Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

24 jaar cel geëist tegen 'Bolle Jos': 'Draaide 70 tot 170 miljoen omzet per maand'

Jos Leijdekkers loopt nog altijd vrij rond, maar de rechtszaak tegen de vermeende Brabantse drugsbaron is maandag van start gegaan.

Bolle Jos

In relatief korte tijd groeide 'Bolle Jos' uit tot meest gezochte Nederlander. Zijn naam werd de afgelopen jaren vaker genoemd in de onderwereld, maar de ongrijpbare Brabander wordt vooral gezien als een 'grote mystery man', over wie nauwelijks iets bekend is.

Gevaarlijk en vermogend

Leijdekkers zou vandaag de dag aan het hoofd staan van een criminele organisatie die zich vooral bezighoudt met cocaïnesmokkel via de havens in Nederland en België. Een vermogende en gevaarlijke man die zijn organisatie zou aansturen vanuit het buitenland. Naast verdenkingen van witwassen en de grootschalige import en export van coke, zijn er vermoedens dat 'Bolle Jos' betrokken is bij de verdwijning van Naima Jillal alias de 'Godmother of coke'.

'El Presidente'

Hoewel Jos dus ontzettend machtig zou zijn geworden, en vermoedelijk tientallen miljoenen verdient met zijn schimmige praktijken, bleef hij lange tijd onder de radar. Tot de opsporingsdiensten in 2021 toegang wisten te verkrijgen tot Sky ECC, een berichtendienst die populair is bij criminelen.

Volgens de berichten gebruikte Leijdekkers acht accounts en communiceerde hij onder andere onder de namen 'El Presidente' en 'El Ganador'.

Met al die gekraakte Sky ECC-berichten als bewijs openden de opsporingsdiensten de jacht op de Brabander. Op 3 mei 2022 werd hij op de Nationale Opsporingslijst en ’EU Most Wanted List’ gezet. Justitie beloofde bovendien 75.000 euro aan degene die met een gouden tip komt over zijn verblijfplaats. Een jaar later werd die beloning zelfs opgehoogd naar 200.000 euro, het hoogste tipgeld ooit in een zaak. Ter illustratie: het tipgeld in de zaak Taghi stond voor zijn aanhouding op 100.000 euro.

Nog altijd is de 32-jarige Leijdekkers voortvluchtig. Toch zijn er vermoedens over zijn verblijfplaats; Jos zou zich schuilhouden in Turkije. Daar werden de afgelopen jaren ook al meerdere mensen opgepakt, die volgens het OM onderdeel zijn van het netwerk van 'Josje Breda'.

Rechtszaak gestart

Maar voortvluchtig of niet, de rechtszaak tegen Leijdekkers is maandag van start gegaan. Tegen Jos is 24 jaar cel geëist.

Tijdens de eerste zitting werden de gekraakte Sky ECC-berichten aangehaald. In die chats zou Jos het hebben over gigantische hoeveelheden coke die vanuit Zuid-Amerika naar Europa werden vervoerd. In de zaak draait het om zes transporten, die allemaal werden onderschept.

Jos zou daarbij zowel contact hebben gehad met corrupte havenmedewerkers als mensen in Zuid-Amerika. Hij zou zijn blokken coke hebben laten bedrukken met de naam 'Holly', naast 'El Presidente', 'Josje Breda' en 'Bolle Jos' een van zijn vermeende aliassen.

Geld en geweld

Volgens justitie verdiende Leijdekkers belachelijk veel geld met zijn operaties. Het zou gaan om 70 tot 170 miljoen euro omzet. Per maand, welteverstaan. Verder zou de Brabander achter meerdere gewelddadige plannen zitten, zoals het voornemen om een Utrechtse drugscrimineel te laten liquideren.

"Broer we moete iemand laten slapen", zou hij hebben gezegd in chatberichten. "Echt een belangrijke. Dit is het adres van die hond, hebben we net doorgehad." Voor deze liquidatie zou Jos 200.000 euro over hebben gehad.

Het vermoedelijke doelwit, de Utrechter, werd later een van de hoofdverdachten in het beruchte proces rondom de 'martelcontainers' in het dorp Wouwse Plantage. Hij overleed echter aan kanker voordat de zaak ten einde kwam.

Al met al denkt justitie genoeg bewijs te hebben tegen Leijdekkers. De strafeis is vastgesteld op 24 jaar cel. Het OM afgelopen maandag over 'Bolle Jos': "Hij ziet zichzelf als een grote speler. Bij een grote speler hoort ook een grote straf."

Misdaad
  • AD, de Telegraaf
  • Politie