Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Premium

Een zwarte nacht in Casablanca: Badr (23) sterft na laffe aanslag met auto

In deze rubriek staan we stil bij opzienbarende moordzaken die elders in de wereld de gemoederen bezighouden. Deze week reizen we naar Marokko, waar een goede gast slachtoffer werd van een groepje welgesteld tuig. Komen de ‘verwende nesten’ ermee weg? 

Marokko

Badr Bouljoihel (23) uit Casablanca gelooft in work hard, play hard. Hij stort zich vol overgave op zijn PhD-studie scheikunde. Een vaktijdschrift heeft onlangs een wetenschappelijk artikel gepubliceerd over zijn onderzoek, iets ingewikkelds over duurzame energie en koper-nikkellegeringen. Ondanks zijn academische brein kennen zijn vrienden Badr vooral als een relaxte gast met een gezond gevoel voor humor en als het even kan zit hij in het Mohamed V-stadion tussen de fanatieke Green Boys van Raja Casablanca.

Op 30 juli 2023 heeft Badr reden voor een feestje, zijn studievisum voor Frankrijk is goedgekeurd. Om dit te vieren gaat hij met zijn beste vrienden naar Casablanca’s bruisende boulevard. Even na vier uur ’s nachts eindigt de stapavond met een bezoekje aan McDonald’s.

Badr (l) in het Mohamed V-stadion van Casablanca.

Daar neemt de nacht een onaangename wending. In de eettent valt een groepje jongeren de aanwezige vrouwen lastig. Badr zegt er iets van. De gezette Achraf R., die zichzelf opwerpt als de leider van het gezelschap, vraagt zich af waar hij zich mee bemoeit. Maar na wat stevige woorden lijkt het met een sisser af te lopen.

De Audi rijdt met een rotvaart over Badr heen en sleurt hem meters mee. Nadat de bestuurder nog eens over Badrs lichaam is gereden, verdwijnt de zwarte auto in de nacht

Boksbeugel

Om 4.28 uur registreren bewakingscamera’s op de parkeerplaats hoe Badr en zijn vrienden naar hun auto wandelen. Dan verschijnen plotseling ook de lastpakken in beeld. Achraf stevent direct op Badr af en slaat hem met één dreun tegen de vlakte. De vechtersbaas heeft een boksbeugel om zijn vuist. Achrafs kameraad Amin gaat een neef van Badr te lijf en rolt zijn zakken. Dan verdwijnen de aanvallers weer uit beeld.

Terwijl omstanders met de hulpdiensten bellen, ontfermen anderen zich over Badr, die gestrekt op het asfalt ligt. Om 4.32 uur zet de groep het opeens op een rennen. Er verschijnt een gitzwarte Audi Q8. Na een paar seconden kijken de toeschouwers verbouwereerd toe hoe de auto met een rotvaart over Badr heen rijdt en het lichaam meters meesleurt. Nadat de bestuurder nog eens over Badrs lichaam heeft gereden, verdwijnt de zwarte auto in de nacht.

Dader Achraf was net als Badr fan van Raja Casablanca.

Ooggetuigen weten zeker dat Achraf de bestuurder is geweest. De patser is een bekende verschijning in het nachtleven van Casablanca. Zijn bijnaam betekent vrij vertaald ‘verwend nest’. Verschillende getuigen hebben gezien dat Achraf vlak voordat hij over Badr is gereden zijn kentekenplaten heeft verwijderd.

De hoogste straf

Bij aankomst in het ziekenhuis is Badr al overleden. Nog voor zonsopkomst krijgen Badrs ouders en zussen het tragische nieuws te horen. De Marokkaanse media weten Badrs moeder Fatima snel te vinden. Met haar woorden prijst ze Allah voor de zegeningen die haar zoon heeft gebracht, haar gezicht verraadt het intense verdriet van een moeder. Ook is er de woede. “Hoe kan je een medemens zo mishandelen en op straat laten liggen? Dan heb je geen greintje mededogen. Ik hoop op de hoogste straf voor de dader.”

Ze is niet de enige. Nadat de bewakingsbeelden op social media zijn verschenen, klinkt vanuit het hele land de roep om de doodstraf voor de betrokkenen onder de hashtag #JusticePourBadr.

Achraf is na de aanslag op Badr volgas zuidwaarts gereden. Eerst zet hij zijn vrienden af bij een schuiladres in Marrakech. Daarna scheurt hij met zijn zwager richting de grens met buurland Mauritanië. Gelukkig weet de politie, met hulp van de Marokkaanse inlichtingendienst, het tweetal op tijd te arresteren in een woestijnstadje op ruim 1000 kilometer van Casablanca.

Terwijl Badr bewusteloos op de grond ligt rijdt de auto van Achraf met een rotvaart over hem heen.

Nog twee doden

De publieke verontwaardiging is groot wanneer blijkt dat Achraf in 2018 al betrokken is geweest bij een ‘verkeersongeluk’, waarbij twee jongeren zijn omgekomen. Alhoewel er aanwijzingen zijn voor opzet komt de rechtbank uit op doodslag en veroordeelt hem tot een jaar cel. Alleen heeft Achraf daar nog geen dag van uitgezeten. Ook van de twee jaar ontzegging van de rijbevoegdheid is nooit wat terechtgekomen. Zo makkelijk zal hij er nu niet vanaf komen.

Tijdens het proces vertelt Badrs moeder dat Achrafs welgestelde familieleden haar 5 miljoen dirham (een slordige vijf ton) hebben beloofd om af te zien van de zaak. “Maar het vergoten bloed van mijn enige zoon is niet te koop,” zegt Fatima vastberaden. “Zelfs niet voor al het geld van de wereld.”

Achrafs maat Amin vertelt onder ede dat hij degene is geweest die over Badr is gereden. Maar met zijn hand op de Koran getuigt een andere verdachte dat daar niks van klopt. Achraf heeft Badr gedood en is daarna, onder invloed van drank en cocaïne, zelf naar Marrakech gereden.

In een merkwaardige wanhoopspoging probeert Achrafs advocate Badrs dood nog in de schoenen van de behandelende artsen te schuiven. Want in de ambulance leefde hij nog…

Achraf (r) en zijn vrienden.

Geen twijfel

Op 16 april is het een drukte van jewelste in het gerechtshof van Casablanca. Marokko krijgt te horen of er #JusticePourBadr komt. Hamid, de zwager die Achraf richting grens heeft gereden, komt er met vijf jaar cel het beste van af.

Amin, die onder ede heeft gelogen, krijgt levenslang voor zijn aandeel in de moord. De twee andere medeverdachten moeten 20 en 25 jaar achter de tralies doorbrengen. Er klinkt gejoel in de zaal wanneer de rechter Achrafs vonnis voorleest: “Doodstraf!”

Bij het verlaten van de zaal storten de media zich massaal op Badrs familieleden. “Gerechtigheid bestaat nog steeds,” zegt moeder Fatima opgelucht, omringd door microfoons. “Gelukkig is niet alles te koop.”

Volgens cijfers uit 2023 zitten er 83 gevangenen in een Marokkaanse dodencel. Al heeft het land sinds 1993 geen executie meer uitgevoerd.

Moord in Marokko

In 2022 zijn er 618 moorden geregistreerd in Marokko. Per inwoner ligt het moordcijfer bijna twee keer hoger dan in Nederland, maar beduidend lager dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Zorgwekkend is de explosieve toename van geweldsmisdrijven rond de handel in pufa, de ‘cocaïne voor sloebers’. In korte tijd zijn al duizenden Marokkanen opgenomen in klinieken voor een verslaving aan het spul.

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct