Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Verschillende medewerkers van het OM gaan zélf de fout in

Justitiemedewerkers die criminele contacten hebben, die een in beslag genomen laptop verduisteren of die voor privédoeleinden snuffelen in de vertrouwelijke systemen: hoe zuiver op de graat is het Openbaar Ministerie eigenlijk zelf?

OM medewerkers

Ook bij hét instituut dat anderen de maat neemt – het Openbaar Ministerie – gaan medewerkers weleens in de fout. Maar hoe vaak eigenlijk? Die vraag stelde De Telegraaf afgelopen week, na het nieuws over de schorsing van een 47-jarige medewerker van het OM voor het in bezit hebben en verstrekken van harddrugs.

Het antwoord op die vraag: niet zo vaak. De afgelopen drie jaar werden er binnen het OM 91 integriteitsonderzoeken uitgevoerd. Geen schokkend aantal voor een organisatie met een personeelsbestand van zesduizend man. De meeste zaken hebben ook nog eens betrekking op een relatief klein vergrijp, zoals het onjuist registreren van verlof, veelvuldig te laat komen of gesjoemel met kilometerdeclaraties.

Maar serieuzere kwesties zijn er ook. Tien justitiemedewerkers snuffelden voor privédoeleinden in de vertrouwelijke systemen. Een stagiair kon zijn biezen pakken toen bleek dat hij voorkomt in het politiesysteem. Een andere stagiair had verzwegen dat hij een strafbeschikking aan zijn broek had hangen voor een mishandeling. Ook zijn er gevallen van justitiemedewerkers die criminele contacten bleken te hebben. Daarnaast zijn er personeelsleden die met een slok te veel op achter het stuur kropen. Een van de medewerkers verduisterde een in beslag genomen laptop. Een ander werd betrapt op winkeldiefstal en wéér een ander op het stelen van een plant. Desondanks gaan lang niet alle justitiemedewerkers zo ernstig in de fout als degene die wordt verdacht van het in bezit hebben en verstrekken van drugs. En dat is maar goed ook.