Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Persoonlijke lening of hypotheek verhogen?

Is het in jouw situatie beter om je hypotheek te verhogen of om een persoonlijke lening af te sluiten? Hier vind je handige tips voor de beste keuze.

Hypotheek

Persoonlijke lening of hypotheek verhogen?

Wanneer je extra geld nodig hebt voor een grote uitgave aan je huis, zoals het financieren van een verbouwing of de aankoop van zonnepanelen, dan zijn er verschillende manieren om dit te financieren. Twee veelvoorkomende opties zijn een persoonlijke lening aanvragen of het verhogen van je hypotheek. Maar hoe bepaal je welke van deze twee opties het beste bij jouw financiële situatie past? In dit artikel gaan we dieper in op beide opties.

Wat is een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening is een leenvorm waarbij je een vast bedrag leent dat je over een vooraf bepaalde periode terugbetaalt, meestal tegen een vast rentepercentage. Hier zijn enkele voordelen van een persoonlijke lening:

Voorspelbare betalingen:
Je weet precies hoeveel je maandelijks betaalt en hoe lang de lening terugbetalen duurt, waardoor je financiën voorspelbaar blijven.

Snelheid:
Het aanvraagproces voor persoonlijke leningen is doorgaans sneller en minder gecompliceerd dan het aanpassen van je hypotheek.

Geen eenmalige kosten:
Als je het geleende geld uit een persoonlijke lening gebruikt om je huis te verbeteren of te verduurzamen, kom je in aanmerking voor belastingaftrek op de rente die je betaalt.

Wat betekent je hypotheek verhogen?

Het verhogen van je hypotheek betekent dat je een bestaande hypotheek wijzigt om extra geld vrij te maken. Hier zijn enkele voordelen bij deze optie:

Lagere rente:
Hypotheken hebben doorgaans lagere rentetarieven in vergelijking met persoonlijke leningen, waardoor de maandelijkse kosten lager zijn.

Aftrekbare rente:
Als je het geld gebruikt om je woning te verbeteren of om te verduurzamen, dan is de rente net als bij een persoonlijke lening van de belasting aftrekbaar.

Let op! Het is alleen mogelijk om je hypotheek te verhogen als je huis een hogere waarde heeft dan het bedrag van je huidige hypotheek, wat betekent dat er sprake is van overwaarde in je woning.

Dus persoonlijke lening of hypotheek verhogen?

De keuze tussen een persoonlijke lening en het verhogen van je hypotheek hangt af van je persoonlijke situatie en de marktomstandigheden. Tegenwoordig wordt het verhogen van je hypotheek vaak als aantrekkelijker beschouwd dan het afsluiten van een persoonlijke lening wanneer je een renovatie financiert.

Tot een bepaald leenbedrag kan het voordeliger zijn om een persoonlijke lening af te sluiten bij een kredietverstrekker in plaats van je hypotheek te verhogen, zelfs als persoonlijke leningen doorgaans een hogere rente hebben. Bereken daarom altijd het verschil tussen de rentekosten hypotheek + bijkomende kosten en rentekosten persoonlijke lening.

Een persoonlijke lening kan handig zijn als je geen gedoe wilt met het opnieuw bezoeken van de notaris bij het verhogen van je hypotheek. Bovendien geeft het je de vrijheid om het geleende geld voor andere doeleinden dan je woning te gebruiken. Ben je van plan om een persoonlijke lening te nemen? Ga dan naar de vergelijkingssite Geld.nl. Vergelijk het meest complete aanbod leningen in Nederland, kies de beste lening en bespaar gemiddeld € 783!

Dus heb jij overwaarde op je huis. Dan behoort het verhogen van de hypotheek of een persoonlijke lening zeker tot de mogelijkheden. Dan kan het je nog geld besparen ook. Een dief van je eigen portemonnee hoef je toch ook niet te zijn?

Lifestyle
  • Adobe Stock