henk Kuipers

Het Openbaar Ministerie deed van 2014 tot en met 2017 onderzoek naar 'Captain Henk' en No Surrender. Volgens de rechter stond hij, samen met rechterhand Theo ten V. uit Klazienaveen, oprichter Klaas Otto en Rico R. aan het hoofd van de inmiddels verboden motorclub.

No Surrender

Klaas Otto richtte de club in 2013 op. Dat begon als een kleinschalige "vriendenclub", legt hij uit aan Dagblad van het Noorden. Hun doel: "Motorrijden met dertig man." Maar die dertig man werden er al snel meer en in no time groeide No Surrender uit tot een organisatie met 700 leden en chapters in binnen- en buitenland.

In 2016 stapte Otto eruit. Hij zegt niks van de vermeende misstanden geweten te hebben, maar: "Ik herkende mijn club niet meer." Henk Kuipers werd vanaf dat moment nog belangrijker voor de club dan hij al was.

Afgeluisterd en inval bij clubhuis

Ondertussen hield justitie de club al een tijdje in de gaten, omdat er vermoedens waren van afpersing en diverse gewelds- en vermogensdelichten. Vanaf 2014 werd er onderzoek gedaan, waarbij er onder ander tapgesprekken plaatsvonden. In 2017 viel de politie tot slot binnen bij het clubhuis in Emmen.

Een kleine twee jaar later werd No Surrender als club verboden. De rechter oordeelde onder meer dat de organisatie een gevaar vormde voor de openbare orde.

'Ik dacht dat ik iemand had vermoord'

In 2020 kreeg 'Captain Henk' 10 cel opgelegd. Otten werd veroordeeld tot 2,5 jaar, en Rico R. en Henks' rechterhand Theo ten V. kregen 4 jaar. Ten V. was destijds de enige die niet in beroep ging tegen de uitspraak van de rechter.

Kort voor de uitspraak in 2020 fotografeerden en spraken we Kuipers en enkele dagen daarna vroegen we hem in de gevangenis naar zijn reactie op de uitspraak. Dat interview lees je hieronder.

Gister werd duidelijk dat het OM wederom 12 jaar cel eist tegen de 57-jarige Emmenaar; zij spreken van 'zeer ernstige strafbare feiten' en 'geweldsverheerlijking'. Tijdens deze eerste zittingsdag reageerde de voormalig motorclubleider nog op de veroordeling van 2020: "Tien jaar cel! Ik dacht dat ik iemand had vermoord." Kuipers beweert nog altijd met klem onschuldig te zijn en vindt derhalve dat het OM er compleet naast zit.

Misdaad
  • DvhN, RTV Drenthe
  • Goffe Struiksma