Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Asogedrag in Nederlandse supermarkten neemt toe, winkels nemen maatregelen

Naambordjes medewerkers weg. Personeelsleden met bodycams. Meer huisregels. Supermarkten nemen maatregelen tegen het toenemende aantal aso's.

Supermarkten

Klanten die zich agressief gedragen, het is schering en inslag bij Nederlandse supermarkten. Het is de verhuftering - Rutte introduceerde deze term in 2017 al - van de samenleving in optima forma. En het zure is: vooral de vakkenvullers, kassameisjes en baliemedewerkers zijn de dupe van dit asogedrag.

Niet alleen wordt er volgens AH-directeur Sonja Boelhouwer meer gescholden en geïntimideerd, 'we zien ook een toename waarbij fysiek geweld wordt gebruikt'.

Naambordjes weg en andere maatregelen

Albert Heijn neemt nu meerdere maatregelen om haar medewerkers in bescherming te nemen. Op de naambordjes zul je voortaan niet meer 'Ik ben Jeroen(of een andere naam)' zien staan, maar 'Wij zijn Team Albert Heijn'. Dit acht de Appie nodig omdat medewerkers opgezocht worden op social media. Dit gebeurt bijvoorbeeld na een conflict in de winkel.

Verder krijgt het AH-personeel extra trainingen om met hufterige Nederlanders om te gaan. "Mensen hebben een steeds korter lontje en wensen niet op hun gedrag te worden aangesproken", aldus Boelhouwer.

Bodycams

Albert Heijn is niet de enige supermarkt die met asogedrag te maken heeft, ook Jumbo en Dirk van der Broek nemen maatregelen. Eerstgenoemde gaat extra cameratoezicht plaatsen en de Dirk gaat zelfs bodycams inzetten. Dat betekent dat medewerkers een cameraatje op het lichaam krijgen om 'dreigende situaties snel te de-escaleren', zegt de supermarkt zelf.

Hoewel de camera's niet constant filmen - medewerkers kunnen een knop indrukken om een opname te starten - is de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) kritisch.

"We zien bodycams normaal gesproken alleen bij politie en boa's", aldus de toezichthouder. "Cameratoezicht is zeer invasief. Daar moeten bedrijven dan ook zeer terughoudend mee zijn."

Van de AP moet Dirk van der Broek kunnen aantonen dat de nieuwe maatregel noodzakelijk is.

Nieuws
  • NOS
  • NL Beeld / Proshots