Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Panorama's winnaar en verliezer van de week

Elke week maakt Panorama een 'winnaar en verliezer van de week' bekend. Deze week: tabakszaak Esch en de Spaanse drugssmokkelaars. 

Winnaar

De winnaar: tabakszaak Esch

“Hij was hier aan het verkeerde adres,” vertelde Melvin, de eigenaar van de Amsterdamse tabakszaak Esch tegen AT5. Het is de schrik van iedere winkelier: een gewapende overval. Met een joekel van een mes stond een 33-jarige man in de speciaalzaak in de Jodenbreestraat, waar op dat moment de moeder van de eigenaar achter de toonbank stond.

Die drukte ongezien op de noodknop en in no-time was haar zoon in de winkel. De overvaller zette het op een lopen en gooide in zijn vlucht het mes weg. Toen stond al helemaal niets meer een overmeestering in de weg. Met enkele omstanders werd de man gevloerd en vervolgens in bedwang gehouden totdat de politie was gearriveerd. Marktkooplui uit de buurt waren onder de indruk van de manier waarop dat gebeurde. “Hij is niet geschopt of geslagen, dat ging echt op een nette manier.” Hulde!

De verliezers: de Spaanse drugssmokkelaars

Niet alleen wij hebben een regering die als grootste speerpunt heeft om het aantal vluchtelingen terug te dringen, in Duitsland zouden ze ook het liefst de grenzen sluiten. Dat is praktisch wat lastig, maar om asielzoekers buiten te houden zijn er vorige week wel controles ingevoerd bij de Nederlandse grens.

Het is een flink staaltje symboolpolitiek, maar want via die weg komen nauwelijks migranten Duitsland binnen, maar de Duitse regering hoopt op een afschrikwekkend effect. De controles zijn daarom breed aangekondigd, maar het nieuws heeft blijkbaar toch niet iedereen bereikt. Op de eerste dag van de grensbewaking reden drie Spanjaarden in de fuik. Zij negeerden stoptekens en sloegen op de vlucht. Onderweg werd drie kilo hasj uit het raam gegooid en twintig kilometer verderop werden ze alsnog in de kraag gevat. Hun beoogde drugsdeal ging dus in rook op.