Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wat levert zo'n gouden misdaadtip op? Dit zijn de 7 hoogste beloningen

Uit de editie van 26 april 2023: Waar houdt de meest gezochte crimineel van Nederland, Bolle Jos, zich schuil (200.000 euro)? Wie heeft de moord op het onschuldige 13-jarige kind Sedar Soares op zijn geweten (40.000 euro)? En welke in het zwart geklede man met een bivakmuts schoot de 54-jarige Frank Kerssens dood (20.000 euro)? Een overzicht van de zeven hoogste beloningen die het Openbaar Ministerie (OM) heeft openstaan. En: waarom de kans groot is dat ze nooit worden uitgekeerd.

Beloning

De kans dat Gaston of Winston Gerschtanowitz plotseling met een cheque van de Nationale Postcode Loterij op de stoep staat, is natuurlijk verdomd klein, maar wie als oplettende burger zijn ogen en oren openhoudt, kan zomaar op een dag ook op heel andere manier een aardig zakcentje verdienen. Door een moord op te lossen of een schuilplaats van een voortvluchtige crimineel te ontdekken.

Afgelopen februari gebeurde dat nog, in de zaak van de toen nog voortvluchtige Minh Nghia V. (49), ook wel bekend als ‘Lucky’. Hij is de man die ervan verdacht wordt dat hij op een parkeerplaats bij een winkelcentrum in Zwijndrecht zijn 38-jarige ex-partner en haar 66-jarige moeder op klaarlichte dag heeft neergeschoten. Direct na die gruwelijke schietpartij, waarbij zijn ex-schoon-moeder triest genoeg komt te overlijden en zijn ex-partner zwaargewond raakt, opent de politie een klopjacht op hem. Omdat V. zich verrassend goed schuil weet te houden, looft het Openbaar Ministerie al snel een forse beloning uit, van 30.000 euro, voor de gouden tip die leidt tot zijn arrestatie.

Wie schoot de 13-jarige Sedar Soares dood? € 40.000,-

Vanaf dat moment verandert het politiebureau in een soort callcenter. Er stromen meer dan honderd tips binnen, waarvan de meeste volstrekt waardeloos blijken. Op een doordeweekse middag kammen agenten met kogelwerende vesten bijvoorbeeld tevergeefs twee scholen in Deventer uit. Na het bestuderen van de camerabeelden blijkt dat er hooguit iemand in beide scholen is geweest die veel op V. lijkt.

Gelukkig komen er ook tips binnen die wél blijken te kloppen. Twee oplettende burgers geven aan de politie cruciale informatie over V.’s verblijfplaats door. Hebben ze V. stomtoevallig in een supermarkt boodschappen zien doen? Liepen ze hem op straat pardoes tegen het lijf en zijn ze hem stiekem gevolgd? Daarover houdt het OM zijn kaken stijf op elkaar, maar zeker is dat deze tips hebben geleid tot de doorbraak.

Na vijf weken op de vlucht te zijn geweest, wordt V., op zaterdag 25 februari rond 12.30 uur, op de Kethelbrug bij het centrum van Schiedam door een arrestatieteam uit een geparkeerd busje gesleurd en in de boeien geslagen. De 30.000 euro die openstond, wordt over de twee tipgevers verdeeld. Ka-ching!

Wie waren de aanslagplegers in Waalre? € 50.000,-

Zelden uitgekeerd

Of je nu een doodgewone burger bent die stomtoevallig de schuilplaats van een verdachte ontdekt, of een getuige die al jarenlang weet wie de moordenaar in een cold case is, met het helpen oplossen van strafzaken valt dus zomaar een flinke zak geld te verdienen. Maar het gekke is: in de praktijk gebeurt dat eigenlijk zelden. In Nederland gebeurde het slechts één keer eerder dat er zo’n hoog bedrag als in de zaak van V. werd uitbetaald. Dat was in 2013, toen een gouden tip leidde tot de oplossing van de gruwelijke dubbele moord in 1997 op een ouder echtpaar uit Amsterdam, Henk Opentij en Mary Run.

Het merendeel van de beloningen blijft op de plank liggen. Vanaf 2010 tot en met 2022 heeft het OM voor de oplossing van 526 ernstige zaken in totaal 7,3 miljoen euro aan beloningen uitgeloofd. Slechts 106.000 euro daarvan is daadwerkelijk uitgekeerd, in twaalf zaken: da’s nog geen 2 procent! Het uitloven van een beloning leidt dus in zeldzaam weinig gevallen tot het gewenste resultaat.

Daar staat tegenover: baat het niet, dan schaadt het niet. Elke zaak waarin een beloning wél leidt tot een doorbraak in een opsporingsonderzoek of de aanhouding van een verdachte, is er één.

Zodoende blijven justitie en politie het een bruikbaar instrument vinden en valt er voor oplettende burgers en getuigen die tot nu toe hun mond hielden een aardig zakcentje te verdienen. Zoals in de volgende zeven zaken.

Bolle Jos stootte in de ranglijst van hoogste beloningen niemand minder dan topcrimineel Ridouan Taghi van de troon. De gouden tip is goed voor twee ton!

Waar houdt Bolle Jos zich schuil?

Zijn (bij)naam klinkt als die van een slechte volkszanger uit Amsterdam, maar justitie ziet in hem toch echt een van de hoofdrolspelers in de internationale cocaïnehandel. Bolle Jos – die in zijn paspoort Jos Leijdekkers (31) heeft staan, althans, als hij dat niet heeft vervalst – stootte afgelopen maart in de ranglijst van hoogst uitgeloofde beloningen aller tijden niemand minder dan topcrimineel Ridouan Taghi van de troon. Tot aan de arrestatie van Taghi, in december 2019 in een villa in Dubai, stond op diens hoofd een recordbedrag van 100.000 euro. Datzelfde bedrag gold ook voor de in februari 2020 in Colombia opgepakte rechterhand van Taghi: Saïd R.

Waar houdt Bolle Jos zich schuil? € 200.000,-

Sinds maart 2022 stond op het hoofd van de voortvluchtige Bolle Jos een prijs van 75.000 euro, maar na een jaar heeft het OM de beloning voor de gouden tip die leidt tot zijn arrestatie verhoogd naar 200.000 euro. Voor veel mensen natuurlijk een astronomisch bedrag, maar of het genoeg is om de meest gezochte crimineel van Nederland erbij te lappen en de rest van je leven over je schouder te moeten kijken, is natuurlijk de vraag. Behalve van grootschalige cocaïnehandel en het witwassen van de criminele opbrengsten van deze business denkt het OM namelijk ook dat Bolle Jos verantwoordelijk is voor de verdwijning van Naima Jillal, een van de weinige vrouwen die zou zijn doorgedrongen tot de Nederlandse top van de cocaïnehandel en bekendstaat als de ‘Godmother of coke’. Sinds zij in oktober 2019 in een auto stapte, is er niets meer van haar vernomen. Over zijn rol in deze zaak wil de politie Bolle Jos dolgraag in een verhoorkamer figuurlijk doormidden zagen, maar onbekend is dus waar hij momenteel verblijft.

Onlangs publiceerde De Telegraaf dat hij in Turkije al een keer zou zijn aangehouden, maar dat hij door treuzelachtig optreden van de Nederlandse autoriteiten weer is vrijgelaten. Mocht u dus binnenkort toevallig op vakantie gaan naar een all inclusive-resort aan de Turkse kust, houd uw oren en ogen dan open.

Wie waren de aanslagplegers in Waalre?

In de nacht van 17 op 18 juli 2012, rond de klok van drie uur, schrikt het dan normaal gesproken muisstille Brabantse dorp Waalre zich wezenloos. Twee auto’s, een Volkswagen Bora en een Volkswagen Golf, boren zich op hoge snelheid in het monumentale pand van het gemeentehuis: de ene aan de vooringang van het gebouw, de andere aan de zijkant. Zodra de hulpdiensten met loeiende sirenes arriveren, staat vrijwel het hele gemeentehuis al in lichterlaaie. De vlammen slaan al zo hoog uit het dak dat de politie direct het vermoeden heeft dat de brand is aangestoken. Een andere sterke aanwijzing hiervoor is het feit dat de twee autobestuurders met de noorderzon zijn vertrokken.

Wie waren de aanslagplegers in Waalre? € 50.000,- 

In de nacht van 17 op 18 juli 2012, rond de klok van drie uur, schrikt het dan normaal gesproken muisstille Brabantse dorp Waalre zich wezenloos. Twee auto’s, een Volkswagen Bora en een Volkswagen Golf, boren zich op hoge snelheid in het monumentale pand van het gemeentehuis: de ene aan de vooringang van het gebouw, de andere aan de zijkant. Zodra de hulpdiensten met loeiende sirenes arriveren, staat vrijwel het hele gemeentehuis al in lichterlaaie. De vlammen slaan al zo hoog uit het dak dat de politie direct het vermoeden heeft dat de brand is aangestoken. Een andere sterke aanwijzing hiervoor is het feit dat de twee autobestuurders met de noorderzon zijn vertrokken.

Een aanslag op de democratie: het gebeurt blijkbaar niet alleen in wereldsteden, maar ook in het nietige Waalre. Het overgrote deel van het gemeentehuis, een rijksmonument uit 1929, brandt tot de grond toe af. Hoewel er gelukkig geen doden en gewonden te betreuren zijn, neemt de politie de zaak uiterst hoog op en stelt zij direct een team samen van maar liefst veertig rechercheurs. De beloning die wordt uitgeloofd, van 50.000 euro, is op dat moment de hoogst uitgeloofde beloning in Nederland ooit. Maar ondanks de enorme inspanningen van de politie blijft het gewenste resultaat uit. Sporen zijn niet alleen door de brand zelf, maar ook door het bluswerk van de brandweer verloren gegaan.

Er worden weliswaar drie verdachten opgepakt, die een paar dagen voor de aanslag samen in een auto zaten die in de nacht van de brand op camerabeelden is gezien samen met de twee auto’s die het gemeentehuis hebben geramd, maar wegens gebrek aan bewijs worden zij weer vrijgelaten. Ook de zoektocht naar het motief levert geen enkel concreet spoor naar de daders op. Heeft de gemeente een besluit genomen dat bij sommige personen in het verkeerde keelgat is geschoten? Waren er mensen die nog een appeltje te schillen hadden met de burgemeester? Meer dan tien jaar na de aanslag tast Waalre nog altijd in het duister.

Wie schoot de 13-jarige Sedar Soares dood?

Op zaterdagavond 1 februari 2003 ligt er een dik pak sneeuw op het dak van de parkeergarage bij metrostation Slinge in Rotterdam. Samen met wat vriendjes leeft de 13-jarige Sedar Soares zich uit en gooit hij sneeuwballen naar voorbijgangers en voorbijrijdende auto’s. Het is een vorm van kattenkwaad, die abrupt en op een vreselijke manier ten einde komt als er plotseling meerdere schoten klinken. Eén van de afgevuurde kogels treft de arme Sedar rechtstreeks in zijn voorhoofd. Hij overlijdt de volgende dag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Wie schoot de 13-jarige Sedar Soares dood? € 40.000,-

Jarenlang veronderstelt de politie dat Sedar beschoten moet zijn door een boze automobilist. De dader zou zo razend zijn geweest dat zijn auto met sneeuwballen werd bekogeld dat hij is uitgestapt, een vuurwapen heeft gepakt en op de jongens heeft geschoten. Er wordt zelfs een verdachte aangehouden die naadloos in dit scenario zou passen: de destijds 28-jarige Gerald H. Maar nadat hij door de rechtbank wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien jaar, spreekt het gerechtshof H. in hoger beroep wegens gebrek aan bewijs vrij. Het dossier van de zaak ligt vervolgens jarenlang onopgelost in een kast op het politiebureau te verstoffen.

Tot de politie in 2022, bijna twintig jaar na de moord, plotseling meldt dat het tot nieuwe inzichten is gekomen en inmiddels uitgaat van een heel ander scenario. Nieuwe getuigen vertellen dat er op de avond van de moord in of in de buurt van de parkeergarage een auto stond die bol stond van de cocaïne. Precies op het moment dat Sedar en zijn vrienden sneeuwballen aan het gooien waren, zou door criminelen geprobeerd zijn om die cocaïne te rippen. Toen de eigenaar van de coke de dieven vervolgens ter plekke betrapte, zou er zijn geschoten en zou een verdwaalde kogel Sedar hebben geraakt. De politie zegt aanwijzingen te hebben dat er specifiek binnen de Antilliaanse gemeenschap mensen zijn die precies weten wie de trekker heeft overgehaald. Om getuigen die zich eerder niet veilig voelden om vrijuit te praten een duwtje in de rug te geven, heeft de politie de beloning voor de gouden tip met 10.000 euro verhoogd naar 40.000 euro. Wie o wie verschaft de nabestaanden van Sedar eindelijk duidelijkheid?

Wie heeft Sjaak Gerwig (18) in koelen bloede vermoord?

Op zondag 2 april 1995 laat een wandelaar zijn hond uit in de Ravensewetering in Nieuwegein. Plotseling wordt zijn aandacht getrokken door iets wat in de sloot ligt. In het water drijft een levenloos lichaam. Nadat de politie is gearriveerd, blijkt al snel dat het de vermiste Sjaak Gerwig uit Utrecht is. Vier dagen daarvoor is hij voor het laatst in levenden lijve gezien. De 18-jarige man, die luistert naar de bijnaam ‘Sjakie’, keek op de avond van zijn verdwijning thuis in zijn woning aan de Rijnlaan in Utrecht naar een voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal van Guus Hiddink: de 4-0 overwinning op Malta. Later op de avond wipte hij nog even langs bij zijn vriendin Claudia, die verderop in de wijk woont. Slapen bij haar bleef hij niet. Nog diezelfde avond keerde hij terug naar huis, waar hij nooit is aangekomen.

Nadat zijn lichaam vier dagen later door de wandelaar wordt gevonden, stelt de politie vast dat Sjakie door een misdrijf om het leven is gebracht. Hij is met een zwaar voorwerp hard op zijn hoofd geslagen en aan zijn verwondingen overleden. Vervolgens is hij als oud vuil behandeld en in het water gegooid. Uitgebreid onderzoek van de politie levert jarenlang geen enkel concreet spoor op naar de dader(s). In 2006, elf jaar na de moord, wordt het onderzoek heropend, zonder resultaat, en in 2017 verschijnt een foto van Sjakie op de coldcasekalender die wordt uitgedeeld in gevangenissen. Naar aanleiding van nieuwe informatie heropent de politie in 2021 de zaak nogmaals.

De beloning voor de gouden tip is nu verdubbeld. Wie stapt 28 jaar na de moord op Sjaak eindelijk naar voren met de naam van de dader(s)?

Vanaf dat moment spitst het onderzoek zich toe op het scenario dat Sjakie ruzie over geld heeft gehad met iemand uit de wijk. Uit deze nieuwe informatie is volgens de politie ook op te maken dat er meerdere mensen moeten zijn die van de hoed en de rand weten. Om die reden heeft het OM de uitgeloofde beloning verdubbeld naar 30.000 euro. Wie stapt 28 jaar na de moord eindelijk naar voren met de naam van de dader(s)?

Wie liet Poolse supermarkten opblazen?

In het holst van de nacht, op dinsdag 8 december 2020, stapt een man uit een donkerkleurige Fiat Punto op de Korianderhof in Aalsmeer. Voordat hij in de richting van de Ophelialaan loopt, vist hij uit de kofferbak nog gauw even twee goed gevulde tassen. Niet lang daarna blijkt wat hij in zijn schild voert. Er klinkt een gigantische explosie. De Poolse supermarkt die in de Ophelialaan is gevestigd, wordt opgeblazen. De knal is zó hard dat hij in een omtrek van 5 kilometer te horen is. Ook de schade is enorm. De gevel wordt uit het pand geblazen en brokstukken met glas en hout worden tot 30 meter weggeslingerd. Niet alleen de supermarkt brandt volledig uit, ook een auto die naast de winkel geparkeerd staat, vliegt in de fik en gaat in vlammen op.

Wie liet Poolse supermarkten opblazen? € 25.000,-

Al snel blijkt dat de aanslag niet op zichzelf staat. Nog diezelfde nacht overkomt een Poolse supermarkt in Heeswijk-Dinther in Noord-Brabant hetzelfde lot. Later volgen ook Poolse supermarkten in Beverwijk en Tilburg. Drie van de vier winkels blijken bovendien dezelfde eigenaar te hebben. Die verklaart in de media dat hij er heilig van overtuigd is dat de aanslagen het werk zijn van een van zijn concurrenten. Omdat er desondanks geen concrete verdachten in beeld komen, looft het OM een beloning uit van 25.000 euro voor de gouden tip die leidt naar de daders.

Uiteindelijk worden er vijf mannen opgepakt. Zij worden in februari 2023 door de rechtbank veroordeeld. Serginio S. (28), die verweten wordt bij drie aanslagen een coördinerende rol te hebben vervuld, krijgt de hoogste straf: acht jaar cel. Antonio N. (28), chauffeur bij twee aanslagen, krijgt 48 maanden gevangenisstraf. Een andere chauffeur, Nadir el O. (23), wordt op belangrijke onderdelen vrijgesproken en krijgt 24 maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Sersinio D. (21) moet drie jaar brommen, waarvan één voorwaardelijk. En Hyron A. (21), pleger van drie aanslagen, krijgt 22 maanden jeugddetentie aan zijn broek, waarvan elf maanden voorwaardelijk. Ondanks deze vijf veroordelingen blijft het motief voor de aanslagen onduidelijk. Geen van de daders heeft willen verklaren wie in vredesnaam hun opdrachtgever is geweest. Daarover tast de politie nog altijd in het duister. Vandaar dat de beloning vandaag de dag nog altijd openstaat.

Midden op straat vuurt de man in het zwart meerdere kogels op Frank af. Hij wordt op meerdere plekken geraakt en valt zwaargewond neer op straat

Welke man liquideerde Lange Frank?

Op vrijdag 5 april 2019, rond half negen ’s ochtends, trekt op de Beukenlaan in Eindhoven een volledig in het zwart geklede man met een bivakmuts een vuurwapen. Hij richt het wapen op de 54-jarige Eindhovenaar Frank Kerssens, die net zijn dagelijkse bezoek heeft gebracht aan zijn bejaarde moeder en na het dichttrekken van haar voordeur richting zijn auto loopt. Midden op straat vuurt de man in het zwart meerdere kogels op hem af. Frank wordt op meerdere plekken geraakt en valt zwaargewond neer op straat. Later die ochtend overlijdt hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Welke man liquideerde Lange Frank? € 20.000,-

Een buurtbewoner voor wiens neus het drama zich voltrekt, is direct na het schietincident zo snel van geest om met zijn telefoon vlug een foto van de schutter te maken. Getuigen zien en horen vervolgens hoe een auto met piepende banden de straat uitscheurt. De vermoedelijke vluchtauto, een Renault Clio, wordt een paar dagen na de liquidatie elders in Eindhoven uitgebrand teruggevonden.

Omdat desondanks het onderzoek twee maanden na de moord nog altijd muurvast zit, besluit de politie om de foto van de schutter vrij te geven. De foto maakt meteen een hoop duidelijk. Zo kan er een streep door het scenario van een spontane ruzie. Uit het feit dat de schutter inderdaad zwarte kleding en een bivakmuts draagt, kan worden geconcludeerd dat de moord op Frank was gepland. Het vuurwapen dat daarbij is gebruikt, is op de foto niet goed waar te nemen, maar gezien de dunne loop gaat het mogelijk om een licht machinegeweer, zoals een uzi.

Lange Frank, zoals zijn vrienden hem noemen, was een bekende van de politie en goed bevriend met de in 2010 geliquideerde Lesley Tunk. Onduidelijk blijft of dat iets met zijn dood te maken heeft. In 2020, het jaar na de moord, maakt de politie haar vermoeden bekend dat de liquidatie van Frank in verband staat met negen andere geweldsdelicten in de regio Eindhoven: vier mislukte liquidaties, vier beschietingen op huizen en shishalounges, en veel belangrijker nog: de liquidatie van Toon Sweegers. En het toeval wil: in die laatste zaak looft het OM, net als bij de moord op Frank, een beloning uit van 20.000 euro.

Wie schoot Toon Sweegers dood?

Op 12 april 2018 ligt de straat Den Bult in Eindhoven bezaaid met hulzen. In de groene Mercedes die er geparkeerd staat, wordt het lichaam gevonden van Toon Sweegers uit Eindhoven. Hij blijkt de avond daarvoor op een gruwelijke wijze te zijn doodgeschoten. Zijn lichaam is via de ruit aan de bijrijderskant met een automatisch wapen doorzeefd met zeker tien kogels. Net als bij de moord op Frank Kerssens, een jaar later, heeft het alles weg van een professionele liquidatie. Vast lijkt te staan dat de daders wisten dat Toon op gezette tijden een bezoek bracht aan een vrouwelijke kennis van hem, die in Den Bult woont.

Op de avond van de moord vertrekt Toon om 19.30 uur van het autobedrijf van zijn schoonzoon Mo, waarvoor hij werkzaamheden verricht, naar zijn kennis. Op bewakingsbeelden van de garage is te zien dat wanneer Toon in zijn auto stapt, er een bestuurder van een Renault Clio RS aan het inparkeren is. Een minuut later rijdt diezelfde Renault Clio achter de Eindhovenaar aan richting Den Bult. De bewakingscamera van een bedrijf aan de Hastelweg filmt even later hoe de Renault Clio nog altijd achter de groene Mercedes aan rijdt. Dezelfde Renault Clio komt om 22.25 uur weer langs die camera, maar dan van de andere kant. De politie gaat ervan uit dat dat vlak na de liquidatie – slechts een paar honderd meter verderop – moet zijn geweest.

Wie schoot Toon Sweegers dood? € 20.000,-

Enige tijd na de dood van Toon wordt de Renault Clio teruggevonden in Duitsland. Aan de binnenkant vindt de politie sporen die te linken zijn aan de liquidatie. Wat het motief kan zijn geweest, is nog altijd volstrekt onduidelijk. Hoewel hij genoeg mensen in het Brabantse criminele milieu kende, stond Toon niet te boek als een zware crimineel. Mede daardoor tast zijn familie nog altijd in het duister. Om de zaak hopelijk alsnog aan het rollen te brengen, looft de familie, bovenop de 25.000 euro die het OM voor de gouden tip beschikbaar stelt, een beloning uit van 50.000 euro. Dus: heeft u enig idee wie Toon heeft vermoord? Dan is nu echt het moment aangebroken om te gaan praten.

Hebt u over een van deze zaken een tip? Bel dan naar de Opsporingstiplijn: 0800 - 6070 (gratis). Liever anoniem bellen? Dat kan via 0800-7000. Daarnaast kan op www.politie.nl het tipformulier worden ingevuld.

Waaraan moet een gouden tip voldoen?

Om meteen een misverstand uit de wereld te helpen: zelf spreekt het Openbaar Ministerie niet over een gouden tip. Het OM gaat tot uitbetaling van een uitgeloofde beloning over wanneer een tip leidt tot het vinden van de verdachte of tot een strafrechtelijke vervolging van de verdachte. Tot een veroordeling hoeft het dus niet per se te komen. Beloningen worden bovendien, in zaken waarin dat noodzakelijk is, alleen uitgekeerd aan personen die bereid zijn om hun te verhaal te doen als getuige. Ook criminelen kunnen aanspraak maken op de beloning, zolang ze zelf maar niet bij de zaak betrokken zijn. Daarnaast kan het gebeuren dat meerdere mensen dezelfde tip hebben gegeven. Dan wordt het geld gedeeld.

Peter R. de Vries: veel hogere beloningen

Kort voordat hij op 6 juli 2021 rond half acht ’s avonds in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam op lafhartige wijze van achteren wordt neergeschoten, doet Peter R. de Vries iets wat nog nooit eerder is geprobeerd: hij richt Stichting De Gouden Tip op om via een crowdfundingsactie geld in te zamelen voor de gouden tip in de verdwijningszaak van Tanja Groen.

Een week na de aanslag op De Vries bereikt de inzamelingsactie het beoogde doel van 1 miljoen euro. De stichting, die later zijn naam verandert in Peter R. de Vries Foundation, looft dat bedrag vervolgens een jaar lang uit voor de gouden tip in de zaak van de sinds 1993 vermiste studente. Opgelost wordt haar zaak echter niet. Onder de vleugels van Peters dochter Kelly gebruikt de Peter R. de Vries Foundation het opgehaalde geld tegenwoordig om beloningen in andere cold cases uit te loven. Vaak zijn die vele malen hoger dan de bedragen die het Openbaar Ministerie doorgaans beschikbaar stelt.

Waar is Germa van den Boom?
Germa van den Boom verdwijnt in de nacht van 28 op 29 juli 1984 als 19-jarige uit haar ouderlijk huis in Nieuwendijk in Noord-Brabant. Ze is dat weekend voor het eerst alleen thuis. Omdat er na haar verdwijning bloedsporen in het huis worden gevonden, gaat de politie uit van een misdrijf. De Peter R. de Vries Foundation looft tot 20 april 2023 (opschieten dus, want deze week loopt de deadline af) 250.000 euro uit voor de gouden tip die leidt naar de vondst van Germa.

Wie heeft Rosleny Magdalena vermoord?
De 28-jarige Rosleny Magdalena wordt op 17 november 2016 in een park in Amsterdam-Zuidoost neergeschoten nadat ze haar dochtertje op de fiets naar school heeft gebracht. Ze overlijdt vrijwel direct aan haar verwondingen. Begin 2022 wordt er een verdachte aangehouden, maar zes weken later staat hij alweer buiten. De Peter R. de Vries Foundation looft tot 17 mei 2023 100.000 euro uit voor de tip die leidt naar de dader. Ook stelt de stichting 25.000 euro beschikbaar voor de tip die leidt naar de identificatie van de fietser die mogelijk bij de dood van Rosleny betrokken was.

Tips? Neem contact op met de Peter R. de Vries Foundation door een mail te sturen naar tip@peterrdevries.nl.

Misdaad
  • ANP, ADOBE STOCK