Door: Martijn Haas
Misdaad

Nieuwe documentaire over MC Mongols

Mongols of California is de naam van een nieuwe documentaire die online is verschenen. De film duurt iets meer dan twe...

Mongols of California is de naam van een nieuwe documentaire die online is verschenen. De film duurt iets meer dan twee uur en is via diverse online-videokanalen te bekijken. De film is verplicht kijkvoer voor iedereen die iets van de situatie rondom One Percenter-motorclubs en hun onderlinge oorlogen te weten wil komen. Met name omdat de Mongols MC zich vanaf 2016 enige tijd in Nederland gevestigd hadden. Hoewel het nu zo schijnt te zijn dat ze hier alweer weg zijn, lees hier.

In die korte tijd dat de Mongols MC in Nederland actief waren hebben ze toch wel indruk gemaakt. Wat te denken van dit vechtpartijtje? Dat haalde zelfs de buitenlandse pers. Zie hier.

De nieuwe documentaire die is gemaakt met geld van het History Channel. Een zender die in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden veel meer uitzendt dan alleen geschiedenisdocumentaires. 

The Mongols MC zijn opgericht door een groep oorlogsveteranen, in de jaren zestig van de vorige eeuw. De roots van de club liggen in California, en dan met name in de Latijns Amerikaanse emigrantenbevolking van de stad Los Angeles, en de buitenwijk Montebello. De motorclub heeft als schutspatroon de Chinese warrior Djenghisz Kahn, waar ook het logo naar verwijst.

De Mongols is qua ledenaantal een kleine MC. De club heeft zo'n duizend leden in de VS, en enkele honderden in andere landen. De MC heeft jarenlang oorlog gevoerd met de Hells Angels, met name over het 'territorium' binnen de staat California, met twintig doden over- en weer tot gevolg. Ook is er een heftige (drugs)-strijd geweest met een straatgroepering die zich The Mexican Maffia noemt, ofwel 'Eme'. Een straatbende die weer in oorlog is met een nog veel grotere bende: Mara Salvatrucha, waar we afgelopen weekeinde nog over hebben geschreven.

In de docu komt de absolute baas van de MC aan het woord Ruben 'Doc' Cavalos. Hij vertelt honderduit over de oorlog die er gevoerd zijn, en wat het betekent om Mongol te zijn. Het is vooral een kwestie van goed luisteren wat deze man te zeggen heeft, anders heb je een probleem. De documentaire leert ons dat de agressieve strategieën van dergelijke MC-captains in opmars zijn. Het gaat om geld, om macht op de drugsmarkt, om complete loyaliteit aan de club en verder dienen bendeleden bekend te zijn met de wetten van de straat. Niet dat het vroeger anders was. Maar het oude nostalgische motorgevoel - en het idee van 'veteranen onder elkaar' dat verdwijnt een beetje op de achtergrond.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws