Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De engste sektes: Satansgekte, bloeddorst, godsdienstwaanzin en collectieve zelfmoord

Een sekte beginnen zou kunnen (goed voor je portemonnee), maar wat je in elk geval nooit moet doen, is je als lid aansluiten bij een bestaande club. Want je houdt geen cent over. En er gebeuren nog dramatischer ongelukken. Dit zijn de gevaarlijkste sektes ter wereld - én ja, die zitten ook in Nederland. Brrrr…

sektes

De term '‘sekte’ is afgeleid van het Latijnse woord secta, dat ‘richting’ betekent of ‘weg’. Weg klopt zeker als we het over sektes hebben, want je verliest je ziel, je zaligheid en je bankrekening. Toch sluiten zelfs anno 2023 nog altijd mensen zich aan bij een enge club die claimt de waarheid en het geluk en niets anders dan de verrassende waarheid en het grote geluk te verkondigen. Die waarheid schuilt meestal in: het einde der tijden is nabij. De verlosser komt eraan. Wij zijn beter dan de rest. Of in een leider die bij hoog en laag beweert het allerbeste met zijn volgelingen voor te hebben, zolang ze tenminste maar doen wat hij zegt en vooral, zolang ze maar betalen.

Scientology (Scientology Kerk)

Gelooft: dat de mens onsterfelijk is
Opgericht: in 1953
Oprichter: Lafayette Ronald Hubbard
Bekende sekteleden: Tom Cruise en John Travolta
Opmerkelijk: in sommige landen geldt de sekte van Scientology als een officiële godsdienst, maar laat je niks wijsmaken

Scientology is op dit moment een van de meest succesvolste sektes ter wereld. Lange tijd was de sekte van de Maharishi dat, daar komen we zo op. Het succes van Scientology zit ‘m erin dat de club claimt dat je ziel steeds beter wordt (gelukkiger, rijker) als je hun cursussen volgt. Die cursussen worden steeds duurder. Financieel ga je naar de kloten, of je moet Tom Cruise heten, dan overleef je het.

De sekte is bedacht door de schrijver Ron Hubbard (1911 – 1986). Hubbard tikte veel fantasieverhalen, sciencefiction, toekomstverhalen. Die verkochten niet, hij ging failliet rond 1952 en kwam toen op het lumineuze idee om zijn uit de duim gezogen verhalen te gaan verkopen als waar. In 1953 richtte hij Scientology op. In 1978 werd hij veroordeeld wegens fraude. Zijn laatste jaren sleet hij op een ongekend luxe landhuis in San Luis Obispo County, Californië.
Na zijn dood in 1986 kondigden de nieuwe leiders van Scientology aan dat het lichaam van Hubbard een belemmering voor Hubbard was geworden en dat hij had besloten om zijn lijf te verlaten om zijn leven op een ander bestaansniveau voort te zetten.

Scientology komt uit de koker van schrijver Ron Hubbard

Scientology is actief in Nederland, maar op het oog steeds minder zichtbaar. Vroeger zat de ‘kerk’ met het sektegebouw in het centrum van Amsterdam, maar daar is het weg. Tussen 1996 en 2005 kwam Scientology in Nederland veel in het nieuws vanwege de rechtszaken die werden gevoerd tegen journaliste Karin Spaink, die onder andere ‘geheime’ stukken publiceerde op internet.

Maharishi Corporate Development Programme 

Gelooft: dat je kunt vliegen zonder vliegtuig, als je maar een beetje je best doet
Opgericht: rond 1955. (Ook wel: Natural Law Party, Global Country of World Peace)
Oprichter: Maharishi Mahesh Yogi (Grote Ziener)
Bekende sekteleden: The Beatles en The Beach Boys. Nederlandse aanhanger van de sekte zijn of waren de miljonair Paul Gelderloos, Hans van Veggel en Richard Homburg
Opmerkelijk: bijna niemand die het weet, maar deze sekte heeft een eigen tv-kanaal, dat deels uitzendt vanuit Nederland, en een eigen woongemeenschap in Nederland, in de buurt van Vlodrop, Limburg.

Maharishi Mahesh Yogi heeft absoluut niet het slechtste voor met de mensen. Hij kleedt ze enkel financieel uit, maar daar blijft het wel bij. Oké, zijn meest naaste volgelingen mogen gratis wonen in, wij hebben ze gezien, matig gebouwde, ietwat rare huizen zonder keuken – scheelt weer geld – die hij Gelukswoningen noemt. Die liggen – nog steeds – nabij Vlodrop, verscholen in de bossen. Bij Kolleg St. Ludwig, dat was een groot klooster, maar is inmiddels vrijwel helemaal gesloopt door de sekte. Er hangen, of er hingen, 164 vlaggen aan masten en er staan of stonden schijnwerpers in het bos rondom het terrein om de Maharishi te eren.

In 2008 wordt met veel tamtam afscheid genomen van de overleden Yogi.

Yogi (1918 - 2008) predikt geluk en vrede. Die kunnen wij gewone stervelingen onder meer bereiken door te mediteren. Hoe verder je komt in dat mediteren, hoe groter de kans dat je gaat vliegen. Zijn mensen moeten hun geld aan hem afstaan, want alleen op die manier kunnen ze bouwen aan een gelukkige wereld. The Beatles stinken er korte tijd in en ook The Beach Boys, maar dat kun je ook verklaren door de tijd, de jaren van flowerpower eind jaren 60, begin jaren 70.
De tijdgeest heeft Yogi goed door. Ook dat je steeds moet veranderen, anders wordt je sekte sleets. Om de zoveel jaar komt hij met een nieuwe theorie en met nieuwe ideeën. Een van de laatste streken van de meester is het plaatsen van advertenties in grote kranten. Mannen worden opgeroepen om massaal te gaan mediteren voor vrede en om meteen even 10.000 euro over te maken.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

In 2008 geeft Yogi de geest. De sekte leeft nog even op, maar tegenwoordig hoor je er heel weinig meer van. In Vlodrop zitten ze nog en er schijnt nog een schooltje te zijn voor kinderen, in Lelystad. Gevaarlijk in de zin van wettelijk strafbaar is de sekte van de Maharishi zeer zeker niet. Maar financieel ga je aan het gas.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Lifestyle
  • ANP, BBC, NL Beeld, Facebook, Adobe Stock