Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Zo zijn de kosten van een zorgverzekering opgebouwd

Het is verplicht om een basisverzekering af te sluiten in Nederland. En wanneer je meer zorg nodig hebt, kan je zelfs naar aanvullende opties kijken. Hier zit wel een prijskaartje aan en daarom is het goed om hier eerst verder in te duiken voordat je de verzekering daadwerkelijk afsluit.

Zorgverzekering

Wil je een goede zorgverzekering afsluiten, maar schrik je hierbij van de prijzen? Onderstaande informatie zet alles voor jou op een rij.

De maandelijkse premie bij de basisverzekering 

De wettelijk verplichte verzekering, de basisverzekering, is de eerste waar je naar kan kijken. Dit is de verzekering die de basisbehoeften dekt. Je hoeft je dus geen zorgen meer te maken om de kosten die je krijgt bij een doktersbezoek. Alleen moet je hiervoor wel een maandelijkse premie betalen. Er zijn meerdere factoren die hier een rol bij spelen. Denk aan jouw leeftijd, geslacht en in sommige gevallen zelfs waar je woont. Ook de hoogte van het eigen risico kan een verschil opleveren in de maandelijkse premie. Sluit de verzekering dus niet af zonder te kijken naar alle mogelijkheden.

Minder hoge kosten met aanvullende opties 

De maandelijkse kosten voor een zorgverzekering kunnen ook variëren op basis van de aanvullende verzekeringen en extra’s die je nodig hebt. Heb je een geschiedenis met ziekenhuizen dan kan het aan te raden zijn om voor een aanvullende verzekering te kijken. Dit voorkomt dat je met een volgend ziekenhuisbezoek voor hoge kosten komt te staan. Bij deze aanvullende opties kan je ook denken aan fysiotherapie, brillen of lenzen en de tandarts. De bedragen komen boven op de kosten van een basisverzekering. Je kan dus ook een hogere premie verwachten met deze aanvullende opties.

Het berekenen van de premie 

Maar dan over het berekenen van de premie. Een tandartsverzekering berekenen of ontdekken welke andere maandelijkse lasten je krijgt op het gebied van een goede zorgverzekering gebeurt altijd op basis van meerdere factoren. In eerste instantie zijn er een aantal kosten die voor iedereen gelden. Alleen veranderen deze kosten op basis van jouw leeftijd, jouw algehele gezondheid en de medische geschiedenis die je al hebt. Heb je maandelijks veel medicijnen nodig? Dan gaat de premie ook aanzienlijk omhoog. Het gaat bij de verzekeringsmaatschappij dus allemaal om het inschatten van de risico’s en de kosten die zij moeten maken.

Onderhandelingen en een korting voor groepen 

Maar wat kan de zorgverzekeraar nog meer voor jou betekenen dan alleen de vergoedingen regelen? Vaak onderhandelen zij ook met ziekenhuizen en andere zorgverleners. De tarieven die zij hanteren, zijn namelijk vaak anders en hebben ook een invloed op de premies die ze in rekening moeten brengen. Jij kan hierdoor een betere prijs verwachten. Heb je meerdere personen op eenzelfde verzekering? Dan kan je het ook nog hebben over een eventuele korting. Zo kan de premie nog lager zijn en profiteer je van een nog betere maandelijkse prijs voor jouw verzekering.