Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Politie start zoekactie naar wapens van de Bende van Nijvel (VIDEO)

In Adinkerke, een plaatsje vlak achter de Belgische kust, is vandaag een zoekactie begonnen naar de wapens van de Bend...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

In Adinkerke, een plaatsje vlak achter de Belgische kust, is vandaag een zoekactie begonnen naar de wapens van de Bende van Nijvel. Volgens een tip zouden de wapens die gebruikt werden bij de overval op de Delhaize in Aalst in 1985 daar mogelijk gedumpt zijn. De politie is de actie vanochtend begonnen.

In de jaren 80 schoot de bende 28 mensen dood, tijdens 17 overvallen. Speurders zullen de komende dagen vooral onder water zoeken, in een oude zandwinningsput. Volgens een informant zouden de wapens daar gedumpt zijn. Het gaat om een gangster uit Adinkerke - Patrick Pilarski - die het verhaal had verteld tegen een celgenoot. De zoekwerken in de vijver zullen minstens een week duren.   Versperring   In november 1985 pleegt de groepering in Aalst een laatste bloederig wapenfeit. Daarbij vallen maar liefst 8 doden en wordt amper 24.000 euro buitgemaakt. In de dagen na die overval scheurt ene Patrick Pilarski naar het huis van zijn vader in Adinkerke. Hij geldt als verdachte. Maar Pilarski kan ontkomen. De politie zet de achtervolging in, rijdt naar zijn ouders, maar treft hem daar niet aan. Pilarski heeft zich verstopt. Ook de wapens die hij bij zich heeft - een riotgun, jachtgeweer en Winchester-karabijn - worden niet gevonden.   Later doet Pilarski het hele verhaal uit de doeken aan een man die hij heeft ontmoet in de gevangenis. Het tweetal zit 15 jaar geleden in Spanje, waar ze de kost verdienen als drugskoeriers. Pilarski zou zijn metgezel hebben verteld hoe zijn vader de wapens had gedumpt in een voormalige zandwinningsput achter zijn huis in Adinkerke. Op die plek liggen nu twee vijvers in een natuurgebied.      Hand- en spandiensten



Volgens de informant deed Pilarski voorkomen alsof hij de daders van de Bende van Nijvel goed had gekend. Hij zou hand- en spandiensten voor de bende hebben gedaan, zoals het wegmoffelen van wapens. De Belgische onderzoekers zouden de tip 11 jaar geleden al hebben ontvangen, maar nu budget hebben vrijgemaakt voor het dreggen.   De Reus   Volgens het dossier zou Pilarski zelf wel degelijk lid kunnen zijn geweest van de bende, hij zou 'de Reus' zijn over wie informatie is ontvangen.

De Belgische justitieverslaggever Caroline Van den Berghe verwacht geen grote doorbraak in het onderzoek. "Het gerecht zou al enkele jaren over de informatie beschikken, maar pas nu over voldoende mensen en middelen beschikken. Dát er is gewacht met de zoekactie, wijst erop dat de kans bijzonder klein is dat er iets gevonden wordt. Mochten er toch wapens worden bovengehaald, dan is het ook de vraag of die nog bruikbaar zijn voor het onderzoek."