Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

6 handige tips voor het veilig en zorgeloos handelen in cryptovaluta

De laatste maanden trekt de populariteit rondom crypto’s weer aan. Daar is ook een goede reden voor, want er lijkt een nieuwe bull market te ontstaan. Dit wil zeggen dat de waarde van cryptovaluta aan het stijgen is, en dat gaat hand in hand samen met een toenemende vraag.

Bitcoin

Eind 2021 noteerde de Bitcoin bijna 60.000 euro, maar daarna klapte de langst bestaande en meest bekende digitale munt flink in elkaar. In december 2022 was er nog maar ongeveer 30% over van de waarde die de Bitcoin een jaar daarvoor had. 2023 was echt een goed jaar voor de Bitcoin, want de waarde van één Bitcoin is sinds begin van dit jaar alweer opgelopen tot zo’n 35.000 euro. Beleggers en handelaren zien weer mogelijkheden om geld te verdienen met de Bitcoin en andere cryptovaluta. Stap je net in de cryptovaluta markt of ben je al even actief als cryptohandelaar? Zorg er dan voor dat je op een handige manier investeert, en daarnaast ook wat veiligheidsmaatregelen treft. Zo ben je problemen, fraude en financieel verlies voor.

Investeer alleen geld in cryptovaluta dat je werkelijk kunt missen

Een van de eerste dingen die je zult moeten doen is een bedrag vaststellen dat je wilt investeren in crypto’s. Het is goed om daarbij deze belangrijke stelregel te hanteren: “Investeer alleen geld dat je echt kunt missen”. Ga dus na wat je vasten lasten zijn, en hoeveel vermogen je daarnaast zeker wilt aanhouden. Zo kun je nooit in financiële problemen komen, en hou je altijd genoeg geld over voor noodzakelijke dingen, nu en later. Zelfs als je “crypto-avontuur” helemaal verkeerd zou aflopen, slaap je dan toch nog lekker, en dat is wel zo fijn.

Investeer in solide cryptovaluta

Zoals met veel dingen in het leven, is het één het ander niet, en laat dat nou net ook gelden voor cryptovaluta. De Bitcoin was de allereerste cryptomunt, en al gauw na het verschijnen ervan kwamen er allerlei alternatieven voor deze digitale munt. In de praktijk is het echter zo dat veel van deze alternatieve crypto’s gebaseerd zijn op niets, oftewel je koopt gebakken lucht. De projecten van dergelijke alternatieven crypto’s zijn in dat geval alleen maar gestart om zoveel mogelijk geld op te halen voor de oprichters van het project. Dergelijke munten worden ook wel “shitcoins” genoemd.

Kies je voor meer exotische, en minder bekende cryptomunten, dan is de kans groot dat je shitcoins in huis haalt. Doe vooraf goed onderzoek naar wat je aanschaft. Speel je op safe, kies dan voor een van de bekende crypto’s. Denk daarbij aan de Bitcoin, de Litecoin, Ripple XRP of Ethereum (Ether). Deze cryptovaluta’s hebben bewezen toepassingen in de maatschappij. Daar komt nog bij dat deze crypto’s tot de meeste verhandelde digitale munten behoren. Er is dus veel vraag en aanbod. Het dagelijkse wereldwijde handelsvolume van deze digitale munten bedraagt 1 miljard dollar of meer. Je kunt je munten dus altijd weer verkopen, en de kans op een flop is klein.

Zorg ervoor dat je een lange beleggingshorizon hebt

Als je de eerste tip uit dit artikel ter harte neemt, dan moet het ook makkelijker zijn om deze derde tip te omarmen. Het beste heb je een langere beleggingshorizon als je investeert in crypto’s. Door een langere horizon te hebben maak je de kans op verliezen over het algemeen een stuk kleiner. Je voorkomt daarmee dat je geld verliest als gevolg van fluctuaties die zich op de korte termijn voordoen. Met name veel particulieren neigen ernaar om bij een koerscorrectie hun crypto’s te dumpen, omdat ze het geloof hebben verloren dat het ooit nog wat gaat worden. In dat geval is je horizon te kort. Een goede beleggingshorizon strekt zich uit over enkele of zelfs vele jaren. Beleg je met geld dat je kunt missen, en handel je niet impulsief, dan moet het mogelijk zijn om je crypto’s voor die duur aan te houden.

Kies voor de juiste crypto exchange

Wat voor cryptovaluta geldt, dat geldt ook voor crypto handelsplatformen, de zogeheten ‘crypto exchanges’. De keuze is reuze, en de ene is de andere niet. Je hebt bijvoorbeeld de keuze uit internationaal opererende exchanges, zoals ByBit en Crypto.com, maar je kunt ook kiezen voor een Nederlandse exchange. Een goed voorbeeld daarvan is Bitvavo. Deze exchange is gevestigd in Amsterdam, heeft een Nederlandstalige website, en een helpdesk die je te woord staat in het Nederlands. Een goede Bitvavo review kan je verder helpen met je beslissing of Bitvavo voor jou de juiste crypto exchange is.

De keuze voor een bepaalde crypto exchange kan worden gemaakt om allerlei redenen, die afzonderlijk of in combinatie met elkaar kunnen gelden. Denk bijvoorbeeld aan de hoogte van de transactiekosten voor het handel in crypto’s, de veiligheidsmaatregelen die een exchange heeft getroffen, de soorten crypto’s die worden aangeboden, de mogelijkheid om te handelen in allerlei andere financiële producten en diensten, en de reputatie van het platform. Ga na wat voor jou belangrijk is, dat voorkomt dat je je aanmeldt bij het verkeerde platform. Vergelijk de verschillende exchanges en cryptobrokers vooraf op voor jou belangrijke punten.

Bekijk de reviews over de cryptobeurs van je keuze

Review websites bestaan inmiddels al jaren, en zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het digitale straatbeeld. Ze zijn om allerlei redenen handig. De belangrijkste reden om een recensie site te raadplegen is dat je daarmee heel gemakkelijk de betrouwbaarheid van een cryptobedrijf kan duiden. Daarnaast kun je ook veel te weten komen over de geboden service van het bedrijf, de (on)mogelijkheden die er zijn, en hoe andere (vergelijkbare) klanten het bedrijf beoordelen. Op basis van de gegeven cijfers of sterren kun je heel snel een indruk krijgen of je wel of niet met een bedrijf in zee moet gaan.

Er zijn diverse manier om te achterhalen of een crypto exchange goed wordt beoordeeld. Zo kun je het bedrijf opzoeken bij Google, en even kijken hoe de Google reviews zijn. Het hiervoor besproken cryptobedrijf Bitvavo heeft bijvoorbeeld op dit moment bij Google meer dan 2.800 keer feedback ontvangen van gebruikers. Daarbij zijn gemiddeld 4,5 sterren gegeven. Dat komt overeen met een 9 als cijfer. De kans dat je dus goed zaken kunt doen via deze exchange is groot. Uiteraard moet wel worden benadrukt dat recensiewebsites ook weer niet zaligmakend zijn. Verder zijn ook de platformen CoinGecko en Trustpilot bekende recensiesites waar je kunt zien of een crypto exchange goed scoort.

Zorg allround voor een goede beveiliging

Last but not least is ook de beveiliging een heel belangrijk punt als je je vermogen goed wilt beschermen en je geen slachtoffer wilt worden van fraude. Crypto en fraude blijkt in de praktijk goed samen te gaan. Regelmatig zijn er berichten in de media over gestolen crypto’s en gehackte crypto accounts. Volgens de website Accountant.nl is er in 2022 voor maar liefst 3,8 miljard dollar aan cryptomunten buitgemaakt. Om die reden is het goed om te kiezen voor een crypto exchange die bijzonder veel aandacht besteedt aan veiligheid, en daarvoor allerlei mechanismen heeft ingebouwd in het aangeboden cryptoplatform.

Uiteraard kun je zelf nog meer doen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om je desktop en smartphone goed te beveiligen met een goed antivirusprogramma. Zorg verder voor sterke wachtwoorden op je pc en smartphone, en laat je apparaten niet onbeheerd. Zorg er verder ook voor dat je je mailprogramma goed beveiligd, en deze niet open laat staan.

Lifestyle
  • Unsplash