Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Geld besparen op je zorgverzekering: zo doe je dat

De economische crisis, pandemie en lockdownmaatregelen van het afgelopen jaar hebben gezorgd voor een verschuiving in uitgaven van de consument.

Geld besparen op je zorgverzekering: zo doe je dat

Hierbij lette de gemiddelde Nederlander meer op wat er uitgegeven werd, waaronder ook de verzekeringen werden meegerekend. Gelukkig is er een groot aantal tips waar je rekening mee kunt houden wanneer je geld wilt besparen op je verzekeringen zoals je zorgverzekering.

Zorgverzekeringen in 2021 duurder

Wat je in ieder geval moet weten, is dat alle zorgpremies in Nederland in 2021 omhoog zijn gegaan. Het maakt dus niet uit bij welke zorgverzekeraar je zit; je maandelijkse zorgpremie is duurder in verhouding met 2020. Hierbij gaat het om enkele euro’s per maand - dat lijkt niet veel, maar dat is op jaarbasis toch een aardig bedrag. Niet zo gek dus dat veel mensen de keuze hebben genomen om te kijken waar ze het goedkoopst uit zijn voor het zorgpakket dat zij nodig hebben.

Wat hierbij opvallend is, is dat er vooral een groot verschil is te zien tussen het goedkoopste en duurste zorgpakket. Daarom stappen veel mensen over. Ben je vergeten om over te stappen? Geen zorgen: doe dit in ieder geval voor de volgende keer (zorgverzekering 2022) wel en gebruik daarbij onderstaande tips. Daarmee scoor je in ieder geval een goedkopere zorgverzekering.

Overstappen van zorgverzekering loont

Wat je in ieder geval dus niet moet doen, is blijven hangen bij een zorgverzekeraar. Om het goedkoopst uit te zijn, wordt het zelfs aangeraden om ieder jaar over te stappen van zorgverzekering. In de meeste gevallen ben je ergens anders goedkoper uit - het controleren daarvan is al binnen enkele minuten gebeurd. Gebruik hiervoor altijd een online vergelijker voor zorgverzekeringen zodat je zo min mogelijk tijd kwijt bent aan het vergelijken voor de beste deal. Omdat zorgverzekeraars nieuwe mensen binnen willen halen, zullen zij altijd stunten met prijzen, kortingen en welkomstcadeaus. Er stappen ieder jaar nog steeds te weinig mensen over waardoor zij veel meer geld betalen dan nodig is.

Betaal per jaar in plaats van per maand

Kijk in je zoektocht naar een zorgverzekeraar waar je je premies per jaar mag betalen in plaats van per maand. Er is namelijk een aantal verzekeraars in Nederland waar je van een korting kunt profiteren wanneer je op die manier je betaling doet. Kijk dus goed of dit wel of niet mogelijk is, zodat je van flink wat voordeel kunt besparen. Gemiddeld bespaar je hier zo’n 3% van het totaalbedrag mee - toch een fijn bedrag waar je iets anders leuks mee kunt doen. Natuurlijk geldt deze tip alleen wanneer je het geld kunt missen.

Verhoog je eigen risico voor lager maandbedrag

Waar je ook geld mee kunt besparen is het verhogen van je eigen risico. In 2021 is het verplichte eigen risico € 385; een bedrag dat je in het geval van nodige zorg eerst zelf moet betalen. Alle zorgkosten die erna volgen worden (op basis van je zorgpakket) vergoed. Besluit je echter om je eigen risico te verhogen dan hoef je maandelijks minder zorgkosten te betalen. Hierbij moet je echter wel rekening houden dat wanneer er onverhoopt toch iets gebeurt waarvoor je zorgkosten moet betalen je meer eigen kosten moet betalen. Je kunt het bedrag van € 385 steeds verhogen met € 100 tot een maximaal bedrag van € 885. Wanneer je amper tot nooit naar de dokter of het ziekenhuis moet, is dit zeker een aanrader.

Let op je aanvullende verzekeringen

Om niet te veel te betalen voor je zorgverzekering is het daarnaast aan te raden om je aanvullende verzekeringen te checken. In veel gevallen betaal je in verhouding veel meer aan aanvullende verzekeringen dan wat je ervoor terugkrijgt. Zo is een aanvullende verzekering voor fysiotherapie handig wanneer je er daadwerkelijk gebruik van maakt, niet wanneer je geen idee hebt of je een behandeling bij de fysio nodig hebt of niet. Op die manier zijn er nog wel meer aanvullende pakketten die je misschien voor eventjes nodig hebt (of niet) waardoor je veel te veel geld kwijt bent.

Online verzekeraar is goedkoper

Tot slot is het aan te raden om eens te kijken naar de mogelijkheden van een online verzekeraar. De meeste mensen kiezen standaard voor een grote verzekeraar of een verzekeraar waar ze de naam al van kennen. Wist je dat er ook veel online verzekeraars zijn die volledig online werken? Hierbij krijg je je polis digitaal evenals alle communicatie en overige declaraties. Dat scheelt namelijk ontzettend in kosten voor de desbetreffende verzekeraar. Dat is terug te zien in de maandelijkse premies voor klanten - je betaalt minder omdat er minder mogelijkheden zijn waar je gebruik van kunt maken.

Lifestyle
  • Unsplash