Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Premium

Beroemde bajesklanten: 'Die gevangenismedewerkster liet zich zelfs n**ken!'

OJ Simpson vond het wel relaxt en Mike Tyson noemde het zelfs een toptijd. Wat? Vastzitten! Een overzicht van de beroemdste bajesklanten.

bajesklanten

'Meest vernederende ervaring ooit'

Wie: Paris Hilton, societyster

Delict: rijden zonder rijbewijs

Duur celstraf: 23 dagen

Pittig of mals: “Het was de eerste Vaderdag dat ik mijn vader geen knuffel kon geven.”

De term ‘influencer’ is helaas niet meer weg te denken, maar eind jaren 90 was Paris Hilton nog de allereerste. “Famous for being famous” luidde jarenlang het credo van deze overgehypete blondine. Anders gezegd: wereldberoemd zonder enig aantoonbaar talent. Belangrijkste wapenfeiten: haar familiebanden met de grote baas van de Hilton Hotels, een beruchte sekstape uit 2003 en haar permanente aanwezigheid op exclusieve feestjes, al dan niet met een wit neusje en een slokje te veel achter de kiezen. Want zich misdragen, dat kan deze Hilton-telg wel. Zo werd Paris in 2007 eens aangehouden wegens te snel rijden. Dat ze geen rijbewijs had, vond de rechter niet in haar voordeel pleiten. Strafeis: 45 dagen brommen.

Tranen met tuiten huilde het sterretje toen zij die uitspraak aanhoorde, schreeuwend naar de rechter: “It’s not right!” Het bleek allemaal reuze mee te vallen. Want wie Hilton als achternaam heeft, staat nu eenmaal boven het plebs. En dus mocht de realityster al na 23 dagen in de vrouwengevangenis van Californië naar huis.

Tijdens haar verblijf aldaar hoefde Paris trouwens niet eens tussen de stervelingen weg te kwijnen. Vanwege een niet nader genoemd ‘kwaaltje’ mocht de influencer op de medische vleugel verblijven. Daar kreeg Paris dagelijks bezoek van haar advocaat en psychiater. Om zeker te weten dat het wel goed met haar bleef gaan in deze moeilijke tijden. Zelf vond Paris dat heel erg nodig, want achteraf noemde zij deze drie weken “Zeer traumatisch.” Over de simpele routine van het fouilleerproces zei ze zelfs: “Dat was de meest vernederende ervaring uit mijn leven. Het is behoorlijk vies om je kleren uit te trekken in het bijzijn van iemand die je niet kent.” Best een komische opmerking, gezien haar reputatie destijds van losbandige sloerie.

Nog zo’n ‘traumatisch’ moment voor Paris was het bezoekuurtje van papa Hilton. “Het was de eerste Vaderdag dat ik mijn vader geen knuffel kon geven, want wij waren gescheiden door een glazen muur. Dat was heel moeilijk voor mij”, aldus de jetsetter tegen CNN.

Gelukkig kon ze achteraf ook het positieve van deze heftige tijd inzien. “Het was een heel traumatische ervaring, maar ik heb het gevoel dat God alles met een reden laat gebeuren. Het heeft mijn leven echt voor altijd veranderd.” De reeks aanhoudingen wegens cocaïnebezit die in de jaren erna volgden, vertellen een ander verhaal. Maar goed.

Wat een pech: gevangenis vol

Wie: Lindsay Lohan, actrice

Delict: rijden onder invloed

Duur celstraf: 2 weekjes

Pittig of mals: Het pittigste aan Lohans straf waren de luxe belegde broodjes met kalkoen tetrazzini.

Een celebrity wier strafblad zelfs langer is dan haar cv, is Lindsay Lohan. Op haar lijst met hobby’s staan naast yoga, surfen onder meer rijden onder invloed, diefstal en cocaïne gebruiken. Net als bij Paris Hilton kwam het bij de Mean Girls-actrice, ondanks haar vaak grove overtredingen, nooit tot een serieuze gevangenisstraf. Toeval? Vast niet. Even kijken: in 2007 werd Lindsay opgepakt na een hevige achtervolging, kachellam, zonder geldig rijbewijs en met flink wat wit poeder in het dashboardkastje. Dan denk je toch: dat wordt minstens drie maanden brommen. Lindsay kreeg slechts één dag celstraf opgelegd. Nog mooier: de actrice mocht al na 84 minuten weer naar huis. Omdat de gevangenis al ‘vol’ zat. Wel moest zij zich hierna verplicht laten opnemen in een afkickkliniek.

Dat deed zij echter niet en dus moest Linsday in 2010 opnieuw brommen. Ditmaal voor 90 dagen. Dat werden er uiteindelijk maar veertien, want de gevangenis zat wederom ‘vol’. In die twee weken gevangenis had LiLo het prima voor elkaar. Zij mocht buiten de officiële bezoekuren visite ontvangen, haar favoriete eten bestellen (pittige kalkoen tetrazzini) en speciale artikelen laten bezorgen die voor haar lotgenoten niet beschikbaar waren. Jammer, want ook zij leerde niets van haar straf. Een jaar later werd ze alweer opgepakt voor het stelen van een ketting uit een juwelierszaak. Daarvoor mocht ze trouwens gewoon thuis haar 120 dagen ‘celstraf’ uitzitten. U raadt het al: de gevangenis was vol.

Doodsangst achter tralies

Wie: R. Kelly, zanger

Delict: seksueel misbruik, uitbuiting en afpersing

Duur celstraf: 30 jaar

Pittig of mals: “Zelfs dieren worden beter behandeld.”

Ooit was hij de koning van de zoetsappige liedjes, totdat hij in 2019 als ordinaire kindermisbruiker werd ontmaskerd. R. Kelly heeft inmiddels 4 jaar celstraf erop zitten van de 30 die hij kreeg opgelegd voor seksueel misbruik, seksuele uitbuiting én afpersing. De Amerikaanse zanger won in zijn leven drie Grammy’s en verkocht 75 miljoen platen, maar achter de schermen misbruikte hij zijn vrouwelijke fans, die veelal minderjarig waren. En kindermisbruikers hoeven in Amerikaanse gevangenissen niet op een voorkeursbehandeling te rekenen. Zelfs niet als je R. Kelly heet. Volgens de advocaat van de gevallen zanger moet zijn client “meer dan twintig uur per dag in zijn cel van 24 vierkante meter zitten”.

Toch schijnen zijn medegevangenen hem nog enigszins te sparen. “Af en toe zingt hij een liedje voor hen en dan is iedereen dolenthousiast,” aldus zijn advocaat. “Iedereen weet wie hij is en hij kan goed opschieten met de mensen daar.” Toch is het de vraag of Kelly het allemaal nog eens kan navertellen. Uit een recent gelekt audiofragment blijkt dat de zanger bang is dat hij tussen vier plankjes de gevangenis zal verlaten. In zijn been zijn bloedproppen ontdekt, zo laat Kelly weten, en er zou hem de juiste medische zorg worden geweigerd. “Ze hebben niet eens röntgenfoto’s gemaakt en daarom spreek ik me daar nu over uit. Ik vrees voor mijn leven in deze omgeving. Wie zou niet bang zijn? Zelfs dieren worden beter behandeld. Ik hoor niet op deze manier dood te gaan.”

Hij krijgt niet eens fruit!

Wie: Joe Exotic, reality-ster

Delict: poging tot moord

Duur celstraf: 22 jaar

Pittig of mals: “Acht bewakers sloegen mij verrot en bonden me poedelnaakt vast op een stoel.”

We schreven een poosje geleden al over hem: de ongetemde Tiger King van Amerika, Joe Exotic. Deze doorgeslagen tijgertemmer, cowboy, wapenverzamelaar, dierentuinbeheerder (wat is hij eigenlijk niet?) en hoofdpersoon van zijn eigen Netflix-documentaire zit inmiddels al vier jaar vast in de Grady County Jail van Oklahoma voor het inschakelen van een huurmoordenaar. Joe wilde namelijk zijn aartsrivaal, een dame die ook tijgers temt, definitief uitschakelen. De strafeis van 22 jaar cel had trouwens ook betrekking op het omleggen van vijf tijgers, het verkopen van tijgerwelpjes en het vervalsen van gegevens over wilde dieren, maar dit terzijde.

In zijn celletje van 4,5 vierkante meter gaat het dus helemaal niet goed met onze Joe. Sterker nog, hij wordt er “slechter dan een dier behandeld”, aldus de inmiddels 59-jarige reality-ster. “Ze laten je poedelnaakt achter in een betonnen kamertje, zonder ramen of dekens”, riep de flamboyante tijgerman destijds al in zijn Netflix-film. “Ik ben mijn kleren, mijn rechten, mijn identiteit en mijn waardigheid kwijt.” In een brief gericht aan Donald Trump, toen nog president, maakte Joe het nog bonter. “Ik ben seksueel misbruikt door gevangenispersoneel, in elkaar geslagen en vastgebonden op een stoel totdat de huid van mijn armen afviel.”

De politie ontkende die beschuldigingen. Toch kwam Joe er vorig jaar weer op terug in een podcast. “Acht bewakers sloegen mij verrot en bonden me poedelnaakt vast op een stoel. Ze zetten me zo lang onder de douche dat ik het bewustzijn verloor en toen ik wakker werd, was de huid van mijn armen geschraapt door de riemen.”

De meest recente updates over Joe’s situatie zijn zelfs nog beroerder. “Hij vergaat van de dorst en zit in een cel die kleiner is dan een parkeerplaats. Zelfs apen die in gevangenschap leven, krijgen meer ruimte”, aldus een kennis tegen The Mirror. “Hij is in totaal al acht kilo afgevallen. Hij heeft bovendien geen toegang tot zuiver water en verse en voedzame producten zoals bijvoorbeeld fruit.”

Voelde zich mooier dan ooit in de cel

Wie: Imanuelle Grives, actrice

Delict: handel in verdovende middelen

Duur celstraf: 2 maanden

Pittig of mals: “De spanning die er hangt, is best seksueel.”

De spraakmakende zaak rondom Imanuelle Grives ligt nog vrij vers in het collectieve geheugen. Op een festival gepakt worden met een kleine apotheek aan geestverruimende middelen en vervolgens beweren dat je al die troep gebruikt om je in te leven voor een toekomstige filmrol, is dan ook best nieuwswaardig. Van Kudelstaart tot Los Angeles was de veroordeling van Grives (twee jaar celstraf) in 2019 wereldnieuws.

Uiteindelijk hoefde de actrice uiteindelijk maar twee maanden echt te brommen in de Antwerpse Begijnenstraat. Over de ‘mentale groei’ en ‘transformatie’ die zij door haar tijd in de bak doormaakte, heeft Grives heel veel gezegd, maar over haar daadwerkelijke gevangeniservaring is ze minder spraakzaam. Wel liet ze er iets over los in de Belgische krant Het Laatste Nieuws. En dat was meteen een opmerkelijke uitspraak. “Weet je wat het gekste was aan het leven in een gevangenis? De dynamiek die er ontstaat omdat mannen en vrouwen gescheiden zijn. Je leeft strikt gescheiden, maar er zijn momenten dat je mannelijke gedetineerden weleens tegenkomt, in de gang bijvoorbeeld. Die spanning die er hangt... Die is best seksueel, ja. Je bent ontdaan van alles: extensions, make-up, sieraden... Maar er zijn momenten geweest dat ik me mooier en meer mezelf voelde dan ooit. Heel intens.”

In een interview met Beau Monde lichtte Grives nog enkele tipjes van de sluier op. Eenmaal in de gevangenis werd Imanuelle met haar neus op de feiten gedrukt, schreef het blad in 2020. Ze vond het maar wat spannend en ging op zoek naar de ‘top dog’ en de persoon die ‘de leiding’ had binnen de celmuren. Het viel uiteindelijk allemaal wel mee, vertelt ze aan het blad. “Er waren bij mij geen knokpartijen. Natuurlijk ben ik ook in huilen uitgebarsten en heb ik nachtmerries gehad. Maar weet je, dat was ook het begin van een stevig gesprek met mezelf.”

Nul komma nul stress

Wie: O.J. Simpson, American football-ster

Delict: gewelddadige beroving

Duur celstraf: 9 jaar

Pittig of mals: “Dit is geen gevangenis, meer een cruiseschip met prikkeldraad.”

In 1994 werd O.J. Simpson, ondanks stevig bewijsmateriaal, nog vrijgesproken van de dubbele moord op zijn ex-vrouw en haar vriend. Die rechtszaak was sensatie en live te volgen op televisie. Minder bekend is die keer dat The Juice wél de bak invloog, in 2008. De oud NFL-ster kreeg destijds maar liefst 33 jaar cel vanwege een gewelddadige beroving in Las Vegas. Daar was Simpson, met pistool en al, een hotelkamer binnengevallen om twee handelaren in sportsouvenirs te confronteren. Deze mannen zouden namelijk persoonlijke bezittingen van de atleet in hun bezit hebben gehad. “Dat waren nu eenmaal mijn eigen spullen, foto's van de kinderen en persoonlijke brieven en zo,” verdedigde Simpson zich nog in de rechtszaal. Van de 33 jaar bromde hij er maar negen, vanwege goed gedrag.

De buitenwereld kreeg een inkijkje in zijn gevangenis, het Lovelock Correctional Center in Nevada, toen gevangenisbewaarder Jeffrey Felix in 2016 een boek publiceerde over zijn ervaringen als de vaste bewaker van Simpson. “Die gevangenis is niet zoals een gewone gevangenis. Meer een cruiseschip met prikkeldraad. Het eten is er goed, het is er altijd schoon en er zijn tal van opties voor entertainment.”

Simpson kon er volgens Felix rekenen op een voorkeursbehandeling. “Meestal mocht hij wachtrijen overslaan. En als Simpson extra eten ging kopen in de interne kiosk, droegen andere gevangenen zijn boodschappen voor hem.” Greg Lewis, een medegevangene van de omstreden sportman, voegde daar aan toe: “Zijn celgenoten waren meestal forse kerels die alles voor O.J. regelden als iemand hem lastig viel.” Simpson zelf beaamde dat in 2018. “Niemand wilde bij mij in een slecht blaadje staan. Ze beschermden me zo goed als allemaal. Al met al heb ik hier geen stress ervaren”. Vanaf eind 2021 was The Juice weer volledig vrij. Amper drie jaar later, in april dit jaar, overleed hij aan de gevolgen van kanker.

Bonken op de betonnen vloer

Wie: Mike Tyson, bokser

Delict: verkrachting

Duur celstraf: 3 jaar

Pittig of mals: “Die gevangenismedewerkster liet zich zelfs neuken!”

Voordat hij zijn miljoenen ermee verdiende, was Mike Tyson al een vechtersbaas. Iedereen die hem belachelijk maakte vanwege zijn hoge stemmetje, kon rekenen op een Gazelle Hook, de move die van hem een zesvoudig wereldkampioen in de boksring maakte. Op zijn dertiende was Tyson al 38 keer gearresteerd. Tamelijk onschuldig allemaal, totdat hij in 1991 echt in de fout ging. Toen werd Iron Mike, nota bene op het hoogtepunt van zijn glansrijke carrière, gearresteerd voor het verkrachten van de 18-jarige Desiree Washington in een hotel in Indianapolis. De bokser ontkende alles, tevergeefs. In 1992 verdween hij voor drie jaar achter de tralies.

En wat moet je dan, als opgefokte, 26-jarige energiebom, opgesloten in een krap celletje? Juist: rennen en springen, zoveel als je kan. “‘s Nachts rende ik vier uur lang, gewoon in mijn cel”, aldus de bokser in een podcast uit 2022. “En ik sprong. Gewoon omhoog springen. Mijn cel had een betonnen vloer. Nou, mijn voetafdruk is daar definitief ingekerfd.”

Dat hij drie jaar lang niet daadwerkelijk kon vechten, leverde de nodige frustraties op. “Één keer moest ik iemand slaan. Uit frustratie, over wat iemand tegen mij zei . We mochten toen lange tijd niet in het krachthonk trainen.”

Maar Tyson vond ook hele andere manieren om fit te blijven. Seks, bijvoorbeeld. “Voor ik het wist, had ik een relatie met een van de gevangenisadviseuses. Zij liet zich zelfs neuken,” aldus de bokslegende tegen Vlad TV. Al met al genoot Tyson een toptijd in de nor. “Ik had rust. Ik had lekker eten, iedereen was aardig tegen me. Ik had de beste drie jaar van mijn leven in de gevangenis.” Binnen een jaar na zijn vrijlating in 1995 was Iron Mike alweer de koning van de ring.

Seks in de lik is nu zijn handelswaar

Wie: Bobby Shmurda, gangsterrapper

Delict: drugs- en wapenbezit, moord

Duur celstraf: 7 jaar

Pittig of mals: gepijpt door bezoekers en dagelijks jointjes. Valt nogal mee dus.

Dat gangsterrappers zo en nu dan de bak invliegen is niets nieuws. Maar in 2014 maakte de in New York wereldberoemde Bobby Shmurda het wel heel bont: drugs- en wapenbezit, maar ook betrokkenheid bij verschillende schietpartijen én de moord op een 19-jarige rivaal. Ackquille Pollard, zoals de rapper echt heet, kreeg zeven jaar cel. Aanvankelijk zat hij op het beruchte Rikers Island in New York, later verkaste hij naar de nabijgelegen Clinton Correctional Facility.

Reden voor die overplaatsing was het waarborgen van Bobby’s eigen veiligheid. In Rikers Island ging de jonge rapper namelijk gewoon door met waar hij gebleven was: provoceren, drugs doen en vechtpartijen. Tabloid TMZ telde zelfs elf serieuze overtredingen in zeven jaar tijd. Anderen hadden het ook op de rapper gemunt, getuige de mesaanval van een lotgenoot, waaraan Bobby ternauwernood wist te ontsnappen. Streetwise als hij is, beschouwde de rapper zijn tijd in de lik achteraf helemaal niet als vervelend. Integendeel; hij liet zich er naar eigen zeggen pijpen door vrouwelijke bezoekers en rookte dagelijks zijn jointjes. “Sommige bewakers kon het geen bal schelen,” zei hij daar in 2022 over. “Maar ja, ik kreeg dan ook orale seks, en geen echte seks.” Bobby is inmiddels weer vrij en volle bak aan het rappen. Over seks in de gevangenis onder meer.

In Nederland heet dit Center Parcs

Wie: Felicity Huffman, actrice

Delict: fraude/omkoping

Duur celstraf: 2 weekjes

Pittig of mals: tennis, tuinieren en yoga: niks mis mee

Het gezelligste gevangenisuitje in dit lijstje behoort absoluut toe aan Felicity Huffman, de actrice die we vooral kennen van Desperate Housewives. Toen deze dame in 2019 toegaf duizenden dollars te hebben betaald om de scores van haar dochters examens op te krikken, werd zij voor twee weken in de FCI Dublin ‘vastgezet’. Deze federale gevangenis voor vrouwen, waarvan er slechts vijf in heel Amerika bestaan, geniet koosnaampjes als Club Fed en Chateau Dublin. De reden laat zich wel raden.

Huffman en haar lotgenoten hoefden er zeker niet weg te kwijnen in een kleine cel, maar konden hier naar hartenlust samen tuinieren, tennissen, breien en mediteren. Tabloid Radar Online schrijft dat de gevangenen in FCI Dublin altijd vrij rondlopen. Ze mogen hun eigen kleding dragen en kunnen eten wat ze maar willen. Ze beschikken over privékamers met uitstekende televisie- en internetvoorzieningen. In Nederland noemen wij dat gewoon Center Parcs.

Gevraagd naar al die prettige omstandigheden, nuanceerde een bewaker onlangs in The San Francisco Gate: “De vrouwen komen hier als straf, niet om gestraft te worden. Ze krijgen hier een kans om hun leven een andere wending te geven. Hopelijk keren ze na hun vrijlating niet terug naar een leven vol misdaad.” Voor mevrouw Huffman lijkt dat in ieder geval waar. Sinds dit jaar richt de actrice zich weer braaf op haar werk. En zal ze nooit, maar dan ook nooit meer de boel zo belazeren.

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct
Entertainment
  • ANP, EPA, Mavrix Photo, NL Beeld, NL Beeld / Everett Collection