Door: Martijn Haas Fotografie:
Misdaad
0 bekeken
3

Iedereen is bang voor de GREEN GANG

Figuren in en rond de voormalige rapgroep Green Gang uit de Amsterdamse Bijlmer worden steeds vaker genoemd als betrokke...

Figuren in en rond de voormalige rapgroep Green Gang uit de Amsterdamse Bijlmer worden steeds vaker genoemd als betrokkenen bij liquidaties. Dat geldt voor voorman Jason ‘Jayjay’ D., wiens naam in onderzoeken opduikt bij daders én als mogelijk doelwit. Maar ook anderen worden verdacht van een rol bij liquidaties.

Panorama heeft vanaf vandaag een retespannend coververhaal in de winkel liggen met de Green Gang als onderwerp. Verslaggever Rasit Elibol spoorde in de straten van Amsterdam-Zuidoost naar gewillige gesprekspartners, en beschreef aan de hand daarvan het verhaal dat alle andere verhalen over deze clan overbodig maakt. Een reportage over een groep blowende muziekliefhebbers die langzaam ontsporen richting misdaad. Of was de misdaad altijd al een factor van belang?

Hier alvast een voorproefje uit het coververhaal van deze week:

“Ik ben schietgraag, ik schiet, ik ben een killer.” In de studio van BNN’s internetprogramma 101Barz staan in 2008 de twee voormannen van de Green Gang, die dan bekendstaat als rapformatie met straatreputatie uit de Amsterdamse Bijlmer. Met een stapel geld in hun handen rappen Jayjay en F.I., zoals hun artiestennamen luiden, in straattaal over wapens, berovingen en schietpartijen. De dan nog lang niet volwassen Jayjay strooit, lachend in de camera, met een pak geld waar een normaal mens maanden voor moet werken.

De video van de studiosessie wordt in korte tijd miljoenen keren bekeken en Green Gang wordt door hun teksten over het straatleven steeds populairder. Ook nummers als We Run This en Doofpot worden veel beluisterd. De mannen van de Green Gang treden regelmatig op en zijn te gast in radio- en televisieshows, veelal online. In een video van SoproTV zijn F.I. en Jayjay te zien, die daarin jongeren aansporen naar school te gaan.

Dat de leden niet alleen maar wat stoere taal uitslaan maar ook echt het leven leiden waar ze in hun muziek over verhalen, is dan in kleine kring wel bekend. De meesten hebben meerdere veroordelingen op hun naam staan, variërend van drugsdelicten tot zwaar geweld.

Voor het grote publiek wordt in 2009 duidelijk dat ze niet alleen maar wat rappen. Op 24 januari ontstaat er een grote vechtpartij in Club Mambo in Almere. De ruzie om een meisje wordt later die nacht voortgezet in de Kolfschotenstraat in Amsterdam-Zuidoost, waar een vuurgevecht volgt.

Drie weken later rijdt in hetzelfde deel van de hoofdstad een Cadillac een Volkswagen klem. Vervolgens stappen de vier inzittenden uit en openen het vuur op de personen in de Volkswagen, als wraak voor het eerdere vuurgevecht. Er wordt minstens 23 keer geschoten. De enige reden dat er slechts één kogel doel treft, is dat er wordt afgevuurd zoals in clips en films: op de gangstermanier, met de vuurwapens gekanteld. Dat maakt het moeilijk om raak te schieten. Omdat de slachtoffers de wetten van de straat aanhouden, die voorschrijven dat er niet met de politie wordt gepraat, komt er geen aangifte en duurt het even voordat de politie de schutters in het vizier krijgt.

In de Bijlmer zijn deze en andere schietpartijen in dezelfde periode de reden van een benefietconcert, waar naast tal van andere rap-acts ook de Green Gang optreedt. Dat zorgt her en der al voor gefronste wenkbrauwen, want er gaan dan al verhalen dat hun rapmuziek waarin geweld wordt verheerlijkt de jongeren van de straat inspireert. F.I. zegt tijdens het benefietconcert: “Wanneer wij praten over geweldsdingen en zo, it’s only entertainment. Don t take this shit to the streets, por favor.”

Ook de politiek maakt zich zorgen. Manon van der Garde, fractievoorzitter van de Amsterdamse PvdA, laat in die tijd weten: "Deze signalen wijzen op de opbouw van een alternatieve jongerencultuur die sterk is gelinkt aan criminaliteit en verheerlijking van geweld. Nog even afgezien van de teksten in de muziek, is de verwevenheid tussen een criminele groep, een platenlabel en jongeren zorgwekkend."