Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Eindelijk gepakt: de jacht op ‘de Vlaamse Ridouan Taghi’

Nordin El H., in Vlaanderen bekend als ‘Dikke Nordin’, is een beruchte Belgische drugscrimineel. Na jaren onderhandelen werd hij in maart eindelijk door de Verenigde Arabische Emiraten uitgeleverd aan België. “Wat Ridouan Taghi is voor Nederland, is Nordin El H. voor het Antwerpse gerecht.”

Dikke Nordin

De Vlaamse Marokkaan met de bijnaam ‘Dikke Nordin’ landde op vrijdagavond 29 maart iets na tien uur op vliegbasis Melsbroek, vlak bij Brussel. De vermeende cokekoning stapte uit een militair vliegtuig en werd naar een zwaarbewaakte gevangenis in België vervoerd. Hij was 36 jaar en leek te zijn afgevallen. In de krant De Morgen werd hij de ‘spilfiguur van de Antwerpse drugsmaffia’ genoemd. Volgens de Franstalige nieuwswebsite 7sur7 zou hij in een rolstoel zitten. Bijna niemand weet waar hij naartoe werd gebracht. Justitie wil dat om veiligheidsredenen niet zeggen.

Het was een klein wonder dat Nordin El H. eindelijk terug in België was. Net als Taghi vluchtte hij naar de Verenigde Arabische Emiraten en hij dacht daar zijn gedroomde luxeleven te kunnen leiden. België had tot voor kort geen uitleveringsverdrag met de VAE, Waalse en Vlaamse criminelen leken zich in Dubai geen enkele zorgen te hoeven maken. Nordin El H. behoorde tot de gangsters die in de hitte van hun vrijheid en rijkdom wilden genieten. Zijn villa was naar verluidt 3 miljoen euro waard. Hij reed in zijn Bentley door de stad, grote klok om zijn arm, goud om zijn nek, luide muziek uit de speakers. Wie kon hem iets maken?

Vlaamse journalisten schreven weer eens lange verhalen over Nordins opmars in de onderwereld. Hij groeide op in de Rupelstraat in de Noord-Antwerpse Damwijk en kreeg de bijnamen ‘Bolle’ en ‘Dikke Nordin van den Dam’. De Antwerpse haven lag vlak bij zijn huis. Nordin kon daar geld verdienen door pakketjes coke uit te laden en dat was beter dan om vijf uur in de ochtend met wind tegen de Gazet van Antwerpen te bezorgen. In de meeste verhalen staat dat hij een nieuwe bijnaam voor zichzelf verzon: NWA. Dat was geen ode aan hiphopcrew Niggaz With Attitudes, maar een afkorting voor Never Work Again. Nordin vond dit kennelijk passen bij zijn toekomstige status en het leek zijn doel nooit in zijn leven een normale baan te hoeven nemen.

Dikke Nordin werkte samen met Frank de Tank (r).

Zijn mentor werd volgens een journalist van Het Laatste Nieuws de Amsterdammer Samir ‘Scarface’ Bouyakhrichan, die containers vol coke vanuit Zuid-Amerika naar de Antwerpse haven liet vervoeren. Scarface leerde Dikke Nordin over de internationale drugshandel, maar de stage eindigde in 2014 toen Scarface op 36-jarige leeftijd in het Spaanse gangsterparadijs Marbella werd geliquideerd.

Dank aan Frank de Tank

De volgende bijnamen van Dikke Nordin werden ‘De garagist van de onderwereld’ en ‘De koning van de Duitse nummerplaten’. Hij liet luxewagens halen in Duitsland en verhuurde die aan klanten die met een Rolls of Lamborghini wilden pronken. Bij klassieke autoverhuurbedrijven kon er niet contant worden betaald, Nordin had daar totaal geen problemen mee en dat droeg sterk bij aan de populariteit van zijn bedrijf.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Agenten arresteerden Nordin, hij werd schuldig bevonden voor diefstal van luxewagens, een rechter veroordeelde hem tot dertig maanden. Nordin werkte op dat moment samen met een brede kale Vlaming met de bijnaam ‘Frank de Tank’. De Tank was ooit bodybuilder en ‘buitenwipper’ van een Antwerpse nachtclub. Hij hoorde aan de deur waar het grote geld viel te verdienen, maakte een carrièreswitch en ronselde jongeren om drugs uit containers te halen. Nordin huurde hem in, De Tank werd uitstekend voor zijn werk beloond en toonde zijn rijkdom openlijk in Facebook-filmpjes. De Tank had al snel honderdduizenden vrienden en werd later een ster op TikTok. Hij schepte op over zijn zwarte vriendinnen (‘my chocolate girls’), wierp briefjes van 500 euro door de lucht en plaatste beelden van extreem luxe vakanties op exotische bestemmingen.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • Interpol, Justitie België, Google street view, politie Dubai