Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Brabant is de drugsschuur van Europa

Wiet, xtc, mdma: het wordt gemaakt in het zuiden. Het is een criminele industrie waar miljarden in omgaa...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Wiet, xtc, mdma: het wordt gemaakt in het zuiden. Het is een criminele industrie waar miljarden in omgaan, en waar wietbendes zich gedragen als bedrijven: met managers, loonlijsten en hele dikke winstuitkeringen. Een voorpublicatie uit het boek We regelen het zelf wel dat volgende week verschijnt.

Wiet hoort bij Brabant, al jaren. De provincie kleurt groen in alle onderzoeken: Alleen al de Tilburgse wietproductie van 800 miljoen euro per jaar is genoeg om elke inwoner van de provincie elke dag knetterstoned door het leven te laten gaan. Maar de Brabanders produceren niet voor zichzelf: zo’n 80 procent van de gekweekte wiet gaat naar het buitenland.

Het plantje heeft ook een donkere kant. Steeds vaker, zo ziet de politie, wordt de productie en handel in wiet gerund door criminele groeperingen die geweld en intimidatie niet schuwen. Groepen die boeren onder druk zetten om hun leegstaande schuren te vullen met wietplantages. Burgemeesters die de wietteelt aanpakken worden bedreigd. Het geld is goed, de straffen zijn laag. Met de torenhoge winsten investeren de groepen in zonnestudio’s, kledingwinkels of shoarmazaken. Ze sponsoren voetbalclubs en proberen zich, met tonnen aan zwart geld, te nestelen in de bovenwereld.

Een van die bendeleiders is Miloud B.. De politie komt Miloud op het spoor vanwege een onderzoek naar een liquidatie. Zijn telefoons worden getapt, en observatie- teams van de politie houden hem in de gaten. Maar hard bewijs dat Miloud B. achter de liquidatie zit, vindt de politie niet. Het onderzoek wordt toch doorgezet, want de politie heeft een unieke kans om van dichtbij een grote Brabrantse wietbende te volgen. De organisatie van Miloud werkt als een soort familiebedrijf, waarbij Miloud zelf zelden het zware werk doet. Hij is een soort manager van een onderneming in wiet. Zijn ‘werknemers’ zijn bekenden van hem: hij kent ze van vroeger, of uit de buurt. Het zijn bijna allemaal Brabanders. Miloud belt en regelt vooral.

Meer weten over de drugsschuur van Europa, en de organisatie van Miloud B.? Koop de nieuwe Panorama, lees het op Blende of koop het boek van Bram Endedijk, dat volgende week verschijnt.