Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Vriendelijke man' in Bergen op Zoom blijkt meest gezochte gangster van Schotland

Begin 2022 werd de Brit Jamie Stevenson opgepakt in Brabant. Inmiddels is duidelijk dat de Britse gangster bovenaan de most wanted-lijst van Schotland stond.

Schotland

"Een van de meest beruchte gangster is veroordeeld voor het leiden van een internationale drugsoperatie", schrijft de Scottish Daily Express deze week. De man in kwestie: James (of Jamie) Stevenson, alias 'The Iceman'.

De smokkelwaar, die vanuit Zuid-Amerika naar Engeland werd vervoerd naar Schotland, werd in 2020 onderschept door de Border Patrol. Stevenson heeft toegegeven dat hij het 'mastermind' was achter de operatie. Ook wordt hij verantwoordelijk gehouden voor het opzetten van een 'drugsfabriek' in Engeland. De rechter veroordeelde hem daarom tot 20 jaar cel.

Stevenson wordt in Britse media een 'top-level gangster' en 'de échte Tony Soprano' genoemd. Hij zou een fortuin verdiend hebben met drugssmokkel. Hij zadelde Schotland in 2020 op met een stortvloed aan coke - geschatte straatwaarde: 120 miljoen euro - en 'dodelijke Etizolam-tabletten', aldus Britse media, die benadrukken dat er nog nooit zoveel drugsdoden zijn gevallen in het land als in dat specifieke jaar.

'Top-level gangster' zat in Nederland

'The Iceman' werd in 2022 opgepakt in, jawel, Nederland. In het Brabantse Bergen op Zoom, tijdens een rondje joggen, welteverstaan. De buren hadden op dat moment geen idee dat de 'vriendelijke man', die sinds enige tijd in de buurt woonde, eigenlijk de meest gezochte man van Schotland was, schrijft de Telegraaf. Stevenson werd ingerekend door de National Crime Agency, net als zijn makker en veroordeelde moordenaar Dean Ferguson.

Maar hoe kwam de 'échte Tony Soprano' in Nederland terecht? Daarvoor moeten we een paar jaar terug in de tijd. Voor de duidelijkheid: de Brit was geen onbekende van de politie. In 2000 werd hij vervolgd voor de moord op zijn beste vriend, maar de rechtbank sprak hem vrij wegens gebrek aan bewijs. Een paar jaar later, in 2007, kreeg hij alsnog een celstraf. De rechter legde hem 12 jaar en 9 maanden celstraf op voor het witwassen van 1 miljoen pond aan drugsgeld.

Hij zat zijn straf uit, maar eenmaal weer op vrije voeten, bleven de autoriteiten hem in de gaten houden. Hij zou zich wederom bezighouden met schimmige zaakjes. En dat klopte. Na enkele jaren van intensief politiewerk, samenwerkingen met andere opsporingsdiensten en een hoop gekraakte chatberichten werden 'The Iceman' en zijn criminele kornuiten opgerold door de NCA. Een speciaal arrestatieteam sloeg de gangster in 2020 in de boeien.

Tot zijn grote verrassing kwam hij niet veel later op borgtocht vrij, waarna hij de benen nam. Naar Nederland, zo bleek later, waar hij in 2022 voor de zoveelste keer werd opgepakt.

Misdaad
  • BBC, Scottish Daily Express, de Telegraaf
  • Politie Schotland