Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Taghi is verhuisd binnen de EBI Vught: 'Heeft contact kunnen maken met Holleeder en Saïd R.'

Niet voor niets werd er ooit een extra vleugel gebouwd in de EBI in Vught voor één van Nederlands zwaarste criminelen, Ridouan Taghi. Toch zit het Marengo-kopstuk al sinds eind juli ergens anders in de zwaarbeveiligde bajes. Dat bevestigt zijn advocaat. 

Ridouan Taghi

Volgens De Telegraaf is de reden van de verhuizing dat Ridouan Taghi plaats heeft moeten maken voor zijn oudste zoon, de 23-jarige Faissal Taghi. Taghi junior werd eind juli 2023 opgepakt in Dubai, maar werd pas deze zomer met een zwaarbeveiligde privéjet overgevlogen naar Nederland.

Faissal Taghi

Justitie ziet de zoon van het Marengo-kopstuk als dé troonopvolger binnen Taghi's imperium. Zo zou de Taghi-telg miljoenen aan drugsgeld hebben ontvangen van de Italiaanse maffiabaas Raffaele Imperiale en zou Faissal volgens justitie in het verleden plannen hebben gemaakt om zijn vader op een gewelddadige manier uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) te laten ontsnappen. De 23-jarige Taghi werd daarom vorig jaar augustus ingerekend door de politie in de Verenigde Arabische Emiraten.

Toch duurde het een jaar voordat Faissal voet zette op Nederlandse bodem. Dat kwam met name doordat het uitleveringsproces niet altijd even gemakkelijk verliep. Toen hij eind juli met een privéjet in Nederland landde, werd hij direct overgebracht naar de EBI in Vught. Zijn vader, met wie hij ab-so-luut geen contact mag hebben, werd binnen de gevangenis overgeplaatst naar een andere afdeling.

Andere zware criminelen

En dat is opvallend. Taghi senior zat namelijk juist in een gedeelte van de EBI waar hij niet in contact kon komen met andere zware criminelen. De komst van zijn zoon heeft daar echter verandering in gebracht.

Thomas van der Horst, de advocaat van Taghi, laat weten dat zijn cliënt zich inmiddels op een minder strenge afdeling bevindt binnen de EBI. Hier heeft hij contact kunnen maken met Saïd R., die ook deel uitmaakt van het Marengo-proces. Justitie ziet R. zelfs als Taghi's 'rechterhand'. Net als Ridouan Taghi werd Saïd R. afgelopen februari nog veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Beiden zijn in hoger beroep gegaan.

Daarnaast zou Taghi sr. ook contact hebben kunnen maken met één van de bekendste criminelen die ons land kent: Willem Holleeder, alias 'de Neus'. Ook Holleeder zit een levenslange straf uit in de EBI.

De directeur van de zwaarbeveiligde bajes noch het Openbaar Ministerie laat iets los over de redenen van de overplaatsing van Ridouan Taghi. Dat meldt de NOS.

Misdaad
  • De Telegraaf, NOS
  • Politie.nl