Wat is beleggen?
Beleggen doe je met het doel om financieel voordeel te verkrijgen. Je kunt dus bijvoorbeeld beleggen in vastgoed, maar meestal wordt met beleggen de beurs bedoeld. Je legt je geld in bijvoorbeeld aandelen of obligaties van bedrijven en overheden, met het idee dat je hier rendement uit haalt in de toekomst. Hier zit wel weer een risico aan, want het kan altijd zo zijn dat de gekozen aandelen of obligaties tot een verlies leiden.
Zo is op dit moment Amazon aandelen kopen erg aantrekkelijk, omdat dit bedrijf in de afgelopen jaren steeds in waarde is gestegen. Echter weet niemand wat de toekomst ons brengt en zou het zomaar kunnen dat deze stijgende trend op een gegeven moment stopt. Toch is beleggen niet onverstandig als je een goed plan maakt en weet waar je mee bezig bent.
Je kunt beleggen bij de ING Bank, maar je kunt ook kiezen uit een specifieke broker. In de rest van het artikel bespreken we waarin je zoal kunt beleggen.
Waar kun je allemaal in beleggen?
Naast aandelen en obligaties zijn er nog een aantal beleggingsproducten waar je je geld in kunt stoppen:
Aandelen
Als je aandelen koopt, dan investeer je je geld in een bedrijf. Je wordt dan een aandeelhouder genoemd en bent voor een klein stukje de eigenaar van het bedrijf. Gaat het voor de wind met dit bedrijf? Dan stijgen jouw aandelen in waarde. Andersom geldt dat de waarde van je aandelen dalen als het minder goed met het bedrijf gaat.
Dividend
Bij sommige bedrijven krijg je als aandeelhouder ook nog dividend. Dit is een deel van de winst die dat bedrijf dan heeft gemaakt. Je kunt het zien als een soort beloning voor het nemen van een beleggersrisico. Het risico van dividend is dat een bedrijf soms geen winst maakt, waardoor je dus geen dividend krijgt en de waarde van het aandeel ook nog eens daalt.
Obligaties
Obligaties kunnen door bedrijven of overheden worden uitgegeven. Je leent dan eigenlijk geld uit aan dat bedrijf of overheidsinstantie en in ruil daarvoor krijg je rente. Ook hier zit een risico aan. Soms kan het bedrijf of overheidsinstantie geen rente betalen aan jou, of nog erger: de lening helemaal niet meer kunnen terugbetalen. Daarnaast kan het ook zijn dat de obligatie op den duur minder waard wordt dan de prijs die jij hebt betaald.
Beleggingsfondsen
Een beleggingsfonds bestaat uit geld afkomstig van verschillende beleggers die samengevoegd, belegd en beheerd worden door fondsmanagers. Deze fondsmanagers kunnen het geld bijvoorbeeld stoppen in aandelen, obligaties, vastgoed of een mix hiervan. De spreiding is vaak wereldwijd en in verschillende sectoren, dus de risico's zijn in het algemeen kleiner dan wanneer je in één enkel bedrijf zou beleggen.
ETF
Een variant op het beleggingsfonds is de ETF, oftewel Exchange Traded Funds. Een ETF probeert een onderliggend effect zo nauwkeurig mogelijk te volgen en heeft meestal betrekking op een bepaalde index. Je kunt dus met ETF's bijvoorbeeld het koersverloop van de AEX of NYSE volgen. De beheerkosten van ETF's zijn in het algemeen lager dan die van beleggingsfondsen, maar je loopt bij ETF's ook minder risico's. Een ander verschil met beleggingsfondsen is dat ETF's op een beursdag continu te verhandelen zijn. Beleggingsfondsen kun je vaak maar één keer per dag (ver)kopen.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een commerciële partner
- Pexels