Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Premium

De 10 beruchtste mislukte liquidaties in de Nederlandse onderwereld

Van een wonderbaarlijke ontsnapping aan een wildwestschietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt en een doorzeefde auto in een sloot in Diemen-Noord tot een autobom in Almere en een koelbloedig schot door het achterhoofd in een hamburgerrestaurant in Panama. Uit de editie van woensdag 28 augustus 2019: de tien beruchtste liquidatiepogingen in de Nederlandse onderwereld.

De 10 beruchtste mislukte liquidaties in de Nederlandse onderwereld

Cor van Hout (1996 en 2000)

Op 27 maart 1996 ontsnapt voormalig Heineken-ontvoerder Cor van Hout op 38-jarige leeftijd aan een moordaanslag in de Deurloostraat in Amsterdam, terwijl hij met vrouw en kind in zijn auto zit. Hij raakt zwaargewond. Willem Holleeder verklaart in 2007 dat Sam Klepper en John Mieremet achter de aanslag zitten. In 2010 spreekt de rechter de Serviër Milorad P. vrij van de liquidatiepoging wegens gebrek aan doorslaggevend bewijs.

Op 21 december 2000 vindt een tweede moordaanslag plaats op de Amsterdamse crimineel. Hij wordt voor de deur van zijn woning aan de Catharina van Renneslaan in Amstelveen opgewacht en meerdere malen met een scherpschuttersgeweer beschoten, maar raakt niet gewond. Van Hout – straalbezopen na een avondje drinken in zijn Utrechtse stamcafé Murk – duikt met zijn lijfwacht direct naar de grond en blijft minutenlang roerloos liggen.

De beruchte crimineel Nico V. wordt er volgens justitie van verdacht samen met Bosniër Maruf ‘Paja’ M. de aanslag op Van Hout te hebben gepleegd. Volgens het OM zou V. van grote afstand hebben geschoten. M. en John Mieremet zouden hem aangestuurd hebben. Na een paar weken komen ze echter vrij wegens gebrek aan bewijs. In 2008 eist het OM alsnog acht jaar cel tegen Nico V. en Maruf M., maar beiden worden in hoger beroep vrijgesproken.

De eerste poging om Cor van Hout te doden, in 1996.

Op 24 januari 2003 is het geluk voor Van Hout (45) op als hij met botenhandelaar Robert ter Haak na een lunch in een Chinees restaurant in Amstelveen wordt geliquideerd. In 2019 veroordeelt justitie Willem Holleeder tot levenslang voor vijf moordopdrachten, waaronder die op zijn zwager en voormalige vriend Van Hout (zie ook ‘Sjaak B.’).

John Mieremet (2002)

Op 26 februari 2002 wordt John Mieremet na een gesprek met zijn juridisch adviseur Evert Hingst voor de deur van diens kantoor op de chique Keizersgracht neergeschoten door twee personen op een motorfiets. Doorzeefd met kogels ligt Mieremet op straat. Hoewel hij in zijn bovenbeen en buik wordt geraakt, overleeft hij de moordaanslag. In augustus 2002 zegt Mieremet in een spraakmakend interview in De Telegraaf dat hij door Hingst in de val is gelokt. Het motief was volgens hem een zakelijk geschil met Willem Holleeder en Willem Endstra. Die laatste noemt hij in het interview ‘de bankier van de onderwereld’. Holleeder waakte volgens Mieremet over de criminele miljoenen die bij Endstra waren belegd. Op 31 oktober 2005 wordt Evert Hingst (36) doodgeschoten voor zijn woning in Amsterdam-Zuid. Twee dagen later wordt Mieremet (44) alsnog geliquideerd in zijn kantoor in Bang-Lamung, een badplaats vlakbij Pattaya in Thailand. Dezelfde dag wordt overigens ook crimineel en vastgoedhandelaar Kees Houtman geliquideerd in Amsterdam- Osdorp. Volgens het OM liet de Alkmaarse Turk Ali N. met andere verdachten de moord op Mieremet plegen in opdracht van het criminele supertrio Holleeder, Dino Soerel en Stanley Hillis. In maart 2019 komt N. vrij wegens gebrek aan bewijs. Andere verdachten werden eerder op vrije voeten gesteld.

Doorzeefd met kogels ligt Mieremet op straat. Hoewel hij in zijn bovenbeen en buik wordt geraakt, overleeft hij de moordaanslag.

Ronald van Essen (1999)

Voormalig xtc-handelaar Ronald van Essen verdient in de jaren negentig tientallen miljoenen guldens met zijn Rotterdamse compagnon, xtc-godfather Ton van D. Op Tweede Kerstdag 1999 wordt Van Essen door zijn hoofd geschoten als hij voor zijn huis in Amster-dam-Zuid in zijn auto stapt. Hij ontwaakt na ruim een maand uit coma, raakt zwaar invalide en slijt zijn dagen na de aanslag berooid in een rolstoel in een verzorgingstehuis. Volgens Van Essen is vastgoedmagnaat Willem Endstra de opdrachtgever voor de liquidatiepoging. Van Essen ‘belegt’ eind jaren negentig een groot deel van zijn drugsmiljoenen bij onderwereldbankier Endstra. Vlak nadat Van Essen zijn geld opeist, volgt de moordaanslag. Volgens Van Essen zodat Endstra zijn schuldeiser niet hoeft te betalen. De mislukte liquidatie zorgt voor onrust in de onderwereld. Veel criminelen vragen zich af of Endstra wel wil uitbetalen als het erop aankomt.

In 2009 zegt Van Essen te weten wie hem die avond door het hoofd schoot: Serviër Milos ‘Bato’ P. De rechter spreekt P. echter vrij wegens gebrek aan bewijs. In 2018 eist Van Essen bij de rechter in Amsterdam dat de erven van de in 2004 geliquideerde Endstra hem 29 miljoen euro terugbetalen. “Ik wil hem pijn laten lijden, net als hij mij. Hij heeft mijn leven verkankerd, natuurlijk wil ik een schadevergoeding,” aldus Van Essen in de rechtbank. De ex-drugsbaron denkt dat ook Endstra’s broer Haico achter de aanslag zit. De rechter wijst het verzoek twee keer af omdat misdaadgeld niet kan worden uitgekeerd.

Gijs van Dam jr. (2002)

Junior is de zoon van de eveneens uit Zandvoort afkomstige ex-hasjhandelaar Gijs van Dam senior, in de jaren 70 en 80 een grote naam in de Amsterdamse onderwereld. In 1985 wordt de dan 18-jarige Gijs van Dam jr. ontvoerd en vastgehouden in een woning in Lelystad. Kidnappers eisen 8 miljoen gulden losgeld van de oude Van Dam, maar de politie pakt de ontvoerders op en junior komt vrij zonder betaling.

Op 5 december 2002 nemen twee mannen op een motorfiets Van Dam jr. in zijn auto voor zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert onder vuur. Vijf kogels treffen Gijs jr. (die met zijn zoontje in de auto zit) in hoofd, borst en been. Hij overleeft de aanslag, maar een dwarslaesie maakt hem blijvend invalide. Zijn zoontje blijft ongedeerd.

Het 5-jarige jochie zit óók in de auto van zijn vader als een nieuwe moordpoging op 28 mei 2004 wél slaagt. Op de oprit van zijn woning in Zandvoort schiet een onbekende man Gijs van Dam jr. (37) door het hoofd als hij met zijn rolstoel in zijn nieuwe wagen wil stappen. Het zoontje blijft wederom ongedeerd. Ruim een jaar later pakt de politie vier verdachten op die uiteindelijk weer vrijkomen. De zaak is nog altijd onopgelost.

Marlon Dalfour (2009)

Als de Surinaamse drugshandelaar Marlon Dalfour op 10 augustus 2009 zijn auto wil parkeren voor zijn woning aan de Andries Vierlinghstraat vlakbij Station Lelylaan in Amsterdam-West wordt hij van dichtbij vanuit een zwarte auto onder vuur genomen. Van de minstens 34 kogels uit een machinepistool krijgt Dalfour er tien in zijn lijf. Hij overleeft wonderwel en slaagt er zelfs in terug te schieten, maar mist doel. Justitie verdenkt vier leden van een professioneel moordcommando (‘de Tattookillers’) van de liquidatiepoging. Maanden eerder zouden ze al een peilbaken onder de auto van Dalfour hebben geplaatst. De leden van deze bende moordenaars hebben allemaal dezelfde spreuk (‘wees daadkrachtig’) in Chinese tekens op hun rug getatoeëerd. Op de avond dat Dalfour aan de moordpoging ontsnapt, worden de verdachten al door de recherche met een camera op hun onderduikadres in Amstelveen geobserveerd. In 2014 worden de Schiedamse broers Cor en Brian P. en hun partners in crime Henk S. en Evert S. in hoger beroep veroordeeld tot dertien jaar cel voor de liquidatiepoging.

In oktober 2015 wordt Brian Dalfour (een neef van Marlon) samen met Macedoniër Muljaim Nadzak vermoord in een vakantiehuisje bij het Brabantse Hooge Zwaluwe na een vermoedelijk uit de hand gelopen ripdeal. Brian Dalfour was de leider van de Amsterdamse tak van motorclub No Surrender en werd onder meer veroordeeld voor doodslag tijdens een ripdeal en vuurwapenbezit.

Benaouf A. (2012)

De beruchtste liquidatiepoging in de Nederlandse misdaadgeschiedenis vindt plaats op 29 december 2012. Op de bewuste avond worden Youssef Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam-West achtervolgd en op twee verschillende plekken doodgeschoten door twee moordcommando’s. Hét liquidatiedoelwit Benaouf A. ontkomt ternauwernood door tussen twee woonboten in het water te springen. Het iconische beeld van de doorzeefde zwarte Range Rover waarin de drie slachtoffers zaten, staat op menig netvlies gebrand. Na de dubbele liquidatie nemen de vluchtende daders twee motoragenten onder vuur die als door een wonder ongedeerd blijven. De vermeende schutters Anouar B. en Adil A. horen in 2015 dat ze levenslang de gevangenis in moeten. Het hoger beroep loopt nog. Hamza B., de bestuurder van de Audi RS4 waarin een groepje daders vluchtte, krijgt in Marokko twintig jaar cel.

De doorzeefde Range Rover in de Staatsliedenbuurt.

De aanslag is waarschijnlijk een reactie voor de moord op crimineel Najeb Bouhbouh in oktober 2012 in Antwerpen. In 2016 wordt Benaouf A. in hoger beroep tot twaalf jaar cel veroordeeld voor het aansturen van die liquidatie.

Gwenette Martha (2013)

Op 27 december 2013 overleeft topcrimineel Gwenette Martha een moordaanslag op de Amstelveenseweg in Amsterdam-Zuid. Hij heeft daar ’s avonds in een winkel een afspraak met een kennis. Vervolgens lopen ze een rondje door de buurt als vanuit een zijstraat plotseling een man opduikt die een vuurwapen op zijn hoofd richt. Hij haalt twee keer de trekker over, maar het wapen weigert. In de worsteling die ontstaat, slaat zijn belager Martha met het wapen op zijn hoofd, waardoor hij lichtgewond raakt. De aanvaller vlucht en Martha doet aangifte op het politiebureau.

Vijf maanden later gaat het alsnog mis als Martha op 22 mei 2014 met een vriend een broodje eet in shoarmazaak Rooz in Amstelveen. Twee mannen voegen zich bij het gezelschap, waarna Martha met één van de twee (Chahid Yakhlaf) naar buiten loopt. Daar wordt hij in de Van Spaenstraat rond 22.00 uur door drie met bivakmutsen vermomde schutters onder vuur genomen. Ruim tachtig kogels uit een kalasjnikov en minstens één ander automatisch vuurwapen doorzeven zijn lichaam. Zijn metgezel ontkomt terwijl de schutters vluchten in een BMW die klaarstaat. De vluchtauto brandt kort daarna uit in Diemen. Op zijn 40ste sterft een van de bekendste criminelen van Nederland een zeer gewelddadige dood. De liquidatie is tot op heden niet opgelost.

Peter 'Pjotr' J.

Op 5 november 2015 ontsnapt Peter ‘Pjotr’ R. op het nippertje aan de dood als hij bij de flat van zijn moeder aan de Fregat in Diemen-Noord in zijn auto onder vuur wordt genomen. Op de parkeerplaats drukt R. vliegensvlug het gaspedaal in en stuurt zijn auto dwars door een haag het grasveldje op achter de flat. De Opel Antara belandt gedeeltelijk in de sloot waar het oorverdovende geratel van kalasjnikovs verder klinkt. ‘Pjotr’ ontkomt wonderbaarlijk door via het verbrijzelde raam aan de passagierszijde de sloot in te duiken. Van de minstens 34 kogels die de twee schutters afvuren, treffen er zeven R. Hij raakt zwaargewond, maar overleeft de brute aanslag.

Peter R. is sinds de jaren negentig actief in het criminele milieu en was de voormalige lijfwacht van beroepscrimineel Stanley Hillis, die in 2011 werd geliquideerd. In 2009 wordt R. tot 4,5 jaar cel veroordeeld wegens het voorbereiden van een liquidatie. In april 2018 krijgt Naoufal ‘Noffel’ F. achttien jaar cel voor het op afstand aansturen van de mislukte moordaanslag op Peter R. Acht maanden later worden vijf verdachten van de mislukte liquidatiepoging in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen tot twintig jaar.

In februari 2018 arresteert de politie R. als hij met Younes A. uit de Top 600 (lijst van criminele veelplegers in Amsterdam) een Porsche wil stelen op een bedrijventerrein in Zaandam. Het verhaal gaat dat het duo mogelijk een vluchtauto voor een liquidatie wil stelen, maar de politie vindt daarvoor geen enkel bewijs.

Sjaak B. (2015)

Een van de meest bizarre liquidatiepogingen is die op wapenhandelaar Sjaak B. op 24 januari 2015 in Pana-ma-Stad. Terwijl B. op klaarlichte dag in een hamburgerrestaurant zit, schiet een man hem dichtbij van achteren door het hoofd. Op bewakingsbeelden is te zien dat het wapen na één schot vermoedelijk hapert en B. vervolgens omvalt en in een grote plas bloed ligt. Na enkele maanden haalt justitie de zwaargewonde B. in het geheim naar Nederland. Strenge ziekenhuisbewaking moet voorkomen dat er een nieuwe aanslag op hem plaatsvindt. De liquidatiepoging blijft onopgelost. B. is de tweede verdachte in de Amsterdamse liquidatiezaak Passage die wordt neergeschoten. Vlak voor kerst wordt medeverdachte Ali Akgün geliquideerd in Istanboel.

Sjaak B. kreeg zelf in 1995 acht jaar cel voor een schietpartij in een café in Badhoevedorp waar een dode en zwaargewonde vielen. In 2017 kreeg hij nog eens vijfenhalf jaar cel voor wapenbezit en -handel, maar hij werd vrijgesproken van betrokkenheid bij de liquidaties van Kees Houtman (2005) en kroegbaas Thomas van der Bijl (2006).

In maart 2018 werd B. aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Cor van Hout, maar wegens gebrek aan bewijs kwam B. weer vrij.

Chafid en Chahid Yakhlaf (2014//2015)

Op 1 november 2014 ontploft ’s nachts op de Poortdreef in Almere een explosief onder de huurauto waarin crimineel Chahid Yakhlaf (behorend tot de entourage van Gwenette Martha) met een vriend zit. Door de explosie komt de Volkswagen Golf 100 meter verderop tot stilstand, waarna het duo vanuit een BMW met een automatisch wapen onder vuur wordt genomen. Yakhlaf ontkomt en raakt slechts gewond aan zijn arm.

Een jaar na de eerste mislukte liquidatiepoging ontkomt Chahid wederom aan een moordaanslag. Op 21 november 2015 staan twee schutters met automatische wapens klaar om Chahid en zijn broer Chafik dood te schieten bij waterpijpcafé Le Scenario aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. Omdat de schutters in de uitvoering worden gestoord, mislukt de poging. In juni 2019 veroordeelt justitie Don ‘Loempia’ M. en Frans H. tot negen en zeven jaar cel wegens het voorbereiden van deze liquidatiepoging.

Op 31 december 2015 wordt Chahid (27, foto links) alsnog vermoord bij een camping in het Gelderse Kerkdriel waar hij met zijn broer zit ondergedoken. Na een lange voorbereiding schieten Hicham M. en Mohamed H. met automatische vuurwapens op de auto waarin de twee broers en een vriend zitten. Chahid overlijdt, zijn broer en vriend raken gewond. Twee verdachten krijgen levenslang voor de moord.

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct