Misdaad
3

Parsa010 kende geen angst. Werd dat zijn dood?

Op een zondagavond in mei zit Parsa Maboud (21) op een oprit in Rotterdam lekker te barbecueën. Rond 22.15 uur hoor...

Op een zondagavond in mei zit Parsa Maboud (21) op een oprit in Rotterdam lekker te barbecueën. Rond 22.15 uur hoort hij plotseling meerdere malen zijn naam. Daarna wordt hij van dichtbij doodgeschoten. Wie was deze op social media bekende vlogger die al eerder een liquidatiepoging overleefde? En waarom moest hij dood? 

Vlogger en rapper. Zo werd de Zoetermeerse Iranees Parsa (echte naam Zadeh Maboud) vrijwel overal genoemd in de media, maar buiten het feit dat hij in bepaalde kringen op Snapchat en Instagram misschien bekend was, was Parsa allesbehalve een naam in de Nederlandse hiphopscene. 

Tuurlijk, haast iedereen is ‘rapper’ tegenwoordig en dat label plakken de media er maar al te graag op. Wij spraken zijn vriend ‘Barber Gerrit’ (26) die erbij was toen Parsa werd vermoord. Hij verzekert Panorama: “Parsa was helemaal geen rapper. Ik las dat ook, maar dat klopt niet. Ik weet niet hoe het kan dat iedereen dat overneemt in de media, maar Parsa rapte helemaal niet.” Op de vele Snapchat-video’s die Parsa010 (zijn naam op social media) de wereld in slingerde, komt hij naar voren als druk, impulsief en schreeuwerig. Een gespierd en ongeleid projectiel die in het wilde weg en om niks scheldt in de camera (“Fok jullie, man!”). Een andere keer eet ie heel rustig staand in een roze shirt een bak noedels. Vervolgens gaat hij helemaal los: “M.O.B. mattie! Fok die chimies! Eet die kankernoedels!!!”

Jongeren op social media maken voor het eerst kennis met Parsa als er in maart 2016 een video van hem verschijnt op het populaire YouTube-kanaal Supergaande. In het korte straatinterview dat met ruim 1 miljoen views viral gaat, houdt Parsa een onsamenhangend maar vlammend betoog over ‘M.O.B.’ (Money over bitches) en ‘fok die chimies’ (bitches/meisjes, red.). Als interviewer Nesim Najih aan Parsa vraagt met wie zijn toekomstige dochter niet mag thuiskomen, flipt hij direct de pan uit. Woest zwaaiend met een tijdschrift schreeuwt Parsa: “Fok haar! M.O.B.! Broer, ik ben M.O.B. vriend! Fok die chimies matte! Duivel vriend. Fok jullie allemaal!” 

De interviewer probeert vervolgens ertussen te komen, pakt de microfoon en zegt: “Ik respecteer je mening, maar concentreer je even op mijn vraag. Je hebt een dochter gekregen. Met wat mag zij niet thuiskomen?”

Parsa: “Thaibox vriend, thaibox a mattie. Thaibox! Broer, ik ga geen dochter maar een man krijgen. Mijn dochter moet een man worden.”

De interviewer schiet in de lach en Parsa lacht kort mee, maar komt meteen weer ter zake als hij de mic grijpt en nogmaals brult: “Fok die chimies mattie! M.O.B.! Money over bitches!” Parsa slaat kort zijn arm om de Supergaande-interviewer heen, maakt met wijsvinger en pink een duivelsteken, schudt handen en loopt grinnikend weg. Nesim hard lachend en in verwarring achterlatend. Het hilarische straatinterview duurt slechts 1 minuut en 22 seconden, maar dat is genoeg om Parsa bij de jeugd direct op de kaart te zetten.

Filmpjes in dure auto’s

Parsa’s quote ‘Money over bitches’ maakt hem zo populair bij jongeren dat hij er letterlijk geld in ziet. Zo opent de wildebras een webshop waar hij T-shirts en hoodies verkoopt die hij bedrukt met de quote. Ondertussen is Parsa010 ook op social media supergaande. Zijn afgesloten Instagram-account telt 30.000 volgers en Snapchat-filmpjes van hemzelf in dure auto’s en clubs worden hits. Toch zal een filmpje op datzelfde Snapchat hem later de das om doen.

 

Dit is een voorstukje uit het blad. Wil je het hele verhaal lezen van Roel Janssen over de moord op Parsa? Lees het hoe en waarom in ons nieuwe magazine, of op Blendle.