Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Hitcoin of shitcoin? De wondere wereld van crypto

Hitcoin of shitcoin? De wondere wereld van crypto

Crypto is populairder dan ooit, ondanks de hoge pieken en diepe dalen in de bitcoinkoers. Jonge scholieren tot ouden van dagen flirten met digitale betaalmiddelen. Maar hoe werkt het precies? Hoe eerlijk is de munt? En wat zijn de grootste valkuilen?

Maar liefst 700.000 Nederlanders investeren in bitcoins volgens Bitcoin Meester, naar eigen zeggen het grootste cryptoplatform van Nederland. In de begindagen van de cryptocurrency was het beleggen erin vooral iets voor pionierende IT-nerds, gedreven door idealen. Met de digitale munt zouden de machtige centrale banken overbodig worden en kon het monetaire systeem omver geworpen worden. Vooral het laatste jaar is het gepopulariseerd, cryptocurrency is omarmd door een veel bredere laag mensen die het zien als een manier om snel stinkend rijk te worden of nog rijker te worden dan ze al zijn. Ook veel celebrity’s omarmen de digitale munt, rappers als Boef en Snoop Dogg, actrice Gwyneth Paltrow, schrijfster Heleen van Royen en voetballer Lionel Messi; ze beleggen allemaal in crypto’s, wat ervoor zorgt dat het virtuele betaalmiddel in no time een hype is geworden. De coronapandemie gaf de handel in crypto ook een flinke boost, mensen zaten thuis en vonden zo sneller de weg naar de digitale munten.

In El Salvador kunnen inwoners sinds kort hun belasting betalen met bitcoins. Het land in CentraalAmerika accepteert als eerste land ter wereld de bitcoin als wettig betaalmiddel. De munt moet voor banen en buitenlandse investeringen zorgen. Ook moet de bitcoin meer toerisme naar het land brengen.

De bitcoinkoers is zeer gevoelig voor uitspraken van Teslabaas Elon Musk.

In Nederland klinken er vooralsnog andere geluiden. Centraal Planbureau-directeur Pieter Hasekamp pleit voor een verbod op de cryptovaluta. Volgens hem is het uiteindelijk knappen van de cryptobubbel onvermijdelijk. Daarnaast zouden crypto’s alleen populair zijn, omdat andere mensen ze hebben en dus geen intrinsieke waarde hebben. Verschillende economen vielen vervolgens over dit pleidooi.

Crimineel geld

Steeds meer mensen maken zich zorgen over het milieuonvriendelijke karakter van de cryptocurrency. Elke transactie kost omgerekend ruim 600 kilowattuur aan stroom, grof gesteld een derde van het jaargebruik van een zuinig gezin. Het minen van de virtuele munten via blockchaintechnologie, die weliswaar volledig traceerbaar en dus transparant is, gebeurt via een immens netwerk van computers die 24/7 blijven draaien.

Om deze reden stuurde Tesla-baas Elon Musk (nadat hij eerder een reusachtige investering in bitcoin deed en de prijs door het dak ging) een kritische tweet over de CO2-uitstoot van de digitale munt. Meteen daalde de koers en ging de digitale munt van hitcoin naar shitcoin, om vervolgens weer met  ruim 5 procent omhoog te schieten nadat Musk begin juni tweette dat er wél weer Tesla’s met bitcoins kunnen worden aangeschaft, ‘zodra zo’n 50 procent van de energie die gebruikt wordt voor het minen van bitcoins schoon is.’ Een ander keerzijde van de cryptohandel is dat er vanwege het anonieme karakter eenvoudig crimineel geld mee is wit te wassen. Sinds de uitvinding zijn criminelen erin geïnteresseerd, wat zorgt voor een flinke instroom van crimineel geld in de cryptomarkt. Een in de misdaad veel gebruikte cryptovaluta is monero, dat bekend staat als een van de meest anonieme digitale munten. Maar omdat de cryptomarkt de laatste jaren zo hard is gegroeid, bestaat nu nog slechts één procent van de volledige marktkapitalisatie uit crimineel geld, stelt senior analist Wouter Slot van IEX, een platform van en voor beleggers, in februari dit jaar.

In El Salvador is de bitcoin een wettig betaalmiddel.

En juist door de blockchain technologie, die een kasboek bijhoudt van elke bitcointransactie die is uitgevoerd, lopen criminelen die transacties doen in bitcoins inmiddels steeds vaker tegen de lamp. Wetenschappers van de Qatar University wisten adressen te achterhalen waarvan er 125 gekoppeld waren aan dark webaccounts, vooral gebruikt voor de aanschaf en handel in wapens en drugs, zoals Silk Road, de ‘eBay voor drugs’, die inmiddels is opgedoekt.

Eerlijk geldsysteem

Crypto-belegger Sebastiaan van der Lans (32), oprichter van WordProof, dat gespecialiseerd is in het bestrijden van fraude en fake news via blockchain technologie (eveneens de technologie achter cryptocurrency), noemt crypto ‘het meest democratische, zuivere, eerlijke en transparante geldsysteem dat er bestaat’. “Er kan niet vals worden gespeeld achter gesloten deuren met bijvoorbeeld het aantal bitcoins in omloop, zoals dat met geld bij de centrale banken wel het geval is. In de begindagen zorgde cryptocurrency vooral voor veel boosheid en angst, het werd gezien als een middel om geld mee wit te wassen of als een onbetrouwbare zeepbel.” Volgens Van der Lans duurt het vast niet lang meer voor Apple en Google ook in bitcoins zullen gaan. Grote betaaldiensten zoals VISA, Paypal en Mastercard kondigden al aan op crypto te gaan inzetten. Crypto gaat vooral groot worden met de jonge generatie Z, zegt trendwatcher Tom Palmaerts in het trendrapport dat hij maakte in opdracht van crypto broker Lite- Bit (sinds november 2020 officieel geregistreerd bij De Nederlandsche Bank). Palmaerts denkt dat bitcoins in 2025 een waarde hebben van ruim 1 miljoen dollar en de altcoin ethereum zelfs nog meer. De nieuwe rijken over vijf jaar zijn de cryptobeleggers van nu, voorspelt de trendwatcher.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Lifestyle
  • BrunoPress, iStock, Pro Shots