Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Tips voor het vergelijken van verschillende brokers

Wanneer je wilt gaan beleggen in aandelen, dan doe je dit via een broker. Dit is een handelsplatform via waar je aandelen kunt kopen en verkopen en ze gekoppeld worden aan jouw naam. Anders dan bij crypto, zijn je persoonlijke gegevens bij een broker wel gekoppeld aan jouw als persoon. Wat je dan dus ook ziet, is dat je vermogen ook tijdens het doen van de jaarlijkse belastingaangifte vooraf al kan worden ingevuld. Dan is het aan jou om te kijken of het ook allemaal klopt, zodat je verder kunt met de aangifte. Het kiezen van een geschikte broker kan in het begin best lastig zijn. Waar veel mensen niet direct het belang ervan inzien, is het wel degelijk van belang om bepaalde zaken goed met elkaar te vergelijken. Om je een idee te geven, hebben we een aantal handige tips voor je.

Broker

Let op de te betalen transactiekosten

Ga je online brokers vergelijken, dan is één van de belangrijkste zaken om op te letten, de hoogte van de transactiekosten. Wanneer je net begint met beleggen lijkt dit misschien te verwaarlozen, maar op lange termijn kan dit een enorme impact hebben op het uiteindelijke rendement. Je kunt je namelijk wel voorstellen wat het effect is van één procent meer of minder over een enorm bedrag. Om je een idee te geven, nemen we als voorbeeld een bedrag van 10.000 euro. Stel je laat dit 10 jaar staan tegen een rentepercentage van 4 procent, dan is je uiteindelijke kapitaal na deze 10 jaar 14.802 euro. Doe je dit tegen een rendement van 5 procent, dan wordt je eindkapitaal 16.289 euro. Een verschil van bijna 1500 euro, wat aanzienlijk is. Moet je nagaan wanneer het om nog meer geld gaat. Kun je je nu voorstellen waarom het zo belangrijk is te kijken naar transactiekosten en beheerderskosten?

Hebben ze een app?

Tegenwoordig doen we alles op onze telefoon. Hoe handig is het dan dat je een broker kiest die beschikt over een app waarmee je direct kunt kopen en verkopen op iedere gewenste plek. Gelukkig hoef je hier bij de grote brokers niet achteraan. Maar kies je voor bijvoorbeeld een wat kleinere broker omdat hier de kosten voor beleggen in goud voordeliger zijn, dan kan het zijn dat je bij deze broker via een webbrowser jezelf toegang moet verschaffen tot je portefeuille. Niet heel erg, maar erg handig is het natuurlijk niet. Vooral wanneer er iets gaande is op de markt, dan kan aandelen kopen op dat moment het perfecte moment zijn. Wanneer je dan geen toegang hebt tot je portefeuille, dan kan dit ontzettend frustrerend zijn.

Welke beleggingsinstrumenten faciliteren ze allemaal?

Wanneer we het hebben over beleggingsinstrumenten, dan hebben we het over aandelen, crypto, obligaties, CFD’s en nog veel meer. Vooral wanneer je net begint zullen een groot deel van deze beleggingsinstrumenten nog totaal niet relevant zijn, maar is het wel handig te weten of je voornemens bent om actief te gaan handelen of dat je meer een passieve belegger bent.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met brokerfolio.com

Lifestyle
  • Unsplash