Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Lopen Nederlandse undercoveragenten gevaar na grote politiehack? 'Daar doe ik geen uitspraken over'

Vrijdagmiddag werd duidelijk dat hackers gigantisch veel gegevens hebben buitgemaakt bij de Nederlandse politie. Lopen undercoveragenten nu gevaar?

Undercoveragenten

Hackers hebben gegevens van letterlijk álle agenten in Nederland weten te bemachtigen. Dat meldden meerdere media eerder op de dag. Niet veel later stuurde de minister van Justitie en Veiligheid David van Weel (VVD) een brief naar de Kamer, waarin hij het lek bevestigt.

"Hierdoor zijn werkgerelateerde contactgegevens van alle politiemedewerkers buitgemaakt", schrijft Van Weel over de hack. "Behalve de namen van politiemedewerkers, gaat het verder niet om privégegevens of onderzoeksgegevens." Wat de hackers naast de namen van alle Nederlandse agenten in handen hebben, zijn hun e-mailadressen én functies.

Undercoveragenten

De Telegraaf schrijft dat ook de gegevens van ME'ers én 'mensen onder dekmantel' op straat liggen. In andere woorden: de namen en andere gegevens van undercoveragenten. En dat brengt mogelijk grote risico's met zich mee. Minister Van Weel werd daar ook naar gevraagd door de pers na de wekelijkse ministerraad.

Zijn antwoord: "We zijn nu aan het inventariseren wat de impact daarvan is."

Van Weel stelde verder dat er zeker direct gekeken wordt naar onder meer de groep 'mensen onder dekmantel', en de mogelijke risico's die deze undercovers lopen na het datalek, maar 'omwille van de veiligheid' wilde hij verder niet op de kwestie ingaan. Volgens de VVD'er staat 'het welzijn van de medewerkers voorop'.

Het onderzoek naar hoe dit rampzalige scenario tot stand is gekomen, is nog volop bezig. Maar het lijkt erop dat het volledige bestand van de Nederlandse politie is bemachtigd via een enkel politieaccount. Wie er achter de hack zit, en of de gegevens zijn doorgestuurd, en zo ja: naar wie dan, is nog onduidelijk op dit moment.

Nieuws
  • NOS, de Telegraaf
  • NL Beeld / Regiofotografie