Captain Henk Kuipers in Panorama: ‘Dit is zoveel onrecht bij elkaar’

Captain Henk Kuipers: ‘Dit is zoveel onrecht bij elkaar’

Voormalig No Surrender-leider Henk Kuipers hoorde opgeteld twaalf jaar cel tegen zich eisen voor onder meer mishandeling, afpersing en valsheid in geschrifte. Op vrijdag de 13de november werd hij veroordeeld tot tien jaar. Kort voor de uitspraak fotografeerden en spraken we Kuipers en enkele dagen daarna vroegen we hem in de gevangenis naar zijn reactie op de uitspraak. Hij is gelaten over de straf, maar strijdlustig als het gaat over de werkwijze van het Openbaar Ministerie.

Je bent enorm afgevallen zie ik. Toch niet door de stress van het proces?

“Nee, ik ben niet afgevallen door het proces, gek... Gewoon lekker sporten, op dieet gegaan, gezond leven. En ik heb een voedingslijn ontwikkeld.”

Een voedingslijn?

“Ja, Outlaw Fat Burner en Bad Standing Pre Workout.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Ik hoor de officier van justitie al denken: verdient ie weer aan zijn bedenkelijke reputatie.

“Laat ze maar denken.”

Vorig jaar vroegen we je in een interview of er bewijs tegen je was. Jouw antwoord was: “Het enige wat ik daarover kan zeggen is dat het bewijs van justitie niet sluitend is. En dat zal ik aantonen.” Moet je zeggen dat dat misschien niet helemaal gelukt is, als er twaalf jaar tegen je geëist wordt?

“Integendeel. Mijn advocaat (mr. Roy van der Wal, red.) heeft in een zes uur durend pleidooi punt voor punt iedere beschuldiging van tafel geveegd. Justitie heeft in dit proces en het onderzoek ontzettend veel tijd en geld gestopt en er is niets uitgekomen. Niets. Roy heeft bij ieder punt het juiste stukje OVC (Opname Vertrouwelijke Communicatie, door de politie afgeluisterde gesprekken, red.) gezocht. Dan hóór je dus gewoon dat er niks aan de hand is, dat er van de beschuldiging niks klopt.

Ja, je hoort mij schelden, behoorlijk ook. Dat is niet netjes, maar niet verboden of strafbaar.”

Toch zijn je vijf mishandelingen ten laste gelegd.

“Je hoort niks! Geen klappen, geen geschreeuw, je hoort alleen mensen praten, schelden ook zoals ik net zei. Maar ook de personen die volgens justitie mishandeld zouden zijn, hoor je alleen praten en niet schreeuwen van de pijn van de klappen die ze op dat moment volgens de officier zouden krijgen. Geloof me, ik ben een geoefend vechtsporter, als ik klappen uitdeel doet het pijn. Dan schreeuw je wel. Maar je hoort niks. En vier van die vijf mannen die mishandeld zouden zijn hebben verklaard dat ze níet mishandeld zijn. Dat zegt toch genoeg?”

Nou ja, dan zou je zomaar kunnen denken dat ze dat zeggen omdat ze bedreigd zijn. De officier van justitie zei zoiets tijdens het proces ook: “Angst is een rode draad in dit dossier.”

“Onzin. Die mannen hebben aantoonbaar nooit bezoek van ons gehad en zijn ook niet op een andere manier bedreigd. Ze hebben met de politie gepraat omdat de politie dat wilde. Als jij bedreigd wordt door mij en de politie belt aan en vraagt je te komen getuigen, zeg jij dan ja?

Of zeg je ‘doei, echt niet’ en doe je snel de deur weer dicht? Maar ze zijn allemaal gehoord en hebben uit eigen beweging verklaard dat ze niet bedreigd zijn. Eén van hen was een Duitser. Daar zijn ze helemaal heen gegaan om vervolgens van hem te horen dat hij er zelf uit gestapt is en er van mishandeling geen sprake was. Hij zei tegen de politie dat hij het in Emmen maar ‘kinderspiel’ vond. Dan ben je toch niet bang? Integendeel zelfs. En al die mannen kom ik nog regelmatig tegen hè. Ik woon namelijk gewoon in Emmen. En als ze me zien rijden, zwaaien ze. Of zeggen we elkaar gedag. Dat zouden ze toch niet doen als ze bedreigd worden?”

'Als die mannen me zien rijden, zwaaien ze. Of zeggen we elkaar gedag. Dat zouden ze toch niet doen als ze bedreigd worden?'

Eén van hen heeft wel verklaard dat hij door jou mishandeld is. Daar werd je een zware mishandeling voor ten laste gelegd.

“Dat heeft hij verklaard nadat het OVC-fragment waarin die mishandeling te horen zou zijn bij Opsporing Verzocht afgespeeld was. Het staat nog steeds online, je moet het maar eens terugluisteren als je het niet meer weet, maar ook daarin hoor je niks. Sterker, omdat je niks hoort heeft justitie in die uitzending er maar onder gezet wat je volgens hen zou moeten horen. ‘Slachtoffer krijgt klappen’, ‘slachtoffer wordt verder mishandeld’, staat er dan in beeld. En daarna ging hij dus verklaren dat hij mishandeld was. 10 tot 15 minuten zegt hij. Terwijl het hele fragment maar 55 seconden duurt! Waar is de rest dan gebleven? En 10 tot 15 minuten, dat is lang hoor. Als je zo lang mishandeld wordt, door een geoefend vechtsporter... De meeste kickboks- of MMAgevechten duren in totaal niet eens 15 minuten! Bovendien verklaart hij dat ik achter een deur stond en hem toen hij er door liep op zijn achterhoofd sloeg. Terwijl je hoort dat we aan het praten zijn. Hoe en wanneer heb ik hem dan vanachter een deur op zijn hoofd geslagen?! Ja, ik scheld hem helemaal verrot. Hij had gestolen van een brother, en dan moet je oprotten, dan heb je bij de club niks te zoeken. En misschien heeft hij wel een klap gehad, misschien. Van een andere brother. Maar niet van mij en niet in dat gesprek. Wat een onzin allemaal man... Maar justitie zegt dat het zo is, alleen zonder greintje bewijs.”

Daar denkt de officier van justitie in jouw zaak blijkbaar anders over, want die eist voor iedere mishandeling een jaar gevangenisstraf.

“Ook zoiets belachelijks. Voor iedere eenvoudige mishandeling zoals dat juridisch heet, eisen ze een jaar. Een jaar! Echt, ieder ander die aangeklaagd wordt voor een eenvoudige mishandeling hoort een geldboete van 250 of 500 euro of zo eisen. Maar Henk Kuipers krijgt als het aan justitie ligt voor een eenvoudige mishandeling een jaar gevangenisstraf. Net als voor iedere bad standing. Wat geen bad standings waren. Die gasten zijn gewoon de club uitgezet. Hadden de clubregels overtreden en dan moet je er uit, zo simpel is dat. En je hesje inleveren. Zo is dat met je afgesproken toen je lid werd. Als je gaat, lever je je hesje in. Justitie vindt dat diefstal.”

Waren dat geen bad standings?

“Geen idee, ik kan het me niet herinneren hoe die mannen eruit zijn gegaan. We hebben het over de periode 2014-018 hè, dat ik afgeluisterd werd. Wat er in die periode gebeurd is kan ik me echt niet allemaal meer herinneren. Er zouden in die tijd, volgens het dossier in ieder geval, zeven mannen de club verlaten hebben. Waarvan twee in bad standing. Het zal wel, ik weet dat echt niet meer. MC’s houden dat ook niet bij, wie er met bad standing uitgaat en wie niet. Wij in ieder geval niet. Dat is ook niet iets waar je als club trots op bent. Dat wil je het liefst snel vergeten. En er waren natuurlijk weleens andere akkefietjes tussen leden, maar dat werd gewoon uitgesproken. Daar werd niemand voor in elkaar getimmerd. Als je aan de vrouw van een ander zat, iemands spullen had gestolen, of zulke dingen, dan was het klaar.

Dan moest je de club verlaten.

Daar hoefden we niet over te discussiëren. Maar voor de rest werd het gewoon opgelost. Dan moet je grote kerels zijn en je problemen met elkaar uitpraten.”

Dat praten ging blijkbaar wel met veel geweld gepaard. Volgens justitie zijn er op de banden van de afgeluisterde gesprekken van het clubhuis honderd mishandelingen te horen.

“Ook zoiets, honderd mishandelingen! En dan worden er vijf ten laste gelegd! Die andere 95 laat justitie maar gewoon gaan? Wat een onzin, man. En als dat zo is, dat er honderd mensen mishandeld zijn, moeten ze zich bij justitie doodschamen. Ze luisterden een clubhuis af waar een paar brute slagers blijkbaar honderd mensen aftuigen. En dan grijpen ze niet in, nee, ze laten meneer Kuipers gewoon zijn gang gaan. Als je tijdens het afluisteren merkt dat er zoveel mensen mishandeld worden, dan grijp je toch in, als politie? Dat laat je toch niet doorgaan? Nou, hier blijkbaar wel.

Tweeënhalf jaar lang.”

Er waren in getapte gesprekken in het clubhuis, zo blijkt uit het dossier, heel veel bedreigingen te horen.

“Ho, ho, volgens justitie dan hè.

Maar er bleek volgens hen uit die banden ook dat we mensen wilden vermoorden, dat we een drugsbende waren, en dat wij zelfs niet bang waren voor Colombianen. Allemaal stoere praat, dronkemanspraat zelfs. Als die gast dat doet, trek ik zijn kop eraf, dan maak ik hem kapot. Als zoiets wordt geroepen op een avond waarop er bier gedronken wordt, en voor 1 euro per biertje worden er dat weleens veel, dan weet je toch dat iemand dat niet meent, dat ie maar wat roept. Stoerdoenerij joh. Als iemand die duidelijk een slok te veel op heeft roept dat als de Colombianen komen, wij op blote voeten naar buiten gaan om ze aan te pakken, dan weet je toch wel dat je dat niet serieus moet nemen? Maar nee, dat werd door justitie gebracht als ‘Ze wilden mensen vermoorden’ en als ‘No Surrender was zelfs niet bang voor Colombianen’. Als je met z’n allen bij elkaar zit en er wordt wat gedronken, er wordt lol gemaakt, ruzie ook, net als in een gewone kroeg waar 80 tot 150 man zitten, zoveel mensen waren er op clubavonden, dan roep je weleens wat. Ook in een voetbalkantine zal weleens iemand roepen dat iemand een doodsklap wil geven, maar dat is toch niet serieus? Dat is kroegpraat. Maar bij ons was dat gelijk een doodsbedreiging die bestraft moest worden.”

Maar is het niet zo dat geweld tegen leden die iets gedaan hebben wat de anderen niet bevalt heel normaal is in de wereld van de MC’s? En ze ook met elkaar zaken letterlijk uitvechten?

“Ik ben lid geweest van twee grote clubs, heb er zelf één opgericht.

In al die jaren heb ik nog nooit geweld op straat meegemaakt.

Nog nooit oorlog gehad of meegemaakt met andere clubs. Alles werd altijd opgelost met woorden. Ja, je hebt gelijk, tijdens een ontgroening bij No Surrender werd er geslagen. Een nieuwe brother werd met opgerolde hesjes geslagen. Deed dat pijn? Sommigen vonden van wel, anderen van niet. Bij Vindicat vallen doden en zwaargewonden bij ontgroeningen, bij ons niet. Maar daar hoor justitie niet over.”

Voor de mishandelingen, bedreigingen, afpersing, valsheid in geschrifte, leiding geven aan een criminele organisatie, komt justitie opgeteld tot een eis van twaalf jaar cel voor je.

“Ja, meer gevangenisstraf dan sommige kindermoordenaars horen eisen. Ze hebben me neergezet als de grootste crimineel die er ooit geleefd heeft. Dat ik in 56 jaar alleen een keer veroordeeld ben voor rijden onder invloed maar door het Hof in hoger beroep ben vrijgesproken, telde niet mee.

Goed gedrag tijdens de dertien en halve maand in de gevangenis?

Ook niet van belang. Dat ik sinds mijn vrijlating me al een jaar en tien maanden netjes gedraag?

Niks mee te maken. Dat de reclassering tegen me zegt: ik wou dat ik honderd van zulke cliënten had als jij? Wordt geen rekening mee gehouden. Dat ik me aan mijn mediaverbod hebt gehouden? Maakte niks uit. Dat er geen enkele overtreding van de enkelband werd geregistreerd? Totaal onbelangrijk. Sterker, justitie heeft zelfs nog nooit aan de reclassering gevraagd naar die enkelband, of er overtredingen waren. Het is zoals Roy het in zijn verweer zegt: Het is vanaf het begin duidelijk geweest: barbertje moest hangen. Kijk, als je iemand afluistert, eerst via zijn telefoon, dan ook zijn huis en tenslotte ook zijn auto en je hebt na een half jaar of een jaar nog helemaal niks, dan stop je er toch mee? Maar ze zijn doorgegaan en dan bereik je op een gegeven moment een point of no return. Dan heb je er al zo veel tijd en zo veel geld in zitten, dan is doorgaan de enige optie. En ja, dan moet er aan het eind wel wat uitkomen. Al moet je het verzinnen... Weet je, in 2014 werd er door Ivo Opstelten (destijds minister van Justitie, red.) en Fred Teeven (destijds staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, red.), je weet wel, de mannen die een bonnetje van 4 miljoen ‘vergeten’ waren, beleid gemaakt om alle motorclubs in Nederland te verbieden. Dat beleid werd de afgelopen jaren in dit onderzoek door justitie keurig uitgevoerd.”

Benieuwd naar de rest van het interview? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het gratis op Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws