Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De jacht op de Surinaamse Escobar

Verdien je in Suriname je centen met cocaïne, dan kan je niet om sleutelfiguur Brian Blue heen. Maar wie is deze Caribische coke-koning, die al jaren uit handen van Justitie weet te blijven? 

De jacht op de Surinaamse Escobar

Oud-Ajacied Quincy Promes, die in een cel zat omdat hij tijdens een trainingskamp in Dubai in maart 2024 gearresteerd werd na een verkeersovertreding, is medio mei onder voorwaarden vrijgelaten. Het OM doet er sinds zijn arrestatie alles aan om Promes naar Nederland te halen. De voetballer werd bij verstek in februari 2024 veroordeeld tot zes jaar celstraf omdat hij zich onder de naam ‘Fantasma’ samen met zijn neef Marylio V. bezighield met de smokkel van bijna 1400 kilo cocaïne via de Antwerpse haven. Een jaar eerder had de voetballer al anderhalf jaar cel aan zijn broek gekregen omdat hij een andere neef, Esajas, tijdens een familiefeestje eind juli 2020 in Abcoude een mes in diens knie stak.

Het is nu wachten op Dubai of hij uitgeleverd wordt en wanneer. Bovendien heeft Rusland ook om uitlevering gevraagd omdat hun stervoetballer – volgens het Russische Telegram-kanaal Mash – belasting zou ontduiken. Dit is mogelijk een ‘politieke’ zet om hem uit handen van de Nederlandse overheid te houden.

De naam Quincy Promes duikt op in een dossier over een ripdeal in een veel grotere zaak, waar de beruchte Surinaams-Nederlandse drugsbaron Piet W. voor terechtstaat

Maar er is nog iets aan de hand. Zo duikt de naam van Promes op in een dossier over een ripdeal in een nog veel grotere zaak, waar de beruchte Surinaams-Nederlandse drugsbaron Siegfried ‘Piet’ W. voor terechtstaat. Het OM baseert zich hierbij op tips die binnenkwamen bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI), zo blijkt tijdens een inleidende zitting in januari 2023. Piet W., die verdacht wordt van grootschalige invoer van drugs – waaronder een partij van 4000 kilo cocaïne die in september 2021 in de haven van Rotterdam gevonden wordt – is wellicht ook betrokken bij twee liquidaties: Alphense Boys-voetballer Kelvin Maynard (32) op 18 september 2019 in Amsterdam en Genciël ‘Genna’ Feller (23) op 2 september in Willemstad. Het gaat om wraakacties omdat een van Piet W.’s drugstransporten, met 400 kilo coke, in juli 2019 is gestolen. De drugsbaron, die mogelijk miljoenen misloopt, houdt deze twee mannen – zij werkten voor de organisatie van W. en waren verantwoordelijk voor het binnenhalen van drugs – medeverantwoordelijk voor de gestolen partij drugs en maakt een dodenlijstje op.

Voetballer én smokkelaar Quincy Promes.

Website Boevennieuws legt al snel de link tussen deze moorden en de vermiste coke, wat later in 2022 door het OM bevestigd wordt. Piet W. – hij werd eerder in 2014 veroordeeld tot 7 jaar celstraf voor grootschalige drugshandel – wordt in oktober 2022 opgepakt maar ontkent alles en bij gebrek aan bewijs loopt hij sinds maart 2023 weer vrij rond.

Kelvin Maynard.

Promes heeft de notoire drugscrimineel 250.000 euro betaald om ‘een schuld’ in te lossen. De andere mogelijk betrokkenen, waaronder rapper Joey AK, zouden in Suriname bij Piet W. hun excuses hebben aangeboden. Dit zegt veel over het aanzien dat Piet geniet. Hij heeft een lange staat van dienst als het om zijn criminele carrière gaat. In de jaren 90 werkt een andere beruchte drugsbaas, Brian Blue, die later gelinkt wordt aan de toenmalige vicepresident Ronnie Brunswijk, voor ‘Piet’ in Suriname. Beide drugshandelaren ontkennen dit overigens in alle toonaarden.

Grote jongens

Suriname mag een klein land zijn, maar het is wel een belangrijke doorgangshaven voor drugstransporten naar Europa en de Verenigde Staten. De Spaanse douane heeft onlangs acht ton cocaïne in beslag genomen die vanuit Paramaribo geëxporteerd is. Een maand later vindt de politie meer dan 500 kilo in een vliegtuig dat op het punt staat om naar Nederland te vliegen.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Caribische landen zoals Suriname en buurland Guyana spelen al vele jaren een opkomende rol als het gaat om distributie van drugs naar Europa en de Verenigde Staten. Een groot voordeel is dat beide landen aan de Noord-Atlantische Oceaan liggen. Een ander pluspunt is dat Guyana aan Venezuela grenst waar, in vergelijking met Colombia, nu nog op bescheiden schaal cocaïne geproduceerd wordt. Suriname grenst aan Brazilië en beide landen zijn betrokken bij transnationale smokkeloperaties. Ze doen zaken met de naar Venezuela uitgeweken ervaren Colombiaanse guerrillagroepen FARC en ELN, die in het grensgebied met Colombia, waar armoede heerst, succesvol plantages en drugslaboratoria runnen.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • Met dank aan InsightCrime.org
  • Sopa Images E.A.