Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Waarom werd gangsterbaas James ‘Whitey’ Bulger afgeslacht in z’n cel?

Gangsterbaas James ‘Whitey’ Bulger werd vijf jaar geleden op gruwelijke wijze vermoord in een Amerikaanse gevangenis. De verdachten zijn twee mannen die eveneens banden met de maffia hebben. Waarom moest de oude vermagerde ‘Rat’ uit Boston, die in rolstoel zat, alsnog dood? “Het is een verschrikkelijk, corrupt systeem.”

Whitey

1. Whitey

De gangster met de bekende bijnaam werd in het najaar van 2018 overgeplaatst naar West Virginia en er gingen meteen geruchten dat hij niet lang meer te leven had. De Ierse Amerikaan James Joseph ‘Whitey’ Bulger was 89 jaar, kaal, vermagerd en zat in een rolstoel. Duizenden mensen uit Zuid-Boston vereerden Whitey als een moderne Robin Hood, volgens de aanklagers van de Amerikaanse overheid was hij een van de meest meedogenloze maffiabazen ooit. Johnny Depp deed in 2015 of hij Whitey Bulger was in Black Mass, Jack Nicholson probeerde dat al eerder in The Departed.

Freddy en Pauly ranselden ‘de Rat’ uit Boston af tot zijn hoofd en bovenlichaam waren ingedeukt. Ze probeerden zijn ogen uit te steken en sneden een stuk van zijn tong af.

Moesten de gevangenen en de beveiligers deze frêle bejaarde nog vrezen? Lange tijd kon zelfs het kleinste conflict met Whitey je het leven kosten. Hij groeide op in het ruige Zuid-Boston. Zijn vader James sr. verloor zijn arm bij een ongeluk en zijn gezin leed sindsdien armoede. Twee zoons blonken uit op school, James jr. ging stelen, knokte met vijanden en werd op zijn 14de voor het eerst gearresteerd. Een agent gaf hem door zijn opvallend blonde haar de bijnaam Whitey. Geen gangster zou het later aandurven James Bulger jr. aan te spreken met Whitey. Hij gaf de voorkeur aan Jim, Jimmy of, nog beter, Boots. De dief met het blonde haar droeg namelijk graag laarzen, mede omdat hij daarin het scheermes bewaarde waarmee hij zijn vijanden opensneed.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Na zijn vrijlating werd hij lid van een bende genaamd The Hamrocks en Whitey was voor zijn 18de al zo vaak gearresteerd dat hij naar de jeugdgevangenis moest. Hij leerde daar een betere crimineel te worden en bij thuiskomst ging hij zich specialiseren in gewapende overvallen. In 1956 werd Whitey voor het eerst opgesloten in een gevangenis voor volwassenen.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • ANP, Boston Herald, EPA