Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Beleggen in vastgoed is misschien toch niet zo’n goed idee

De inflatie is naar een recordhoogte gestegen en sparen levert nauwelijks iets op, vanwege de historisch lage spaarrente. Daarom zoeken mensen naar andere manieren om slim met hun geld om te gaan. Beleggen in vastgoed is populair. De hypotheekrente is immers ook historisch laag. Wat zijn de verschillende manieren om in vastgoed te beleggen? En waarom is het voor de meeste mensen toch niet zo’n goed idee?

Beleggen

Met de juiste kennis en kunde in huis kan beleggen in vastgoed lucratief zijn, maar alleen als je het spelletje begrijpt. Wat moet je weten over beleggen in vastgoed?

Hoe gaat beleggen in vastgoed in zijn werk? 

Je kunt direct of indirect beleggen in vastgoed. Direct beleggen in vastgoed wil zeggen dat je een pand in eigen beheer koopt en houdt, of het nu om een woning of appartement gaat, om een kantoor of vakantiewoning, in eigen land of in het buitenland. Ga je indirect beleggen in vastgoed, dan investeer je mee in een vastgoedproject. Indirect beleggen in vastgoed is de gemakkelijkste manier, omdat je wel de lusten hebt maar niet de lasten. Een fonds, vennootschap of maatschap beheert het pand en project en jij participeert hierin.

Beheerskosten

Veel kopers die direct beleggen in vastgoed besteden alle zaken rondom de verhuur van de woning uit aan een tussenpersoon. Daar zijn wel beheerkosten mee gemoeid. Daardoor is het rendement lager dan vooraf vaak verwacht wordt.

Overdrachtsbelasting

Koop je een huis als belegging en ga je er dus zelf niet in wonen? Dan moet je meer overdrachtsbelasting betalen. In 2021 zijn de regels voor de overdrachtsbelasting veranderd. Voorheen was de overdrachtsbelasting 2% voor een beleggingspand, nu is dat 8%. Dat is een flinke stijging! Starters op de markt hoeven nu geen overdrachtsbelasting meer te betalen.

Gebrek aan transparantie

Beleggen in een vastgoedfonds is vaak weinig transparant. De kostenstructuur, schulden, belangenverstrengeling, de portefeuille, je hebt er weinig inzicht in.

Gebrek aan liquiditeit

Wil je stoppen met beleggen in vastgoed, omdat je de waarde van je belegging ziet dalen? Dan is dat bij beleggen in vastgoed minder gemakkelijk dan bij andere beleggingen, omdat je vaak met allerlei regelgeving te maken krijgt. Uitstappen uit een vastgoedfonds bijvoorbeeld kent allerlei strenge voorwaarden en een woning verkopen is ook niet meteen de volgende dag gebeurd.

Risico

Net als iedere andere vorm van beleggen brengt ook beleggen in vastgoed risico’s met zich mee. Een aantal risico’s op een rijtje:

- Hoe hoger het mogelijke rendement, hoe groter het risico op tegenvallende resultaten. Je kunt een hoog rendement behalen, maar dat is niet gegarandeerd.

- Leegstand: wat als je de woning tijdelijk of langdurig niet verhuurd krijgt?

- Onderhoud: wat als de woning een kat in de zak blijkt te zijn en veel onderhoud vraagt? Of als de huurders het pand beschadigd achterlaten?

- Huurders: gaan de huurders hun huur netjes betalen, zorgen ze niet voor overlast? Een huurder geniet huurbescherming, dus die zet je niet zomaar buiten.

- Wetten en regels van gemeentes of de overheid kunnen ten nadele van jouw rendement veranderen.

- Wanneer je geld leent van bijvoorbeeld een bank om een pand te kunnen kopen, beleg je met geleend geld en loop je dus al deze risico’s met andermans geld. Gaat het mis, dan blijf je met (enorme) schulden achter.

Door meerdere panden te kopen en dus voor spreiding van de risico’s te zorgen, zorg je ervoor dat de impact van één enkel ding op het totale rendement kleiner is. Koop daarnaast bijvoorbeeld niet enkel vakantiewoningen maar zorg voor een gevarieerde portefeuille. Want bij een nieuwe lockdown bijvoorbeeld zal de vraag naar een beschikbare vakantiewoning dalen, en zo kunnen er allerlei dingen gebeuren.

Investeer daarom bij voorkeur in verschillende segmenten van de markt als je die mogelijkheid hebt of laat beleggen in vastgoed maar een klein onderdeel zijn van je totale beleggingsportefeuille.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met vermogensbeheer.nl