Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hoe beïnvloeden mijn leeftijd en gezondheid de kosten en dekking van mijn zorgverzekering?

Nederlanders zijn verplicht om vanaf hun 18e verjaardag een eigen zorgverzekering af te sluiten. Wie denkt dat deze verzekering voor iedereen hetzelfde is, heeft het mis. Er zit namelijk nogal wat verschil in de kosten en dekking van zorgverzekeringen. Dit komt vooral doordat de leeftijd en gezondheid van iedereen anders is. Benieuwd hoe deze twee factoren de kosten en dekking van jouw zorgverzekering beïnvloeden? Wij vertellen je hier hoe het zit.

Zorgverzekering

Invloed van je leeftijd op een zorgverzekering

Jongeren hebben over het algemeen minder zorg nodig dan ouderen. Dit komt doordat het lichaam steeds verder achteruit gaat naarmate je ouder wordt. Iemand van 18 jaar heeft soms geen tot weinig zorg nodig, terwijl iemand van 60 juist wel veel zorg nodig kan hebben. De kans is groot dat je hier rekening mee houdt bij het afsluiten van een zorgverzekering.

Verwacht je aankomend jaar geen tot weinig zorg nodig te hebben? Dan heb je waarschijnlijk voldoende aan de basisverzekering. Als je een slecht gebit hebt of steeds meer problemen ervaart met spieren en/of gewrichten, is dit waarschijnlijk niet het geval. Je komt dan misschien vaker bij de tandarts of fysio dan op jongere leeftijd. Om te voorkomen dat je zelf opdraait voor de kosten die zo’n behandeling met zich meebrengt, kun jij je aanvullend verzekeren.

Hoe zit het met je gezondheid?

Wie denkt dat alleen de leeftijd van invloed is op de kosten en dekking van een zorgverzekering, heeft het mis. Je gezondheid speelt hier namelijk ook een rol in. Is je gezondheid niet bepaald goed te noemen? Dan heb je waarschijnlijk meer zorg nodig dan wanneer je wel gezond bent. Als jij jezelf hierin herkent, is de kans groot dat je een meer uitgebreide zorgverzekering afsluit. Je betaalt in dat geval een hogere premie, maar je bent beter verzekerd voor zorg. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat je zelf nog veel extra kosten maakt als je zorg nodig hebt. Dit is mogelijk wel het geval als je alleen de basisverzekering afsluit.

Zo vind je de beste zorgverzekering

Veel mensen kiezen een zorgverzekering op basis van de prijs. Zo wordt er bijvoorbeeld vaak voor de goedkoopste zorgverzekering gekozen. De kans dat dit ook de beste zorgverzekering is, is minimaal. Wil je er zeker van zijn dat je goed verzekerd bent voor zorgkosten? Neem dan de tijd om een zorgverzekering te vinden en vergelijk verzekeraars met elkaar. Als je hier een vergelijkingssite voor gebruikt, kost dit je amper tijd en moeite. Staar je bij het vergelijken nooit blind op de prijs, maar kijk liever naar de dekking. Een goedkope zorgverzekering is mooi meegenomen, maar het is belangrijker dat je goed verzekerd bent.

Besparen op je zorgverzekering

Omdat de premies van zorgverzekeringen de laatste jaren vrijwel alleen maar gestegen zijn, wil je hier misschien op besparen. Er zijn verschillende manieren waarop je dit voor elkaar krijgt. Als je nog studeert, kun je bijvoorbeeld een studenten zorgverzekering afsluiten.

Je betaalt minder premie, terwijl je wel goed verzekerd bent. Ben je al wat ouder of kom je niet (meer) in aanmerking voor een studentenzorgverzekering? Dan kun je besparen op je zorgverzekering door voor vrijwillig eigen risico te kiezen. Als je dit bedrag verhoogt, daalt de premie. Je draait zelf immers op voor een groter deel van de kosten als je zorg nodig hebt.

Lifestyle
  • Adobe Stock