Steeds meer mensen dragen duurzaamheid hoog in het vaandel. Ze kopen duurzaam voedsel, kiezen voor groene stroom of laten de auto staan. Dit zorgt er ook voor dat duurzaam beleggen alsmaar populairder wordt. Wat is duurzaam beleggen juist en hoe begin je eraan? Wij vertellen het je hieronder.
Wat is duurzaam beleggen?
Kies je ervoor om duurzaam te beleggen, dan investeer je in bedrijven die rekening houden met mens, dier en planeet. Kort gezegd: ondernemingen die goed zijn voor het milieu. Het rendement van duurzaam beleggen doet niet onder voor het rendement van gewone beleggingen. Dit is eenvoudig te verklaren: met duurzaam beleggen investeer je in bedrijven die duurzaamheid belangrijk vinden en vooral gefocust zijn op de toekomst en de lange termijn. Bovendien nemen duurzame bedrijven minder financiële risico’s.
Hoe beleg je duurzaam?
Wil je zelf aan de slag, dan vraag je je misschien af hoe je te werk gaat. Hoe vind je dergelijke duurzame bedrijven? Je kunt hiervoor gebruikmaken van de ESG-criteria: environment, social en governance. Scoort een bedrijf goed op deze criteria, dan is het een duurzame onderneming. Daarnaast wordt ook een SRI-score gehanteerd. Dit staat voor “Socially Responsible Investment”. Met behulp van de SRI-richtlijnen worden slechte en niet-duurzame bedrijven uitgesloten.
Als je op deze manier wilt duurzaam beleggen, dan ga je op zoek naar een bedrijf waarin je wilt investeren. Heb je je keuze gemaakt, dan kun je aandelen kopen van dit bedrijf. Dit gebeurt bij een online broker. Online brokers doen namelijk dienst als tussenpersoon tussen de investeerder en het bedrijf. Je kunt er beleggen in verschillende financiële producten, zoals valuta, grondstoffen en aandelen. De beste brokers bieden aandelen aan van duurzame bedrijven.
Daarnaast kun je investeren in ETF’s of duurzame fondsen. Een voorbeeld hiervan is een aandeelfonds. Dit soort fonds wordt aangeboden bij verschillende banken en investeert in verschillende duurzame bedrijven tegelijkertijd. Ook sommige online brokers bieden je de kans om te investeren in een duurzaam fonds.
Er bestaat bovendien nog een ander soort fonds: een groenfonds. Wil je investeren in een groenfonds, dan moet je hiervoor bij een bank zijn. De bank geeft met het geld uit een grondfonds een lagere rente aan groene projecten. Denk bijvoorbeeld aan projecten die zich focussen op duurzame energie of natuurontwikkeling. Je geld wordt dus gebruikt om groene projecten te financieren. Beleg je in een groenfonds, dan help je niet alleen het milieu een handje, je geniet ook van belastingvoordeel.
Tips voor duurzaam beleggen
Voordat je van start gaat, willen we je eerst nog enkele tips meegeven.
Ten eerste, is het van belang dat je voldoende research doet. Lees je in in het onderwerp en ga na welke manier van duurzaam beleggen het beste bij je past. Stel ook een beleggingsplan op: wil je beleggen op korte of lange termijn? Welk rendement hoop je te behalen? Ben je bereid risico’s te nemen? Dit zijn allemaal vragen die je moet beantwoorden voor je begint met (duurzaam) beleggen. Op basis van deze vragen kun je nagaan hoe je beleggingsportefeuille eruit zal zien. Lees je ook in in de ESG-criteria en SRI-richtlijnen. Op die manier kun je sneller bepalen welke bedrijven écht duurzaam zijn.
Ten tweede, is investeren in een duurzame ETF een goede optie voor beginnende beleggers. Duurzame ETF’s zijn trackers die de index van duurzame bedrijven volgen. Een ETF probeert, in tegenstelling tot reguliere fondsen, de index niet te verslaan. Dit vereist dus een minder hands-on aanpak dan bijvoorbeeld rechtstreeks beleggen in een duurzaam bedrijf via aandelen.
Als je daarnaast vooral op zoek bent naar écht duurzame projecten om in te beleggen, dan is het eerder vermelde groenfonds de ideale keuze voor jou. Kies je hiervoor, dan moet je wel rekening houden met transactiekosten en commissies, aangezien een fondsmanager dit fonds voor jou beheert.
Pas bovendien op voor greenwashing. Wat betekent dit juist? Bedrijven begrijpen dat duurzaamheid verkoopt, en doen zich daarom duurzamer voor dan ze eigenlijk zijn. Om na te gaan of een bedrijf écht duurzaam is, kun je de ESG-criteria en SRI-score bekijken en loont het om de kernactiviteiten van het bedrijf onder de loep te nemen.
Ten slotte willen we je ook nog het volgende meegeven: beleggen is niet zonder risico. Geen enkele investering is 100% winstgevend. Houd hier rekening mee en beleg nooit met geld dat je niet kunt missen.
- Pexels