Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Panorama's winnaar en verliezer van de week

Elke week maakt Panorama een 'winnaar en verliezer van de week' bekend. Deze week: Undercover Sven en de leden van Coöperatie Laatste Wil.

Sven van der Meulen

De winnaar: Undercover Sven

Sven van der Meulen had onlangs in dit blad een prachtige primeur over de nieuwe misdragingen van ‘zwempedo’ Benno L. in Duitsland, maar dat is voor de verslaggever geen reden tevreden achterover te leunen.

Van der Meulen is gespecialiseerd in undercoveroperaties, op het populaire YouTube-kanaal Vrije Vogels worden zijn producties over onder meer wapenhandel en illegale jongensprostitutie al jarenlang goed bekeken, ook omdat hij de confrontatie niet schuwt. Slecht nieuws voor criminelen: hij heeft zijn tanden gezet in een nieuwe reeks misdaden. Van der Meulen is ondergedoken in vier verschillende werelden (onder meer wapens en medicatie) en het resultaat is vanaf nu te zien op de site van NPO 3. Kan Benno L. vanuit zijn Duitse cel vast niet bekijken, maar wij wel en we zijn razend benieuwd wie hij nu weer allemaal heeft ontmaskerd!

De verliezer: de leden van Coöperatie Laatste Wil

“Levens zijn bewust in gevaar gebracht door mensen die de wet overtraden en dat uit overtuiging deden,” aldus de officier van justitie. Daarom zijn tegen zes leden van Coöperatie Laatste Wil celstraffen geëist tot 2,5 jaar. Opvallend: alle zes beklaagden zijn tussen de 70 en 80 jaar oud.

Volgens het OM gingen de bejaarden desalniettemin te werk als een criminele bende. Een zelfmoordmiddel bestellen was bij de leden een fluitje van een cent, volgens het OM zijn meerdere mensen overleden na hun ‘hulp’. “Deze verdachten namen de zorg voor het verkrijgen van het middel uit handen en voerden de regie tot aan de voordeur,” zei de officier. “Ze vormden een clandestiene apotheek voor Middel X.” De zes zijn ervan overtuigd uit goede wil te hebben gehandeld, toch dreigt nu een celstraf. En dat is het laatste wat ze willen.