Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Coke-nijlpaarden Pablo Escobar beginnen mensen aan te vallen'

Pittige beestjes.

Pablo Escobar

Pablo's 'nijlpaardenleger' zou al voor een hoop penibele situaties hebben gezorgd in Colombia. En dat lijkt alleen maar erger te worden. Volgens diverse media drongen de agressieve beesten een schoolplein binnen, terroriseren ze lokale vissers en zijn er intussen een aantal mensen in het ziekenhuis beland na een aanval van een cokenijlpaard. Het lijkt dus schering en inslag te zijn met Pablo's voormalige huisdieren en hun nakomelingen.

Ondertussen smijt de Colombiaanse regering met miljoenen om de nijlpaarden in toom te houden. Een aantal wordt verscheept naar reservaten in andere landen. Het andere deel wordt óf onvruchtbaar gemaakt, óf afgeschoten, zo werd enige tijd terug duidelijk. "Het is een race tegen de klok", aldus de Colombiaanse minister van Milieu. Op dit moment lopen er 170 nijlpaarden rond in het wild, maar dat zouden er in theorie over niet al te lange tijd meer dan duizend kunnen worden.

Begon met 4 stuks

Tot een halve eeuw terug kon je alleen nijlpaarden in het wild zien als je een tripje naar het Afrikaanse continent maakte. Of in de dierentuin. Zo was het ook in Colombia, waar een zekere Pablo Escobar op het lumineuze idee kwam een dierentuin op te richten. De bizar succesvolle drugsbaron had toch knaken zat en dus liet hij een paar nijlpaarden vanuit Afrika naar Colombia vervoeren per schip. Escobar schafte er vier aan; drie vrouwtjes, één mannetje.

Op enig moment was Pablo Escobars kartel verantwoordelijk voor 80% van de wereldwijde handel in cocaïne. Het geld kwam dan ook met bakken binnen. Maar zoals bekend liep de carrière van de grootste drugsbaas ter wereld niet goed af. In 1993 werd hij tijdens een ontsnappingspoging doodgeschoten. Veel van zijn bezittingen, zo ook de dierentuin, werden in beslag genomen door de Colombiaanse autoriteiten.

Na de dood van hun baasje bleven de cocaïnenijlpaarden echter niet hangen in de dierentuin, die zich op zo'n 150 km afstand van Medellín bevond. Ergens in de jaren '90 namen ze de benen. Vooral het enige mannetje van het viertal zat niet stil; inmiddels waggelen er tegen de 170 'cokenijlpaarden' rond in Colombia. Er worden zelfs tripjes voor toeristen georganiseerd om Pablo's huisdieren in het wild te bekijken.

Bizar
  • FOX News, GB News, Vice
  • Adobe Stock