Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

OM eist 1,5 jaar cel tegen 'stroman' Holleeder

Het OM weet het zeker: Marcel Kaatee heeft het losgeld van de Heineken-ontvoering namens Willem Holleeder en Cor van Hout witgewassen in vijf verschillende ‘Wallenpanden’. Tegen Kaatee is een celstraf van anderhalf jaar geëist, maar hij is in 2009 toch al vrijgesproken in deze zaak?

Heineken

“Het dossier beslaat ruim veertig jaar Amsterdamse geschiedenis,” zegt de rechtbankvoorzitter. Die doelt daarmee vooral op de Heineken-ontvoering. Het is tamelijk krankzinnig, maar de misschien wel opzienbarendste zaak uit de Nederlandse misdaadhistorie, toch alweer van 1983, speelt nog altijd een rol in het huidige strafrecht. Over wat er precies is gebeurd met de 35 miljoen gulden aan losgeld bestaan talloze theorieën, maar volgens het Openbaar Ministerie is het kraakhelder waar in ieder geval een deel is gebleven.

Willem Holleeder en Cor van Hout hebben het eerst geïnvesteerd in drugstransporten en vervolgens witgewassen in vastgoed. De 66-jarige Marcel Kaatee fungeerde hierbij als ‘stroman en katvanger’. Voor vijf verschillende ‘Wallenpanden’ zijn twee verschillende criminele geldstromen gebruikt, denkt het OM. Kaatee was op papier de eigenaar, Holleeder in de praktijk.

De procedures duren inmiddels al jaren, twee gokhallen die zich in de betreffende panden bevonden, werden al in 2012 gesloten. Het valt Kaatee allemaal zwaar, maar volgens het OM is het zijn eigen schuld dat hij nu nog steeds in het beklaagdenbankje zit. In 2020 werd hem de kans geboden een strafzaak te voorkomen, hoefde hij alleen maar afstand te doen van de panden. “Dat heeft hij niet gewild.”

Daar heeft Kaatee een gegronde reden voor. Hij is in 2009 namelijk al vrijgesproken rond deze hele witwaskwestie en je kunt niet twee keer voor hetzelfde vergrijp worden berecht. Maar het OM en de Amsterdamse rechtbank stellen dat er sprake is van een ander tijdsbestek, tegen Kaatee werd daarom achttien maanden cel (zes voorwaardelijk) geëist. Uitspraak 11 november.