De strafzaak & de deelonderzoeken
In onderzoek Eftermid staan momenteel vier verdachten terecht op verdenking van betrokkenheid bij twee moorden, een poging tot moord en voorbereidingshandelingen voor een moord. Het gaat om Mouad K. (33), Imraan B. (30), Fouad A. (32) en de nieuwe kroongetuige Dominique K. Alle feiten dateren van 2020. De strafzaak telt vier deelonderzoeken. Onderzoek Berg draait om de moord op de 25-jarige Ibrahim ‘Ibo’ Azaim, op 10 mei 2020 in Rotterdam-Noord. Hij was een vertrouweling van drugshandelaar Roger P., alias Piet Costa. De groep rond Costa zou zijn bestolen door de Rotterdamse Iraniër Ali Reza D. (41), een voormalig zakenpartner die er met ruim 100 miljoen euro van Piet Costa vandoor zou zijn gegaan. Mouad K., Imraan B. en Fouad A. wordt betrokkenheid bij de moord op Ibrahim Azaim ten laste gelegd.
Onderzoek Orion draait om voorbereidingshandelingen voor de moord op Hassan ‘Brede’ M., in de periode 13 mei tot en met 15 juni 2020 in Rotterdam. In deze zaak is een van de verdachten (Mouad K.) al door de Rotterdamse rechtbank tot twaalf jaar cel veroordeeld. Dominique K., Imraan B. en Fouad A. wordt betrokkenheid bij voorbereidingshandelingen ten laste gelegd.
Onderzoek Mad Fox gaat over de beschieting van loungebar Do Not Disturb onder in Hotel W (voorheen Mad Fox) en de achterkant van de Albert Heijn in de Amsterdamse Spuistraat, op 29 juli 2020. Dominique K. en Fouad A. wordt dit feit ten laste gelegd. Het Openbaar Ministerie gaat hier uit van poging tot doodslag.
En tot slot is er nog onderzoek Bunkyo, waarin de moord op de 33-jarige Serdar Ay centraal staat. De Turks-Amsterdamse Ay werd per vergissing doodgeschoten in een auto in Amsterdam-Osdorp, op 20 oktober 2020. Het echte doelwit was een 33-jarige Marokkaanse drugshandelaar wiens auto Ay even had geleend. Het beoogde doelwit heeft tegenover de politie de namen van de mannen (Mouad K. en Anis B.) genoemd die de aanslag volgens hem hadden uitgevoerd. Mouad K. wordt deze moord ten laste gelegd. Kroongetuige Dominique K. is in deze zaak al wegens medeplichtigheid veroordeeld. Zijn zaak loopt nu in een hoger beroep. Volgens advocaat Onno de Jong wordt de strafeis van het OM tegen K. straks gehalveerd naar 7,5 jaar cel.
De nieuwe kroongetuige Dominique ‘Do’ K. werd in 1995 geboren in Sierra Leone. Hij kwam als vluchteling naar Nederland nadat zijn moeder in de burgeroorlog in het West-Afrikaanse land omkwam. Dominique werd geadopteerd door Amsterdamse pleegouders. Die kunnen niet voorkomen dat hij al vroeg het criminele pad op gaat. Al snel gaat het van kwaad tot erger en verruilt hij de kleinere criminaliteit voor zware geweldszaken.
In mei 2022 legt de rechtbank in Amsterdam vijftien jaar cel op aan K. voor medeplichtigheid aan de vergismoord op Serdar Ay. Hij had een peilbaken geplakt onder de Volkswagen Polo van het beoogde doelwit. Op die gps-tracker werd K.’s DNA aangetroffen. De Amsterdammer erkende dat hij het peilbaken had gekocht en geactiveerd in een spyshop in Weesp, maar ontkende het baken onder de auto te hebben geplakt. Hij verklaarde eerst dat hij dacht dat het peilbaken bedoeld was om een ripdeal te plegen en vervolgens dat ermee een taxi zou kunnen worden gelokaliseerd. K. zei niets af te weten van een beoogde liquidatie.
Volgens de rechtbank is Dominique K. echter vanaf de aankoop van het peilbaken op 9 oktober 2020 tot na de liquidatie op 20 oktober 2020 ‘actief betrokken geweest bij wat uiteindelijk een liquidatie werd, wat duidt op een kille en berekenende bijdrage aan een moord’. Dat niet het beoogde slachtoffer is vermoord maar een ander, noemt de rechtbank ‘huiveringwekkend’ en ‘bijzonder schokkend’. Zes dagen na de moord op Serdar Ay wordt op de rekening van K. een bedrag van duizenden euro’s gestort. Het eigenlijke doelwit verklaarde zoals gezegd ook over de rol van K. Verder wordt K. door de recherche gelinkt aan een account van de versleutelde berichten-app Sky-ECC. De dienst is gekraakt door de recherche, die en zo dat account weer in verband kan brengen met een Sky-account van een van de genoemde schutters. De eis van het OM was achttien jaar cel.
Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.
- ANP, Corriere Della Sera