Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Premium

Hoe een partij rot fruit leidde tot de gewelddadige dood van fruithandelaar Omar (34)

In deze rubriek staan we stil bij opzienbarende moordzaken die elders in de wereld de gemoederen bezighouden. Deze week: een dodelijke confrontatie na een geschil over fruit op de Kaaimaneilanden.

Omar

Wie in George Town op zoek is naar Caraïbische specialiteiten als gele Yam-wortels en zoete aardappels, kan terecht in de buurtsuper van Bryan Welcome (41). Een van zijn afnemers is de 34-jarige Omar Ryan (foto boven) die de knollen en rapen doorverkoopt aan zijn Jamaicaanse landgenoten. De samenwerking verloopt prima totdat Bryan begin 2023 een partij fruit aflevert die grotendeels bedorven blijkt te zijn. Als tegemoetkoming verlaagt de handelaar de openstaande schuld van 350 naar 50 dollar, maar Omar weigert een cent te betalen.

Op de Kaaimaneilanden kun je elkaar niet lang ontlopen. De onvermijdelijke ontmoeting vindt plaats op 8 juli 2023, rond acht uur ’s avonds. Langs de drukke hoofdweg van George Town heeft Bryan net wat boodschappen bezorgd bij een oudere klant. Op weg naar de parkeerplaats loopt hij Omar tegen het lijf en grapt terloops: “Wanneer krijg ik die 50 dollar eens, rijke stinkerd?” Bryan wacht niet eens op een antwoord. Zijn 11-jarige zoon wacht op hem in de auto. Hij heeft geen idee dat die ene flauwe opmerking dodelijke gevolgen zal hebben.

Bryan Welcome.

Achtervolging

Wanneer Bryan wegrijdt in zijn zwarte Audi A3, ziet hij dat de uitgang van de parkeerplaats is geblokkeerd door het bestelbusje van Omar die briesend en tierend achter het stuur zit. Wanneer Bryan zich uit de benarde situatie weet te bevrijden, zet Omar de achtervolging in. Na een korte wildemansrit komen beide auto’s aan op de parkeerplaats bij Bryans pakhuis. Weer blokkeert Omar de weg om Bryan, en zijn zoontje, de huid vol te schelden. Minutenlang gaat Omar tekeer, wild met zijn armen zwaaiend. In het donker denkt Bryan een pistool te ontwaren. Op dat moment zet Bryan de Audi in z’n versnelling en drukt het gaspedaal diep in….

Mi will kill yuh!

De camera’s op het bedrijventerrein registreren hoe de Audi met gierende banden Omar omverrijdt en vele meters meesleurt. Het slachtoffer strompelt naar zijn bestelbusje waar hij in elkaar stort

De camera’s op het bedrijventerrein registreren hoe de Audi met gierende banden Omar omverrijdt en vele meters meesleurt. Het slachtoffer strompelt terug naar zijn bestelbusje waar hij in elkaar stort. Vervolgens verschijnt Bryan weer in beeld, te voet deze keer. Toegesnelde ooggetuigen zien hoe hij Omar genadeloos tegen het hoofd schopt als een Caraïbische Tony Soprano: “Where is mi money? Mi wil kill yuh!” Een vrouwelijke getuige merkt op: “Ik weet niet wat er speelde tussen die twee, maar die man moet woedend geweest zijn.”

Bryan slaat op de vlucht maar zodra de adrenaline iets is afgenomen, belt hij zelf 911. “Stuur een ambulance, snel!” Niet dat het iets uitmaakt. Volgens de patholoog is Omar waarschijnlijk al overleden toen Bryan de schoppen uitdeelde.

De auto van slachtoffer Omar Ryan.

Goedlachse groenteboer

Dat Bryan het slachtoffer heeft doodgereden, staat buiten kijf. De vraag is alleen of er sprake is van kwade opzet. Tijdens zijn proces, dat op 13 mei is begonnen, benadrukt Bryan emotioneel dat hij uit zelfverdediging heeft gehandeld. “Ik dacht dat hij me had achtervolgd om te vermoorden. Ik vreesde ook voor mijn zoon.”

Die bedreigingen zijn er ‘in het heetst van de strijd’ uitgefloept. Hij heeft nooit de intentie gehad om Omar te doden, zegt Bryan. “Ik was doodsbang en in shock.”

Maar op de Kaaimaneilanden, qua inwoners vergelijkbaar met Heerlen of Lelystad, hoeft hij niet op sympathie te rekenen. Lokale media berichten uitvoerig over de ‘laffe moord’ op de brave huisvader van twee jonge kinderen. Op lokale Facebook-pagina’s is de ‘kwaadaardige’, ‘laffe’ en ‘gewetenloze’ Bryan al unaniem veroordeeld. Sommige reaguurders nemen alvast een voorschot op de uitspraak: “Veel plezier in de bajes!”

Tragisch ongeval

De aanklagers lijken inderdaad een ijzersterke zaak te hebben en eisen levenslang voor moord met voorbedachten rade. Ze zetten gelijk hun troef in, de videobeelden van de fatale confrontatie. Het leidt tot luid gesnik vanuit de zaal. Kan hier sprake zijn van zelfverdediging? Het oordeel is aan de twaalfkoppige jury. Dit gaat overigens niet zonder slag of stoot. Het proces loopt twee weken vertraging op wegens eerdere verplichtingen van een van de juryleden. Bij het hervatten van het proces op 18 juni, meldt rechter Marlene Carter tragisch nieuws: een van de juryleden is omgekomen bij een ‘tragisch ongeval’.

Op donderdag 20 juni zijn de overige juryleden, twee mannen en negen vrouwen, eruit. Ze zijn unaniem tot een oordeel gekomen. De woorden zullen een schokgolf veroorzaken: “Not guilty!” Ook de tweede aanklacht, doodslag, vegen ze van tafel. De juryleden lijken de enige personen op de Kaaimaneilanden die geloven in Bryans onschuld.

Clickbait

Dat wordt ook duidelijk door de reacties op de populaire nieuwssite Cayman Marl Road. “Wat zullen we nou krijgen?” zet ene Vivian de toon. “Die juryleden moeten zich kapot schamen!”

Anderen denken dat Bryan de vrouwelijke rechter heeft omgekocht, of seksueel bevredigd. Fernando houdt het op hekserij. “Hoe denk je anders dat hij hiermee weg is gekomen?”

Angel roept op tot een boycot: “Niemand zou nog bij zijn winkeltje moeten kopen.”

Een zeldzaam tegengeluid komt van Trevaun die niet toevallig ook de achternaam Welcome draagt. “Jullie zouden de rechtszaak moeten volgen, niet de blogs,” aldus de broer van de vrijgesproken winkelier. “De juryleden hebben het bewijs gezien, jullie niet.”

Volgens Trevaun maken de bewakingsbeelden zonder meer duidelijk dat Bryan en zijn zoon doodsangsten hebben uitgestaan tijdens de bedreiging door Omar. Hij bekritiseert de ‘corrupte’ media omdat die volgens hem meer belang hechten aan clickbait dan aan de waarheid. “We zijn oprecht bedroefd over Omars dood, maar iedereen heeft het recht zichzelf te verdedigen. Dat is precies wat Bryan heeft gedaan.”

Moord op de Kaaimaneilanden

Als we belastingontduiking en witwassen even buiten beschouwing laten, staan de Kaaimaneilanden niet bekend als een broeinest voor criminaliteit. Vorig jaar zijn er vier moorden geregistreerd, net zoveel als in 2022. Op een bevolking van nog geen 90.000 zielen is dat relatief veel. De meeste slachtoffers zijn het gevolg van escalerend bendegeweld, wat soms leidt tot gewelddadige incidenten. Eind februari zijn zeven burgers zwaargewond geraakt bij een schietpartij in een voetbalstadion.

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct