Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Zo voorkom je dat je onnodig kosten en verlies maakt als je handelt in cryptovaluta

Begin je met handelen in cryptovaluta, of ben je al actief als cryptobelegger? Hou er dan rekening mee dat het een het ander niet is binnen de cryptowereld.

kosten cryptovaluta

Begin je met handelen in cryptovaluta, of ben je al actief als cryptobelegger? Hou er dan rekening mee dat het een het ander niet is binnen de cryptowereld, en dat je tegen onnodige kosten of zelfs tegen flinke verliezen aan kunt lopen. In dit artikel helpen we je alvast op weg, zodat je weet waar je op zou moeten letten als je in cryptovaluta wil gaan handelen, of als je dat zelfs al doet.

De juiste crypto exchange uitkiezen

Een crypto exchange is een online handelsplatform waar je als particulier of als bedrijf kunt handelen in cryptovaluta. Een dergelijke exchange maakt het mogelijk om uiteenlopende cryptomunten te kunnen kopen en verkopen, tegen de prijzen die op een bepaald transactiemoment gelden. Er zijn tientallen bekende crypto exchanges actief waar je online een account kunt aanmaken. Klinkende namen als Bitpanda, Bitvavo, Bitstamp, Finst, ByBit, Bitcoin Meester, Blox, Kraken en Kucoin komen je tegemoet als je gaat uitzoeken waar je zou kunnen registreren als cryptohandelaar.

Belangrijke zaken om op te letten zijn onder meer de handelskosten, de taal waarin de website beschikbaar is, en de diversiteit van de cryptovaluta die wordt aangeboden. Zo staat Bitvavo bekend als een Nederlandstalig crypto handelsplatform, dat bovendien een Nederlandse klantenservice aanbiedt, en ook nog lage handelskosten heeft.

De handelskosten verdienen bijzondere aandacht, omdat deze immers bij elke cryptotransactie weer terugkomen. Waar de ene partij slechts (maximaal) 0,25% of 0,1% aan handelskosten rekent per cryptotransactie, rekent een andere partij bijvoorbeeld gemakkelijk meer dan 1 of 2% aan kosten door. De verschillen qua handelskosten kunnen dus enorm zijn, en kunnen bovendien afhangen van de ordergrootte. Het loont dan ook zeer de moeite om de verschillende crypto exchanges op dit vlak met elkaar te vergelijken. Verhandel je grote hoeveelheden cryptovaluta? Dan kan het je zeker op lange termijn mogelijk honderden of duizenden euro’s voordeel opleveren, als je ervoor kiest om via een goedkopere crypto exchange te handelen. Omgekeerd geldt ook: kies je een dure exchange dan kan het zo zijn dat je op termijn onnodig heel veel geld verliest aan handelskosten die de exchange in rekening brengt.

Investeren in de juiste cryptomunten

Minstens zo belangrijk als het kiezen van de juiste crypto exchange is het kiezen van de juiste cryptomunten. Bij veel exchanges kun je enkele of vele honderden soorten cryptomunten aanschaffen, en bij sommige exchanges zoals ByBit zelfs een kleine 1.000 verschillende soorten. Realiseer je echter dat veel ‘altcoins’ (alternatieven voor de Bitcoin) startup projecten zijn en/of cryptoprojecten waar een bedenkelijk fundament onder ligt. Een deel van deze projecten is alleen maar opgestart om zoveel mogelijk geld te verdienen, en niet om een cryptomunt te lanceren die werkelijk van meerwaarde is, en waarbij de cryptomunt een toegevoegde waarde heeft in bijvoorbeeld het bedrijfsleven.

Het investeren in cryptomunten die een bedenkelijk onderliggend fundament hebben, kan worden gezien als erg risicovol. Je kunt er weliswaar in sommige gevallen veel geld mee verdienen, maar je kunt er ook veel geld mee verliezen (in een slecht geval zelfs al je geld…). Wil je niet onnodig geld verliezen aan dit soort ‘shitcoins’ (zoals ze in de markt ook wel worden genoemd). Kies dan voor degelijke cryptovaluta, zoals Bitcoins, Ethereum of Ripple XRP. Deze hebben een bewezen onderliggend fundament. Met Bitcoin kun je bovendien ook op steeds meer plekken betalen, zowel online als offline.

Handel met een lange termijnvisie

Wat voor het handelen in aandelen en andere beleggingsproducten geldt, geldt ook voor het handelen in cryptovaluta: mensen die een lange termijn visie hebben zijn vaak het beste af. Dat is met handelen in cryptovaluta niet anders. Met name veel particulieren maken de fout om hun cryptomunten met verlies te dumpen, als de koers van hun cryptomunt (tijdelijk) sterk terugzakt, en zij hun doelstellingen op de korte termijn niet waargemaakt zien. Iemand met een langere beleggingshorizon overleeft tijdelijke koersdalingen, en ligt er niet wakker van als zijn beleggingen tijdelijk in de min staan. Veel cryptohandelaren maken de fout om te laat in te stappen in een bepaalde cryptomunt (als deze al een tijdje aan het stijgen is), en te vroeg uit te stappen (als de koers tijdelijk sterk terugloopt). Zorg ervoor dat je deze fout niet ook maakt, en definieer je beleggingshorizon vooraf, en zorg dat deze voldoende lang is. Dit voorkomt dat je veel en/of onnodig verlies maakt. Over het algemeen wordt geduld beloond als je handelt in cryptovaluta, en ongeduldigheid wordt juist afgestraft.

Zet alleen geld in dat je echt kunt missen

Dit klinkt logisch, en dat is het ook. Maar toch houdt niet iedereen zich aan deze vuistregel. Een budget definiëren is wel zo verstandig als je handelt in cryptovaluta. Sowieso is het goed om alleen geld in cryptovaluta te investeren dat je ook echt geheel zou kunnen verliezen. Dan weet je zeker dat je altijd je vaste lasten kunt dekken. Investeer je toch geld in cryptovaluta dat je niet kunt missen, dan zou het bijvoorbeeld zo kunnen zijn dat je je cryptomunten op een bepaald moment met verlies zou moeten verkopen, op het moment dat je geld nodig hebt voor iets anders.

Leen geen geld om cryptovaluta aan te schaffen

Een nog slechter idee dan het inzetten van geld dat je niet kunt missen is zo mogelijk het lenen van geld van anderen of van een instelling om cryptovaluta aan te kopen. Geleend geld is niet je eigen geld, en een lening moet altijd terug worden betaald. Dit kan ertoe leiden dat je je cryptomunten op ongunstige momenten moet verkopen om je lening af te lossen. Bovendien moet er doorgaans rente wordt betaald op een lening, waarmee dit toch al een dure manier is om rendement te willen behalen met cryptovaluta. Voor veel mensen is dit geen nieuws, maar het is niet verkeerd om de waaghalzen onder ons hierop te attenderen.

Lifestyle
  • Unsplash