Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Maffiabaas Imperiale legt verklaringen af over Rico R: 'Werkte samen met Colombiaanse kartels'

Raffaele Imperiale werd in 2021 opgepakt in Dubai, maar liep over naar justitie in ruil voor strafvermindering.

Rico R.

In 2021 werd Imperiale op verzoek van de Italiaanse autoriteiten in de boeien geslagen in Dubai. Vijf jaar eerder veroordeelde justitie hem al wegens drugshandel en witwassen. De man wordt gezien als kopstuk van de Napolitaanse camorra en was op enig moment zelfs de meest gezochte man van Italië.

Toch bleef hij lange tijd uit handen van de politie. Dat deed hij onder meer door onder te duiken in Amsterdam, waar hij ook een coffeeshop bezit. Maar er zitten meer Nederlandse tintjes aan het verhaal van Raffaele Imeriale. Vanaf 2002 was hij in bezit van twee peperdure werken van Van Gogh, die door meesterdief Okkie Durham werden gestolen uit het Van Goghmuseum. De schilderijen zouden gebruikt zijn als onderpand bij de handel in Zuid-Amerikaanse coke. In 2016 bood Imperiale de werken aan in ruil voor strafvermindering.

Verder zou hij niet alleen een bekende zijn van de criminele Kinahan-familie uit Ierland en het Dino- en Tito-kartel, maar ook Ridouan Taghi en Rico 'De Chileen' R. tot zijn netwerk kunnen rekenen. Volgens de verhalen groeide Imperiale in Dubai uit tot belangrijk figuur in de internationale cokehandel.

'De Chileen'

In december 2022, een jaar na zijn aanhouding in Dubai, werd duidelijk dat Imperiale samen ging werken met de Italiaanse justitie. Hij is nu een kroongetuige, of spijtoptant. Eerder legde hij verklaringen af in Italiaanse zaken, maar inmiddels is duidelijk dat hij ook met justitie in Nederland heeft gesproken. Dat zou gaan om Orinus 2, een zaak waarin Richard R. alias 'Rico de Chileen' een van de hoofdpersonen is.

R. werd geboren in Chili maar groeide op in Nederland. In 2017 werd hij in Chili opgepakt en in maart 2018 leverde dat land hem uit aan Nederland. Volgens justitie heeft R. zich schuldig gemaakt aan het leidinggeven aan een criminele organisatie, de handel in harddrugs, wapenbezit en het witwassen van bijna 10 miljoen euro.

In 2021 werd R. veroordeeld tot 11 jaar cel. De eis van het OM was 14 jaar, maar omdat er niet genoeg bewijs was voor cocaïnehandel en wapenbezit viel de straf lager uit dan de strafeis. De zaak is op dit moment in hoger beroep.

Verklaringen van Imperiale

Volgens het AD heeft maffiabaas Raffaele Imperiale daarom een boekje open gedaan over de Chileense Nederlander. Aan twee aanwezige Nederlandse officieren van justitie zou hij hebben uitgelegd dat de verhoudingen binnen de onderwereld compleet anders kwamen te liggen toen de Amsterdamse Samir 'Scarface' B. (broer van Karim B. alias 'Taxi') in 2014 werd geliquideerd. Deze 'Scarface' werd gezien als een zeer machtige rivaal van Taghi en Rico 'De Chileen'.

Volgens Imperiale werkte hij zelf niet per se veel samen met Rico, omdat R. ingangen nodig had in de Nederlandse havens en Zuid-Amerikanen daarvoor 'hun eigen kanalen' gebruiken. Imperiale: "In 2016 heeft hij (Rico, red) me wel eens gefaciliteerd, hij gaf mij toen 300 kilo cocaïne om me te helpen."

Wel zou R. volgens de Italiaan regelmatig samenwerken met Colombiaanse drugskartels. "We waren allemaal zakenmannen met macht", aldus de overgelopen maffiabaas. "Rico was een machtig man, gevreesd, serieus, een man van zijn woord."

Wat de verklaringen betekenen voor de zaak tegen

Misdaad
  • AD
  • Politie Dubai