Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Micha Jacobs & Edwin Struis

Sportcolumn: Wout Weghorst for president is slechts een kwestie van tijd

Iedere week schrijven onze Panorama-verslaggevers samen een column over wat hen opvalt in de sportwereld. Deze week: Wout Weghorst. 

Micha Jacobs & Edwin Struis

Edwin Struis

Onderweg naar Wolfsburg, waar we vriend Willem gingen feliciteren met zijn zestigste verjaardag, kwamen we aan het eind van de A1 ook langs de afslagen Borne en De Lutte. Bij de eerste plaats haalden we herinneringen op aan oud-voetballer Niels Overweg, en bij de tweede stek aan het trainingskamp dat Ajax hier jarenlang belegde en waar Johan Cruijff ooit na een geheime stemming zijn aanvoerdersband kwijtraakte aan Piet Keizer. Ook bij het passeren van het laatste tankstation voor de grens popte bij geen van de vijf inzittenden de naam op van de Redder van Oranje. Zijn we nou echt zo van het voetbal afgedwaald?

Met excuus aan Niels Overweg: er is natuurlijk maar één Man van Borne. Sterker: het is de hoogste tijd dat het laatste deel van de A1 wordt omgedoopt in de Wout Weghorstweg. Misschien iets te veel ‘weg’ inderdaad, maar ik ken ook de Laan van Dick Laan in Heemstede, dus dat is het probleem niet. Het wordt zelfs de hoogste tijd om deze hele streek te herbenoemen. Ik eis grote borden langs de snelweg met de tekst: Welcome in a Weghorst Wonderland. Iets te weinig authentiek Twents? Als ze in Drenthe de N34 omgedoopt hebben in Hunebed Highway en de dierentuin van Emmen in Wildlands Adventure Zoo, dan mogen we hier toch ook wel een vleugje Engels gebruiken? Goed voor het toerisme ook. Zo spectaculair is die A1 nu ook weer niet.

En natuurlijk hadden we bij dat laatste Avia-tankstation moeten stoppen om onze tanden te zetten in een zuurdesembroodje belegd met kip-teriyaki, sesamzaad, krokante uitjes en lente-ui en overgoten met een speciale Oranjesaus, waarvan het recept geheim is. Kortom, een broodje waar de pinchhitter des vaderlands graag zijn naam aan wil geven. Zoals ik binnenkort een hele Wout Weghorst-lijn in de schappen verwacht. Dit is precies de impuls die de Nederlandse economie nodig heeft.

En misschien sla ik nu even door, maar ik voorzie ook een rol voor onze Wout in de politiek. Ga maar na: deze regering haalt zeer waarschijnlijk niet eens de kerst, ook al omdat niemand vertrouwen heeft in een premier die meer van ons weet dan wij van hem. En om verkiezingen te voorkomen moet Weghorst na Oranje ook deze coalitie redden. Hij ligt als wappie goed bij de PVV, klinkt met z’n agrarische accent de BBB-stemmers als muziek in d’n or’n, komt uit hetzelfde Twentse land als NSC-voorman Pieter Omtzigt en matcht met zijn inkomen heel goed met de VVD-achterban. Wout Weghorst for president! Het is slechts een kwestie van tijd.

Wout Weghorst heeft zich tot matchwinnaar van Oranje gekroond in de slotfase tegen Polen.

Micha Jacobs

Wout moet gewoon bij de politie, dan doet ie zijn voornaam pas echt eer aan. En je hebt gelijk: ook in de politiek zou hij niet misstaan, maar dan vooral vanwege zijn acteerprestaties. Begrijp me niet verkeerd: zolang hij zich als pinchhitter onsterfelijk blijft maken als redder des vaderlands gedoog ik die toneelstukjes van hem, maar ik weet niet hoelang dat nog duurt. Ik zie hem nog in dat shirt van Manchester United, rugnummer 27, met zijn ziel onder de armen over dat veld in Wembley sjokken. Dat was vorig jaar toen hij met United van Manchester City verloor in de FA Cup-finale. Hij liep erbij alsof zijn konijntje zojuist was doodgereden door die trein van Guardiola, terwijl het toch echt een kansloos optreden was van zowel hem als van heel United. En maar sjokken over dat veld in plaats van je verlies accepteren. Het leek wel alsof hij de hele wereld wilde laten zien wat verlies met hem deed, maar daar hoef je niet een Shakespeariaans drama voor op te voeren. Ja, Wout, we zagen je. Hier, een sticker van de trainer.

Acteren, of in ieder geval het uitvergroten van zijn emoties, zit nu eenmaal in zijn aard. Soms positief, vaak ook negatief. Vraag dat maar eens aan FC Twente. Eerst solliciteert hij daar openlijk naar een plek in de spits komend seizoen, bij de club uit zijn geboorteregio waar hij altijd al een keer voor wilde spelen (zegt ie), maar zodra er nog een grotere club voorbijkomt, in dit geval Ajax als we de verhalen mogen geloven, smijt hij daar ook de deur wagenwijd voor open. Een geboren politicus inderdaad: eerst een hoop geslijm om in het gevlei te komen bij de Tukkers, om daarna je ziel te verkopen aan de hoogste bieder. Ach, wat wil Wout toch zo graag naar FC Twente...

Ik weet niet of hij de laatste dagen veel met Ronald Koeman heeft gepraat, maar die zal hem ongetwijfeld hebben toegefluisterd dat sommige treinen maar één keer in je leven voorbijkomen. Terwijl wij allemaal weten dat dat spoorwegennet van clubs en spelers dusdanig groot is dat er altijd wel ergens een trein stopt. Als Wout net zo standvastig is als in coronatijd, toen hij zich weigerde te vaccineren en daarmee de hele Oranje-selectie in gevaar bracht tijdens het EK van 2021, dan is er hoop voor de Tukkers. Dan laat Woutje zich door niks of niemand gek maken en blijft hij pal achter zijn keuze voor FC Twente staan. Maar ik waag dat te betwijfelen. Wout for president, zeg je? Alsjeblieft niet. Laten we politiek vooral bij Kylian Mbappé houden.

Sport
  • NL Beeld