Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De week van toen: ‘Het zijn moeilijke tijden voor Ajax’

De week van toen

ajax

In de week van de kwartfinales van de Champions League, waarin Ajax het opneemt tegen grootmacht Juventus en het de club ook financieel voor de wind gaat, bladeren we in het Panorama-archief terug naar het voorjaar van 1990. Hoe anders ziet de wereld er dan uit voor Ajax. Vier seizoenen op rij hebben de zelfbenoemde godenzonen met lede ogen moeten toezien hoe de landstitel naar Eindhoven ging. Vanwege het staafincident van een jaar eerder is de club door de UEFA een jaar lang uitgesloten van Europees voetbal. Ook de fragmentatiebom die eind 1989 tijdens Ajax-Feyenoord midden tussen de supporters in het Olympisch Stadion afging, dreunt nog stevig na. Er vielen tientallen gewonden. Op de koop toe ontvangt de penningmeester van de Amsterdammers ook nog een onvoorziene belastingaanslag van zo’n tien miljoen gulden, een bedrag dat bijna gelijkstaat aan de jaarlijkse begroting. Het is met andere woorden ellende troef bij Ajax, zo stellen ook onze verslaggevers vast wanneer ze in april 1990 de wedstrijd Ajax-Fortuna Sittard bezoeken om te kijken hoe de vlag erbij hangt bij de ooit zo trotse topclub. Ze schrijven:

Stadion De Meer, gebouwd in 1925, biedt op deze druilerige zondag de aanblik van een warenhuis in Boekarest: geen allure, geen sfeer. Voorzitter Michael van Praag ging onlangs nog een stap verder, toen hij zonder omhaal toegaf: “Ons stadion is ouwe troep, meer niet. Alles moet tegen de grond.”

Het grootste probleem: geld.

Bestuurslid André Kraan: “We proberen te bezuinigen, om een beetje geld bijeen te schrapen in deze moeilijke tijden. We staan er niet rooskleurig voor. Ik ben afgelopen winter niet mee gegaan naar het trainingskamp in Portugal. Dat scheelde toch weer 1200 gulden. Ook met het weggeven van consumpties doen we het rustiger aan. Het lijkt misschien peanuts, maar het zegt iets over de wind die er momenteel bij Ajax waait.”

Wil je het hele artikel over de week van toen lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois! Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..