Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De premie van je zorgverzekering gaat omhoog

Iedereen gaat helaas meer betalen.

Zorgverzekering

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Independer.nl.

Alle zorgverzekeraars hebben hun nieuwe zorgpremies voor 2023 inmiddels bekend gemaakt. Een ding is zeker: we gaan met zijn allen meer betalen voor onze zorgverzekering. Ook als je er helemaal geen gebruik van maakt. Het is daarom goed om te kijken: hoe kun je besparen op je (immers verplichte) zorgverzekering?

De kosten van een zorgverzekering

De premie van de basisverzekering gaat volgend jaar met ruim tien euro per maand omhoog. Dat is best veel, zeker als je nooit ziek bent en dus eigenlijk voor “niets” betaalt. De goedkoopste basisverzekering kost ongeveer € 120,-. Elke maand bijna € 120,- voor “niets” betalen is niet echt een fijn vooruitzicht. Het is wel goed om te weten dat we in Nederland een sociaal stelsel hebben: door premie te betalen, zorg je ervoor dat we gezamenlijk de kosten van de zorg in Nederland kunnen dragen.

Om daar een beeld van te schetsen: het plaatsen van gips rondom je arm kan tussen de € 300,- en € 700,- kosten (dat verschilt per ziekenhuis). En dan hebben we nog niet eens gekeken naar de uurlonen van artsen en verplegers. Een dag op de intensive care kost namelijk bijna € 2500,-! Dan valt de maandpremie nog best wel mee. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je zorgpremie geen hap uit je budget is. Daarom is het handig om te kijken wat je kunt doen om de kosten zo veel mogelijk te drukken.

Je zorgverzekering vergelijken

Je wordt elk jaar doodgegooid met dit advies, maar het loont echt: je zorgverzekering vergelijken. Misschien ben je wel oververzekerd, en kun je de kosten wat omlaag brengen door je zorgverzekering te vergelijken. Vooral als je al jaren bij dezelfde verzekeraar zit, kan het lonen om over te stappen.

Heb je alle aanvullende dekkingen nodig?

Als je niet sport, is de kans op een blessure kleiner. Vraag jezelf dan ook af of het de moeite - en de kosten - waard is om je te verzekeren voor fysiotherapie. Hetzelfde geldt voor de tandartsverzekering: als je alleen twee keer per jaar voor controle gaat, betaal je meer aan de verzekering dan dat je vergoed krijgt.

Nooit ziek? Kijk naar je eigen risico

Wettelijk gezien betaal je de eerste € 385- aan zorgkosten zelf. Hier kom je niet onderuit. Dit is namelijk je eigen risico. Maar heb je nu al jaren geen enkele kosten gemaakt? Dan kun je overwegen om je eigen risico te verhogen. Dit kan in enkele stappen, tot een maximum van € 885,- per jaar. In ruil daarvoor betaal je minder premie. Heb je daarna wel zorgkosten? Tja… Het zit natuurlijk een beetje in de naam: dat is een risico dat je neemt.

Heeft iedereen in je gezin dezelfde zorgwensen?

Veel gezinnen hebben samen één polis. Dat lijkt makkelijk, maar dan heeft wel iedereen exact dezelfde polis. Dus als één iemand van jullie een beugel verzekerd heeft, betaalt iedereen voor een beugeldekking. Dat is weggegooid geld! In sommige gevallen heeft het zin om aparte polissen te hebben. Dat is wat meer werk, maar het kan wel redelijk wat schelen per maand. Hetzelfde geldt voor kinderen: heeft je kind speciale wensen (orthodontie, fysiotherapie…) maar jullie als ouders niet? Verzeker je kind dan mee op één van de ouders en laat de ander een aparte polis afsluiten.

Waar het op neerkomt: vergelijk, controleer, en bekijk. Er bestaan verschillende soorten zorgverzekeringen. Sommige, zoals een restitutiepolis, kosten meer, maar geven ook meer dekking. Andersom heeft een budgetpolis minder dekking, maar ook minder kosten. Het is wel belangrijk dat je zorgverzekering goed aansluit op de zorg die je nodig hebt. Vergelijk goed en zorg dat je niet oververzekerd bent, maar ook zeker niet onderverzekerd.

Lifestyle
  • Independer.nl
  • Unsplash