Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Minister Kuipers: ‘Nieuwe lockdown niet uitgesloten’

We leken een coronavrij 2022 tegemoet te gaan, maar volgens de zorgminister zou daar weleens verandering in kunnen komen. Dat heeft volgens hem alles te maken met nieuwe coronavarianten.

Minister Kuipers: ‘Nieuwe lockdown niet uitgesloten’

Gisteren vond er in de Tweede Kamer een debat plaats over de aanpak van corona op de lange termijn. Daarbij liet Ernst Kuipers weten dat hij niet kan garanderen dat Nederland nooit meer in lockdown gaat. De zorgminister gaf aan dat er een aantal redenen is waarom een lockdown in de toekomst misschien onvermijdelijk is.

Vaccinaties

Ten eerste liet Kuipers weten dat in de laatste vaccinatieronde weinig mensen hun tweede booster hebben gehaald. Alle 60-plussers en mensen met gezondheidsproblemen hadden de gelegenheid om dat te doen, maar de opkomst was bijzonder laag.

Nieuwe varianten

Een andere reden voor een nieuwe lockdown zou de opkomst van een nieuwe variant kunnen zijn. Wanneer blijkt dat er een variant ontstaat waartegen de huidige vaccins niet werken, is een lockdown een reële optie om de verspreiding tegen te gaan. De Kamerleden geven wel aan dat ze die situatie het liefst willen voorkomen.

In het geval van een nieuwe variant weet Kuipers niet op welke manier er gekeken zal worden naar de invoer van nieuwe maatregelen. “Ik kan nu niet voorspellen of het aantal besmettingen leidend wordt, of de ziekmakendheid van een variant”, aldus de zorgminister.

Problemen niet opgelost

In het verleden verliep het vaccineren in Nederland vaak erg langzaam in verhouding tot andere EU-landen. Verschillende Kamerleden maken zich zorgen over de mogelijkheid om snel mensen te vaccineren als dat nodig blijkt bij een nieuwe variant. De GGD’s kampen met lage capaciteit, wat de snelheid van het vaccineren zou kunnen afremmen. Minister Kuipers ontkent de problemen echter en geeft aan dat er binnen zes weken drie miljoen mensen gevaccineerd kunnen worden.

Ook de hoeveelheid ic-bedden is niet opgeschaald. Het kabinet zag geen reden om dat aantal te verhogen. Op dit moment zijn er 993 operationele ic-bedden, waarvan 686 in gebruik. 24 van die bedden zijn nu bezet door coronapatiënten. In het geval van een noodsituatie kunnen er in totaal 1700 bedden beschikbaar worden gemaakt. Ter vergelijking: tijdens de piek van de eerste golf lagen er tussen de 1400 en 1500 patiënten op de ic.

Nieuws
  • BrunoPress