Politie heeft buik vol van patserbakken
Elke week schrijft misdaadverslaggever Henk Strootman een column over wat hem opvalt in de crimewereld. Deze week: patserbakken.
In Marokkaanse steden als Casablanca of Tanger schijnen met name in de zomermaanden nogal wat bovenmodale bolides met Nederlands kenteken rond te rijden. Vooral op plekken waar het draait om zien en gezien worden voeren Mercedessen, Audi’s en BMW’s de boventoon. De bestuurders van deze auto’s zijn opmerkelijk jong en laten zich de bewonderende blikken met plezier welgevallen. Dat de auto’s gehuurd zijn, louter en alleen om de suggestie te wekken van een succesvol bestaan in Nederland, hoeft niemand te weten. Zoals ook niemand hoeft te weten dat de auto’s aan het eind van de vakantie weer moeten worden ingeleverd bij het leasebedrijf.
Het lijkt allemaal heel onschuldig en tot op zekere hoogte is dat het ook. Toch heeft de politie in Nederland behoorlijk de buik vol van al die huurbakken, want er blijkt toch vaak een luchtje aan te zitten. Steeds meer jongeren die op papier nauwelijks een inkomen hebben, hangen de gebraden haan uit met zo’n glimmende peperdure leasewagen. Vaak worden die in Duitsland gehuurd en dat het doorgaans om twijfelachtige constructies gaat, konden we onlangs zien in het programma Bureau Rotterdam. Bij de controle van een Mercedes met Duits kenteken trok de gesluierde bestuurster meteen fel van leer. “Waarom controleert u mij?” klonk het bitchy. Wat volgde was een wirwar aan uitvluchten en smoesjes, waaruit met veel moeite viel te destilleren dat de auto in Duitsland was gehuurd en door meerdere personen werd gebruikt. Het kwam allemaal heel louche over en dat bleek het uiteindelijk ook te zijn.
Zoals gezegd: de politie is er klaar mee en bij de eenheid Zeeland-West-Brabant hebben ze daarom het project Mietwagen (Duits voor huurauto) in het leven geroepen. Met succes, want sinds september 2022 zijn al ruim honderd bolides in beslag genomen. In een persbericht wordt uitgelegd waarom. “De politie doet dat omdat de auto’s veelal gebruikt worden door bestuurders die gevaarlijk rijgedrag vertonen, patsen met hun auto en het voertuig gebruiken om onder de radar te blijven. Ook is vaak onduidelijk hoe de huurders zich zo’n auto kunnen veroorloven. De vaak zeer kostbare auto’s worden meestal gehuurd bij dubieuze autoverhuurbedrijven in Duitsland. (...) Agenten blijven actief op zoek gaan naar deze auto’s, daarbij onder andere geholpen door ANPR-camera’s. Ook andere eenheden zijn aan het kijken of ze deze aanpak kunnen overnemen.”
Een van de politie-eenheden waar dit initiatief met gejuich zal zijn ontvangen is Rotterdam. Sinds jaar en dag vormen straten in het centrum ’s zomers het decor van cruisende bolides – ook vaak gehuurd – waarbij het een sport is om de uitlaten oorverdovend te laten brullen. Niet zo leuk voor de omwonenden en het winkelend publiek, maar daar lijken de bestuurders zich niet echt om te bekommeren. Het is een nogal onvolwassen poppenkast, waaraan zelfs Memphis Depay zich ooit heeft bezondigd. Ook hij reed in zijn Bentley zinloos rondjes, alleen om gezien te worden. Het tafereel werd toevallig door een televisieploeg vastgelegd en dat zorgde voor ontluisterende beelden. Met name toen Depay een agent kleinerend toesprak, iets over diens lullige ambtenarensalarisje of zoiets.
Net als bij de politie Zeeland-West-Brabant hebben ze ook in Rotterdam een project uit de grond gestampt. Op allerlei manieren probeert de politie daar met name in de zomermaanden het leven van de patsers zuur te maken, onder andere door bepaalde straten af te zetten en veel controles uit te voeren. Het helpt, maar echt uitbannen is moeilijk. En het verschijnsel Mietwagen laat zien dat er steeds weer iets nieuws wordt bedacht om toch goede sier te maken met auto’s die net te veel pk’s en decibels hebben. Soms heeft de heilige koe verdacht veel weg van een dolle stier.
- Chris vd Zijden